USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Ющенко, Балога та Ульянченко отримали мільярд доларів за здачу влади», - Москаль

6 Квітня 2017 14:30
Чим Путін погрожував Януковичу в разі вступу України до асоціації з Євросоюзом, як кримська СБУ зрадила Україну, за що Петро Порошенко "віддав" в нагороду Віктору Балозі Закарпатську область, як для "вінницьких" розчищали дорогу в закарпатській митниці і чи існують в Україні чесні "менти", розповів в авторській програмі Дмитра Гордона на телеканалі" 112 Україна "голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль. А також про те, що сказав він кримським бандитам, вступивши на посаду начальника Головного управління МВС України в Криму, і як працювалося йому губернатором Луганської області при "режимі" Єфремова. Видання "Гордон" опублікувало текстову версію інтерв'ю.

- Протягом декількох років ви були начальником міліцейського главку в Криму і одночасно заступником міністра внутрішніх справ.

- Два рази, при тому...

- Я пам'ятаю, що таке Крим під час перебудови і після неї. Це було справжнє бандитське гніздо. "Сейлем", "Башмаки" і безліч інших угруповань. Мені розповідали, що ви, приїхавши в Крим, щоб втихомирювати кримінальні пристрасті, наступили мафії не тільки на хвіст, але і на горло. Це так?

- Так. Я приїхав із Закарпаття, де був начальником Управління внутрішніх справ Закарпатської області, і мене сприйняли так: "якийсь гуцул приїхав". Хоча до цього я більшу частину часу працював у карному розшуку, був першим заступником начальника УВС Чернівецької області по кримінальній міліції, закінчив середньо-спеціальну львівську школу міліції по лінії карного розшуку, Вищу школу МВС СРСР і Академію внутрішніх справ СРСР. Я вступив туди в 1981 році, але нам не викладали науковий комунізм, марксистсько-ленінську філософію, історію КПРС.

- Вчили розкривати злочини?

- Так, нас вчили розкривати злочини. Вчили такому, що, я думав, мені ніколи не стане в нагоді: "дії диверсійно-розвідувальних груп", "знищення диверсійно-розвідувальних груп". Викладачів цих предметів спеціально запрошували з Військової академії Генерального штабу Збройних сил СРСР - вони викладали нам дуже грамотно.

- Крим приборкати вдалося?

- Крим втихомирили. Я їм відразу сказав, що ніде з бандитами на одній території не живу. Вони спочатку не повірили, кажуть: "А які у нас є розбіжності?" Я у відповідь: "Тільки одне - по земельному питанню. Я вас хочу бачити в могилі, а ви - мене".

- Хабарі пропонували?

- Ні. Там відразу на людину збирають досьє.

- Тобто репутація йшла попереду вас?

- "Хабарі, - відразу сказали, - ні, і залякати цього неможливо". Шукали, правда, через кого б познайомитися.

- Не вийшло?

- Ні. Я сказав, що з тими, у кого на руках кров, зустрічатися не буду, і руки цим людям ніколи не подам.

- Хто був кращим міністром внутрішніх справ в незалежній Україні, на ваш погляд?

- Кравченко.

- Все-таки Кравченко?

- Так - хто б що не писав і не говорив. Він розпочав з сержанта і закінчив... Знаєте, не можна занадто наближатися до влади. Я вважаю, між вищим політичним керівництвом і підлеглими повинна бути дуже велика дистанція.

- Кравченка вбили або він сам застрелився?

- Він застрелився сам.

- Ви впевнені?

- Я за своє життя бачив сотні самогубців. Не всі вони вішаються або топляться. Є такий ефект - коли людина не відчуває болю після першого пострілу. Мозок ще працює, і остаточний план - закінчити життя самогубством.

- Аваков - хороший міністр внутрішніх справ?

- (Сміється). Як людина чи як професіонал?

- Як міністр.

- Його призначення - було результатом політичного рішення. Ми перебували в одній фракції. Під час Майдану він за нас відповідав - коли чергуємо, коли змінюємося.

- Ви - дипломатична людина. Аваков - хороший міністр чи ні?

- Ще рік і, я думаю, він буде...нормальним.

- Чи стане?

- Чи стане... Дуже важко йому. Потрібно було йому допомогти, посилити...

А йому взяти політичне керівництво. Але після Майдану все змінилося. Життя розділилася: до Майдану і після. І для міліції - теж. Після першого Майдану все йшло спокійно, а після другого міліція сама дала себе спровокувати на ганебні вчинки - що б хто не говорив.

- Стан сьогоднішньої міліції вас влаштовує?

- Ні. Думаю, що і Авакова воно не влаштовує теж, і президента. Нічого ж не розкривається.

- Реформа поліції все-таки відбулася чи ні?

- Ні. Якби реформа поліції відбулася, сьогодні і на вашому сайті, і в інших засобах масової інформації ми не бачили б новин про те, що кожен день ловлять поліцейських. І це після перевірки на детекторі брехні, після переатестації, після навчання у американських і канадських фахівців. Вони і далі хабарі беруть - вже і нова поліція. Все стає на свої місця.

І ще. Про яку реформу поліції можна говорити, якщо в Ужгороді, наприклад, поліцейських навчали тільки три місяці - там чомусь не вистачило грошей. Через три місяці їх випустили в суспільство, яке знаходиться в стані війни, в стані депресії, в стані агресії - спробуйте комусь на ногу наступити, і ви відразу почуєте все, що про вас думають.



- Ви заявили, що Ющенко, Балога і Ульянченко отримали мільярд доларів від Партії регіонів за здачу влади Віктору Януковичу ...

- А ви вважаєте, що вони її здали безкоштовно?

- Це точна цифра - мільярд доларів?

- Цю цифру мені озвучили. 16 січня 2014 року Верховна Рада прийняла диктаторські закони. Пізніше я очолив тимчасову комісію з розслідування розстрілу людей на Майдані, а пані Бондаренко увійшла в неї від Партії регіонів і від комуністів (у них завжди була більшість). Я не міг почати, не знаючи обставин.

- Отже - мільярд. Хто їм його дав?

- Я поїхав в Москву, тоді ще не було такої заборони, мене ще запрошували на телеканали як політика. І там я зустрівся з одним з наближених президента Януковича.

- Прізвище називати не будемо?

- Ні, не будемо.

- І він сказав, що дали мільярд?

- Сказав. Я запитав: "Хлопці, що ж ви - так просто забрали владу?"

- І він сказав, що дали мільярд?

- Він каже: "Ющенко, Балога, Ульянченко отримали мільярд на трьох". Наскільки я знаю, Балога поклав гроші в якийсь швейцарський банк, цей банк викупила Росія. Гроші не віддають, бо треба надати звіт про їх походження. Ющенко зробив послом в Швейцарії якогось Діра. Вони постійно їздили туди відпочивати. Потім хтось із швейцарських передав мені, оскільки я цим дуже цікавився, як в Новий рік вони в Швейцарії напилися і спалили там ціле шале. Частина великої суми осіла в швейцарському банку - у мене є його назва. Але там Балозі сказали: "Покажіть джерело законного походження цих грошей".

- Ви заявили, що ще перед Майданом Путін попереджав Януковича про те, що відбере Крим і схід України. Це правда?

- Так це правда.

- Попереджав його?

- Про це мені та сама людина говорила. Коли повинні були підписувати Угоду про асоціацію з ЄС, Путін сказав Януковичу: "Ніколи Росія не буде межувати з Європейським союзом і з НАТО. Тобі потрібні гроші? Ось три мільярди"

- Ті самі три мільярди

- Які Янукович викинув на ірландську біржу. Всі росіяни кажуть, що Путін не переварював Януковича, але змушений був з ним спілкуватися. І Путін сказав: "На, бери три мільярди і сиди там собі, керуй. Але як тільки ти спробуєш щось то підписати, я відразу забираю (цитую ту людину з найближчого оточення) Крим, забираю Донецьку, Луганську, Харківську, Миколаївську, Одеську та Запорізьку області". Так було йому сказано, і Янукович прийшов весь білий, зібрав коло з чотирьох осіб. Один з цих чотирьох і сказав про це. Янукович так злякався, що вже не хотів ні в Європу йти, ні в НАТО. Він думав, як зблизитися з Путіним, але Путін його до себе не дуже підпускав...

- Ви сказали, що сьогодні у нас зрадників більше, ніж під час Другої світової війни. Чи підтверджуєте ці слова?

- Звичайно. Так і є. Подивіться: Крим. Майже вся СБУ не вийшлана захист Криму! У Севастополі крім управління СБУ знаходилося ще велике Управління військової контррозвідки. Хто вийшов? Одиниці - морська піхота і Чорноморський флот. Як би там про Литвина не говорили, він вивів всі прикордонні кораблі, і жоден корабель не потрапив в полон. А де були наші командири Чорноморського флоту? Або це агентура була, яка сиділа на грошах Росії? Вони залишили всі там, в бухтах.

- Україні Донбас потрібен чи ні?

- Потрібен. Якщо ми здамо Донбас, вони підуть далі.

- Україна Крим поверне чи ні?

- Чесно? Ні.

- Україна Донбас поверне? Чесно.

- Ні.

- Ви зараз очолюєте Закарпаття. Ви сказали: "На Луганщині все просто: свій - чужий, а в Закарпатті все закручено в поросячий хвіст". Що це означає?

- Є три види людей. Перший - це ті, хто щиро і полум'яно люблять Україну. Такої любові до України я не бачив в інших областях - вони за неї горло перегризуть. Якщо проходять якісь концерти, вони, без будь-якої реклами в соціальних мережах, збираються. Зал вміщає триста - а приходить тисяча чоловік.

- А другий тип людей?

- Це на Луганщині. Вони обдурені, затуркані, але з ними ще можна говорити.

- А третій?

- Третій - це...

- Покидьки?

- Ні - прихильники Путіна: "Путін - вождь, Путін - Ісус Христос, Путін - цар, Путін - рятівник, Путін - збирач міст руських, Путін нас врятував від бандерівців" Я їм кажу: "Так я ж - бандерівець. Живу на тій території, яка з 1944-го по 1952 рік була зоною активного протистояння між НКВД і Українську повстанську Армію ". Вони кажуть: "А ми іншого й не очікували..."

- Так що ж на Закарпатті закручено в "поросячий хвіст"? Контрабанда там процвітає?

- А як же!

- Це головне, що там є?

- Ні. Сьогодні контрабанда не має тих масштабів, які були раніше. Але те, що митна система прогнила повністю, це видно по кількості арештів на митницях Івано-Франківська, Львова. На посаду Закарпатського обласного Управління митної служби ми поставили людину з Донецька, який колись був заступником начальника УБОЗу Донецької області. Саме він, коли Партія регіонів була при владі, брав заяву від Бориса Пінчука на свого однофамільця - Бориса Колесникова - про вчинення злочину. І вся ця зграя (Насіров, Продан, якого товариш Гройсман привіз з Вінниці як великого митника) швидко прибрала цю людину, щоб розчистити дорогу "вінницьким". Все - тепер там керують "вінницькі". І навіть якщо мені сьогодні телефонують і повідомляють, що когось на митниці затримали за хабар, я говорю: "Так нехай їх хоч всіх пересаджають". Я хотів навести порядок, і людина хотіла навести порядок. Держава не хотіла.

- Балога - господар Закарпаття?

- Ні.

- Але був?

- Так. Він же був керівником передвиборного штабу Порошенка, і йому після виборів область віддали в нагороду. Знаєте, яка у нього особливість? Його підлеглі повинні бути в десять разів дурніші, ніж він, і в сто разів бідніші. Там поставили такого вуйка сільського, але фактично Балога сам керував. Я прийшов губернатором вже після цих подій.



- Ви любите ненормативну лексику. Так доходить краще?

- Мене привчили в міліції, що є такі люди, до яких, перед тим як до увійти, потрібно зняти туфлі. А є такі, входячи до яких, потрібно вибити ногою двері. Я вмію говорити красиво, культурно, але є люди, які таких слів просто не розуміють. Я їм на популярній мові пояснюю, де двері, куди їм вийти, в якому напрямку йти. Більше вони до мене не приходять.

- Геннадію Геннадійовичу, ви дуже різкий, часто рубаєте правду-матку. Відвертатака людина... Скажіть, чому вас до сих пір не вбили?

- Господи Боже мій! Тому що бажаючих дуже багато. Я всім кажу: для мене була така трагедія, коли у мене з'явився один ворог! Я тоді думав: ну, як я це переживу?! А коли рахунок ворогам перевалив за тисячу, я вже на них не зважаю. Я ніколи не ходжу зі зброєю. У мене є нагородний - від президента України (це не те, що зараз роздають міністрам і всім підряд), у мене нагородний пістолет - з красивим різьбленням і гравіюванням. Але я не мисливець, я навіть рибу боюся ловити, щоб їй біль не заподіяти.

- Можна - анекдот від Геннадія Москаля?

- (Посміхається). Я люблю анекдоти "про москалів". У мене їх дуже багато.

- Давайте

- 1939 рік. Радянська влада входить в Галичину, до Львова. Попереду йдуть танки, артилерія, а в кінці колони - туркменський батальйон на верблюдах. Стоять дві панянки зі Львова, і одна інший говорить: "Подивися, що ці москалі з кіньми зробили. Що ж вони з нами зроблять, коли прийдуть?!"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучани Показати IP 6 Квітня 2017 14:31
Москаль бреше на замовлення варовки Тимошенко.
Корінний лучанин Показати IP 6 Квітня 2017 15:34
ДО ЛУЧАНИ: Для тебе підходить лише ненормативна лексика! Побільше б таких ЛЮДЕЙ як Москаль Г.Г. , тоді був би порядок в УКРАЇНІ.
аяяй Показати IP 7 Квітня 2017 14:26
мудра людина,говорить розумні речі
007 Показати IP 9 Квітня 2017 10:00
Якщо він такий чесний і професійний, то чому про Авакова не дав відповіді? Чи має має він задокументовані факти щодо мільярда?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus