USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Юні «драйвери змін» з Луцька взяли участь у міжнародному саміті «Я можу» в Римі

5 Грудня 2019 18:29
Креативна та активна молодь з Луцьких шкіл долучилася до глобального саміту, під час якого презентували проекти, спрямовані на зміни на краще.

Про це йшлося під час прес-конференції за результатами поїздки учасників соціального проекту «Діти – драйвери якісних змін» на Міжнародний дитячий саміт «Я можу», який відбувався у столиці Італії Римі з 26 по 30 листопада.

Як розповіла начальник управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ліна Галан, йдеться про знакову подію року, адже діти з Луцька мали можливість бути на міжнародному саміті, де зібралися драйвери змін, діти, яким належить майбутнє. Участь у саміті, що зібрав понад дві тисячі учасників з понад 40 країн світу, брали учні ліцею №3, НВК №9, гімназії №21, ЗОШ 1-2 ступенів-колегіуму №11 та гімназії №14. У луцьких школах згодом відбуватимуться презентації цієї поїздки. З її слів, протягом двох місяців тривала копітка праця з відбору дітей до участі в поїздці. Основними критеріями відбору були комунікабельність, лідерські якості, знання іноземних мов та велика ініціативність та креативність.
Під гаслом «дітям та молоді потрібна лише можливість, щоб змінити світ» реалізовується соціальний проект «Діти – драйвери якісних змін» ГО «Християнська організація молодих людей та сім’ї YMCA» у партнерстві з управлінням соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міськради.

Заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк зазначила, що ці діти творчі, багато знають, і під час їхнього перебування в Італії вона раділа тому, що Луцьк мав можливість представити учнів своїх закладів у цьому проекті. Дітей об’єднала спільна мета – робота над майбутнім. Посадовець побажала, щоб усі мрії, задуми, думки цих школярів втілилися у майбутні проекти, щоб юні лучани мали гарне майбутнє. Луцька міськрада, з її слів, завжди залюбки підтримує проекти, що стосуються розвитку та виховання дітей. Завдяки центру дитячої творчості «Диво» та спонсорській допомозі вдалося спільно втілити в життя цю поїздку.
Фінансовий директор ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна Лу» Олександр Шаварський зауважив, що міська рада не вперше звертається до підприємства за підтримкою і це швидше партнерство бізнесу та міської влади. Волонтерство – це коли свідомі громадяни розуміють, що живуть у соціумі і в кожного є відповідальність перед громадою, як у бізнесу, так і у влади. Найціннішим результатом поїздки він вважає щирі дитячі емоції, спілкування з іноземними ровесниками. Важливо, що міська влада та представники бізнесу не стоять осторонь інвестицій у майбутнє.
Своєю чергою, директор центру «Диво», Іванна Горбачук завважила, що інвестиції у молодь – це найголовніше, тому що це майбутнє України. Вона нагадала, що YMCA– світова організація, яка представлена у багатьох країнах світу , а її суттю є виховання дітей та молоді на основі моральних принципів. Кожна молода людина може прийти в організацію та спробувати реалізувати себе. Учасники поїздки – молоді креативні лідери, які не боялися брати участь у саміті, де перед двома тисячами учасників потрібно розповісти про себе, Україну англійською мовою.

Міжнародний дитячий саміт «Я можу» відбувався під патронатом Папи Франциска у Римі. Під час заходу презентували понад 300 проектів якісних змін, які спрямовані на краще. Ці зміни базувалися на цілях сталого розвитку ООН. Грандіозна церемонія відкриття саміту відбулася 27 листопада у Палаці з’їздів Palazzo dei Congressi. Основна мета саміту полягала в тому, щоб діти могли знайомитися, спілкуватися та обмінюватися подарунками. Під час саміту учасники ділилися досвідом громадських активностей, презентували власні проекти, що стосувалися переважно соціального та екологічного напрямків. Проект, який презентували луцькі школярі, стосувався протидії та попередження булінгу у закладах освіти. 30 листопада відбулася вражаюча церемонія закриття саміту у Ватикані. На зустріч прибув Папа Франциск, який наголошував, що метою освіти є побудова людських стосунків. «У нас немає іншої планети і ми маємо підтримати дітей, які прагнуть змінити світ на краще», - зауважував понтифік.

Одна з лідерів ГО «Християнська організація молодих людей та сім’ї YMCA» Соломія Сорокопуд розповіла, що проект стосувався ментального здоров’я, адже це питання дуже важливе, хоча в Україні про нього говорять мало, не звикли звертатися до психолога чи обговорювати свої проблеми. Часто не помічають проблем з однолітками у школі, тому вирішили робити проект про булінг, стосунки дітей одне з одним. З її слів, учасники поїздки стали більш відкритими, дружніми, стали наче однією сім’єю.
Насамкінець враженнями від поїздки ділилися юні лучани. Учасник саміту Петро розповів, що до поїздки довго готувалися, очікували її з нетерпінням, рахуючи дні. Проект, на його думку, вдалося представити «на 120 зі 100 балів». Також він відзначив підтримку та допомогу лідерів громадської організації під час поїздки. Луцькі школярі зізнаються, що залюбки спілкувалися з дітьми з інших країн, комунікувати було приємно та нескладно, попри те, що дехто вважав, що недостатньо добре володіє англійською. Учасниця поїздки Ольга розповідає, що італійці виявилися дуже привітними, попри те, що спочатку існував певний мовний бар’єр, згодом діти з Луцька чудово сплікувалися з місцевими жителями, які їх розуміли. Це було дуже крутим досвідом для всіх. Назарій розповідає, що дуже хвилювався перед представленням проекту, але все минуло дуже добро. Віталій говорить, що перед виходом на сцену відчував страх, але підтримка із залу стала тією силою, що дозволила почуватися впевнено, гідно представити проект та розуміти запитання англійською.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus