USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Єрусалимський хліб як духовне шахрайство: волинський священик

28 Червня 2015 19:00
Єрусалимський хліб волинський священик – Преосвященний Володимир, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський, називає шахрайством, – йдеться на ресурсі «Слово Волині».

Йдеться про закваску, яку люди передають із рук у руки, щоб пекти із неї здобу. Відмовитися від тіста, яке передають, не можна. Згідно з правилами, воно має бродити протягом семи днів, причому щодня, за рецептом, потрібно додавати певні інґредієнти – то муку, то цукор, то молоко тощо. Отримавши готову порцію, її потрібно розділити на 4 частини, одну з яких залишити собі, а три роздати – зробити це можна лише у неділю чи понеділок.

Пані Марія зі Старовижівського району розповіла, що нещодавно їй принесли Єрусалимський хліб, але вона не знає, чи варто його брати. Що ж про це думає церква, коментує священик:

«Єрусалимський хліб – це проблема. І існує вона вже біля 10 років. Спочатку ця закваска називалася Почаївський хлібчик, потім – Київський, згодом – Єрусалимський. Але до Почаєва чи Єрусалима вона не має ніякого відношення. Це –псевдохристиянське шахрайство.

Пригадуєте, як колись були популярні так звані «листи щастя», які треба було переписувати і розсилати знайомим? Це щось схоже.. І назвати це явище можна не інакше, як духовне шахрайство, обман.

Я раджу православним християнам не брати цієї закваски. Якщо ж так трапилося, що ви її все ж узяли і спекли, то згодуйте рибам.

Як свідчить історія, на ґрунті духовної і матеріальної кризи людина стає марновірна. Замість того, щоб піти у храм, помолитися, подати записочку за здоров’я, поставити свічку або ж почитати Євангеліє удома, вона шукає легких шляхів. Хоча у православній церкві є все, щоб отримати полегшення і спасіння».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Справедливий Показати IP 28 Червня 2015 21:50
Владика Володимир має сан архієпископа (архієрея), а не священика. Журналісти, вчіть матчасть.
Анонім Показати IP 28 Червня 2015 23:32
Як може архієпископ не бути священиком? То ким же він є?
Нікнейм до Анонім Показати IP 29 Червня 2015 08:42
Так, він є священослужителем, але ж Ви "патріарха філарета" не називаєте "Товаріщь Дєнісєнко"....
Справедливий до Анонім Показати IP 29 Червня 2015 09:22
Архієпископ не є священиком. Він є священнослужителем. Так само як полковник не є майором. Хоча також є офіцером.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus