USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

«З Чорновола розпочалась Небесна Сотня»: Вшанування пам'яті дисидента у Луцьку

25 Березня 2014 14:32
Покладання квітів до меморіальної дошки політикові, дисидентові, публіцистові та правозахиснику В’ячеславові Чорноволу за участі представників влади та громадськості міста відбулося сьогодні, 25 березня. Саме у цей день 15 років тому український політик загинув у автокатастрофі.

До звичного місця вшанування пам’яті громадського діяча прийшло декілька десятків лучан, серед яких були здебільшого літні люди.

Голова Волиснької ОДА Григорій Пустовіт під час свого виступу назвав В’ячеслава Чорновола «камертоном, до якого ми прислухаємось і сьогодні»:

«Двічі на рік ми збираємося на цьому ж місті, аби вшанувати пам'ять людини, яка стала частиною нашої історії. Нам дуже не вистачає саме такого політичного та громадського діяча, для якого на першому місці держава та народ. Усього себе він присвятив Україні. І він себе не бачив поза цим процесом. Адже можливо бути при владі, і разом з тим зберегти власну гідність та ім’я», - додав очільник області. Також він зазначив, що Чорновіл був першим у незалежній Україні, кого вбила влада. На думку посадовця, саме з нього і почалась Небесна Сотня:

«Просто тоді ще ми не знали, що вона існуватиме. Сьогодні ж ми зіштовхнулись з реальністю, яка більш небезпечна, ніж ми могли собі уявити», - резюмував він.

Заступник голови обласної ради Ігор Гузь пообіцяв посприяти будівництву пам’ятника В’ячеславу Чорноволу:

«Може не за рік, не за два, але пам’ятник повинен бути. Чорновіл його заслужив. До цього треба залучати, як владу, так і громадскість», - сказав Ігор Гузь. Таку ініціативу підтримав і заступник міського голови‚ керуючий справами виконкому Юрій Вербич. Він пообіцяв, що Луцька міська рада теж сприятиме будівництву пам’ятника українському герою.

Серед присутніх на заході були й ті, хто знав В’ячеслава Чорновола особисто. Так, знайома політика Любов Ганейчук розповіла про окремі моменти із життєвого шляху громадського діяча:
«Він уболівав за Україну і робив для неї усе, без прагнення поліпшити власний добробут», - сказала жінка.


ДОВІДКА: В'ячеслав Чорновіл (24 грудня 1937 с. Єрки, Черкаської області — †25 березня 1999, Бориспіль, Київської області) — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975).
Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ілл Показати IP 25 Березня 2014 15:06
да життя швидко минає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus