USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Євроінтегратори з Волині: шкільний євроклуб села Піддубці тричі вигравав конкурс від ЄС

30 Березня 2021 08:00
У школі села Піддубці Луцького району учнів почали знайомити з історією, культурою та цінностями європейських країн ще на початку 2000-х років.

У 2006-му тодішній заступник директора Марія Бєлова заснувала в стінах закладу євроклуб «Сузір’я», у рамках якого піддубцівські та польські школярі їздили гостювати один до одного.

З 2017 року координатором євроклубу є заступниця директора з виховної роботи Ольга Чухілевич. Освітянка розповіла, що це шкільне об’єднання є позакласною формою роботи з європейської освіти, і що в скарбниці досягнень воно має низку вагомих перемог. Зокрема, три роки поспіль клуб перемагав у Всеукраїнському конкурсі проєктів євроклубів, який оголошувало представництво ЄС в Україні.

Так, у 2018 році це був проєкт екологічного напрямку «Перетворимо проблему у вигоду», під час реалізації якого учні досліджували проблему утилізації відходів та шкоди місцевих стихійних звалищ довкіллю. Здобуте тоді перше місце подарувало щасливі миті перебування в Літній школі євроклубів у Пущі-Водиці (кліматичний курорт у північно-західній частині Києва), куди запросили всіх переможців. І це був цікавий та незабутній досвід спілкування з молоддю з різних куточків України.
Ольга Чухілевич – координаторка шкільного євроклубу
Ольга Чухілевич – координаторка шкільного євроклубу
У 2019 році піддубцівський шкільний євроклуб знову переміг з краєзнавчим проєктом «Луцьк: з європейського минулого – у європейське майбутнє», під час якого юні волонтери проводили екскурсії для іноземців – гостей обласного центру.

Минулого року євроклубівці з Піддубців втретє виграли конкурс з проєктом «Флагмани змін живуть поруч». Учасники збирали історії успіху людей, які навчалися чи працювали в Європі, але повернулися втілювати отримані знання та європейський досвід в Україну.

2020-й також приніс євроклубу «Сузір’я» перемогу у Всеукраїнській вікторині до Дня прав людини, оголошеній Представництвом ЄС у Києві. Переможці отримали від голови Представництва Маттью Маасікаса запрошення побувати в цій поважній дипломатичній установі. Це була захоплива поїздка, під час якої найактивніші учасники вікторини ознайомилися з роботою європейських дипломатів.

А нещодавно й сама координаторка клубу Ольга Чухілевич поповнила свої професійні знання європейським досвідом. У рамках програми ЄС Hous of Europe, створеної з метою творчого та професійного обміну між Європейським Союзом та Україною, було оголошено про тижневу навчальну поїздку до Словаччини для професіоналів-освітян, безпосередньо залучених до процесу децентралізації та реформи освіти.

Заступниця директора школи I-III ступенів села Піддубці Ольга Чухілевич подала заявку на участь у цьому навчальному турі та потрапила в десятку тих, хто був відібраний для міжнародного стажування від Hous of Europe серед майже 300 претендентів. Проте, у зв’язку з карантином, організатори трансформували основну програму навчальних подорожей у формат онлайн-лабораторій.
Ольга Чухілевич з директоркою школи Лілією Купіч у Представництві ЄС у Києві
Ольга Чухілевич з директоркою школи Лілією Купіч у Представництві ЄС у Києві
Протягом дев’яти днів учасники слухали лекції провідних фахівців галузі освіти з Польщі, Нідерландів, Словаччини, України. Разом працювали над подоланням освітніх викликів сьогодення.

Після завершення навчання на слухачів чекав захист проєктів перед європейськими та українськими експертами. Зокрема, команда, до складу якої увійшли Ольга Чухілевич, заступниця директора ЗОШ I-III ступенів села Баїв Марія Никитюк та директорка школи з Миколаївщини Тетяна Мілінг, обрала для свого проєкту тему «Стратегія розвитку закладу загальної середньої освіти». Ця робота здобула найвищу оцінку. Відтак переможці отримали від Hous of Europe персональні стипендії для професійного розвитку в розмірі 400 євро.

Ярина ЦИМБАЛЮК

Фото з архіву Ольги Чухілевич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus