USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

З будівництва спорткомплексу в Торчині хочуть зняти 11 млн. Коли його добудують

13 Жовтня 2021 14:16
Майже 30 мільйонів гривень коштує добудова спорткомплексу у Торчині. Ще місяць тому в області обіцяли, що до кінця року він буде готовий на 90%. Однак нині частину коштів, передбачених на цей об’єкт на 2021 рік, планують зняти, бо бояться, що не вдасться освоїти їх повною мірою.

Потужний спортивний об’єкт у громаді

Спорткомплекс у Торчині розпочали будувати ще в 2018 році. Тут уже було зведено коробку, та потім фінансування відновилося у 2021 році, коли проєкт погодили на участь в ДФРР.

Згідно з проєктом, сучасний спорткомлекс у Торчині матиме великий зал, в якому буде можливість проводити змагання будь-якого рівня, трибуни для вболівальників. Також будуть зали для різних секцій – гімнастики, боротьби тощо. Він буде обладнаний необхідними санітарно-гігієнічними приміщеннями, роздягальнями, матиме підйомну платформу для осіб з інвалідністю. До закладу мають облаштувати доїзди та тротуари, а навколишню територію озеленити. Для спорткомплексу також придбають боксерський ринг, волейбольну сітку, баскетбольні щити, ворота для мініфутболу, гімнастичні мати, стінки, лави, телескопічну трирівневу трибуну з кріслами, що трансформуються, тощо.

Вартість проєкту – майже 30 мільйонів. Тендер з визначення підрядника відбувся у липні цього року. Переможець запропонував звести об’єкт за 24,82 мільйона гривень.
Як раніше інформували у Волинській обласній раді, оскільки перший транш коштів ДФРР надійшов лише у червні, та у зв’язку з тендерними й погоджувальними процедурами добудову спортивного об’єкта розпочали лише наприкінці липня.

Кошти планують перерозподілити

Під час інспектування об’єкта голови облради будівельники запевнили, що роботи тривають відповідно до графіка. А саме: завершують утеплення фасаду, розпочали розведення внутрішніх електричних та сантехнічних мереж. Проведено підготовчі роботи для зведення автономної котельні. Відтак до кінця року спорткомплекс буде готовий на 90%, переконували вони.

Проте 8 жовтня у Волинські ОДА відбулося засідання регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм (проєктів), що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Учасники запропонували перерозподілити виділені Волині 14,351 мільйона гривень коштів ДФРР на три об’єкти. Зокрема додати 2,5 мільйона проєкту «Розбудова фізкультурно-спортивної та плавально-оздоровчої інфраструктури Волині», 2,851 мільйона спрямувати на «Нове будівництво мультифункціонального спортивного комплексу на базі практики спортивно-оздоровчого табору «Гарт» на озері Світязь Шацького району та 9 мільйонів для «Будівництва загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у с. Башлики Ківерцівського району Волинської області».

Як ідеться в повідомленні облдержадміністрації, потреба у внесенні змін виникла у зв’язку із завершенням бюджетного періоду та необхідністю завершення будівельних робіт на об’єктах з високою будівельною готовністю.

Згадані кошти на ці три об’єкти планують за рахунок двох інших проєктів. Зокрема 2,5 мільйона вивільнилися у зв’язку зі зменшенням договірної ціни за проєктом «Реставраційно-ремонтні роботи пам'яток культурної спадщини «Білого та Сірого будинків Косачів». А 11,851 мільйона перерозподілили за проєктом «Нове будівництво спортивного комплексу по вулиці Незалежності в смт Торчин Луцького району». В облдержадміністрації інформують, що таку пропозицію подадуть до Кабміну в зв’язку із наявним ризиком неосвоєння коштів.

Чому кошти на спорткомплекс у Торчині можуть не освоїти

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини голова Торчинської громади Юрій Кревський повідомив, що про таке рішення йому відомо, однак, з його слів, воно ще не остаточне.

«Поки що не вирішено, знімають чи ні. Є такий імовірний варіант, що частину коштів можуть зняти. Причина в тому, що підрядник не виконує зобов’язань. Це з одного боку. З іншого боку ситуація наступна: гроші передбачені, але є їх розподіл. Підрядник отримав тільки три мільйони, вся інша сума стоїть на листопад-грудень. Причому левова частка – більш як вісім мільйонів – має надійти якраз у грудні.
Підрядник просить перерахувати кошти, бо треба купувати матеріали, платити робітникам зарплату. Адміністрація, своєю чергою, переймається, що підрядник не встигне освоїти ці гроші. Є пропозиція накрити об’єкт, щоб він зміг перезимувати, а добудуємо наступного року. Підрядник теоретично говорить, що готовий використати цих 17 мільйонів, але ми все-таки боїмося.

Бо відповідно до внутрішніх наказів щодо порядку використання цих коштів, якщо гроші будуть неосвоєні і повернуться в держбюджет, то громаду три наступні роки не допустять до проєктів за кошти ДФРР. Тому ми зараз і міркуємо, саме відбуваються зустрічі з цього приводу», – пояснює голова громади.

На 2021 рік на будівництво спорткомплексу з Державного фонду регіонального розвитку виділено 17 мільйонів, проте це не вся необхідна сума. До завершення робіт не вистачає ще сім мільйонів. Тож навіть якби підрядник й освоїв усі кошти, то об’єкт ще не буде завершений.

Натомість у облдержадміністрації обіцяють, що будівництво спорткомплексу включать у список проєктів до ДФРР на 2022 рік.

«Тих 17 мільйонів, які нам виділили, не вистачить до завершення. Ще остаточного варіанта, скільки знімуть коштів, немає, але думаю, що так буде і ми погодимось на це, бо ризикувати втратити участь в ДФРР не хочеться. Так виходить, що і громада у заручниках підрядника, бо не впевнені, чи освоїть він ці кошти, чи ні, але й підрядника не можемо звинуватити, бо розподіл такий, що на грудень передбачена чимала сума.

Нам гарантують, що наступного року профінансують усю необхідну суму, в тому числі й ці сім мільйонів, яких не вистачає. Адже у будь-якому випадку, щоб завершити роботи, треба було десь взяти ті сім мільйонів. Нас запевнили, що об’єкт увійде в перелік на наступний рік», – переконує Юрій Кревський.

Чи добудують об’єкт у 2022-му?

У відповідь на запитання, хто визначав такий розподіл коштів, відповідно до якого значну суму заплановано на грудень, в ОДА повідомили, що це можна було змінити, проте, судячи з темпів будівництва, їх усе одно могли не освоїти.

«Загальну суму за місяцями доводить Мінрегіон, в розрізі об’єктів подає облдержадміністрація. На грудень подали, бо за цим об’єктом був раніше розірваний договір з підрядником, а у липні було оголошено новий тендер.Тривали тендерні процедури, тому кошти було записано на грудень. Однак у разі здійснення будівельно-монтажних робіт підрядником вчасно та в повному обсязі обласна державна адміністрація неодноразово зверталася про наближення коштів на інші місяці, і Мінрегіон завжди йшов на поступки.

Та за цим проєктом є звернення і замовника – Торчинської селищної громади. Будівельні роботи підрядник здійснював у низькому темпі, тому для того, щоб ми не повертали кошти в бюджет, а використали їх у повному обсязі, на комісії було ухвалено рішення перерозподілити ці гроші на інші об’єкти з можливістю профінансувати цей об’єкт у 2022 році. Зараз готують всі необхідні документи на Мінрегіон з цими пропозиціями, тому жодного страху немає. Це набагато краще, ніж ми їх повернули б у держбюджет», – повідомила під час брифінгу директорка департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської ОДА Вероніка Бальбуза.

Зауважимо, тендер на будівництво спорткомплексу в Торчині відбувся у липні 2021 року. Переможцем визначено підприємство «Луцьккомунбуд». Ми намагалися зв’язатися з представниками компанії, проте жоден із вказаних у відкритому доступі телефонів не відповідав.

В облдержадміністрації, своєю чергою, обіцяють, що спорткомплекс таки буде включено в список проєктів на 2022 рік і наступного року його планують увести в експлуатацію.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Циган Показати IP 13 Жовтня 2021 19:57
З великого будівництва стало мале, яке поступово вклякне наніц ! І з того роя не буде ні%уя !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus