USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку з лікарнями, що збиратимуть «добровільно-примусові» благодійні внески з пацієнтів, розриватимуть договір

27 Квітня 2021 12:58
Згідно із наказом управління охорони здоров’я Луцької міської ради директорам медичних установ територіальної громади заборонили будь-які готівкові збори коштів з пацієнтів та членів їхніх родин у вигляді благодійних внесків. У разі виявлення порушень з очільниками комунальних підприємств розриватимуть договір.

Про використання благодійних внесків в закладах охорони здоров’я міста Луцька розмовляли під час засідання постійної комісії міської ради з питань, законності 27 квітня.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Володимир Лотвін, у відповідності до реформування системи охорони здоров’я усі комунальні підприємства мають основні шляхи надходження коштів: кошти від Національної служби охорони здоров’я; гроші місцевого бюджету; надходження від платних послуг, операції зі страховими компаніями і благодійні внески.

«Благодійні кошти – це момент залучення додаткових ресурсів фінансування у виглядів благодійних внесків або допомоги у відповідності до закону. Їх спрямовують на забезпечення лікувально-діагностичного процесу в установі згідно із стандартами надання медичної допомоги та клінічних протоколів», – зазначив головний медик міста.

З його слів, інформацію про отримання і використання такої благодійної допомоги потрібно щомісячно розміщувати для ознайомлення з нею пацієнтів та зацікавлених осіб на веб-сайтах підприємств та інформаційних дошках.

Володимир Лотвін зауважив, що за перший квартал 2020 року до комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади надійшло понад 25 мільйонів гривень благодійної допомоги в натуральних та грошових формах.

Основна питома вага благодійних внесків за минулий рік загалом припадає на Луцьку міську клінічну лікарню – 40 мільйонів гривень.

При чому із цієї суми понад 20 мільйонів гривень – кошти, отримані від Волинської обласної клінічної лікарні на заходи із боротьби з COVID-19 у 2020 році.

«До благодійних внесків входять і передача до тимчасового інфекційного стаціонару міської лікарні апарату СКТ на суму 80 мільйонів гривень, бронхоскопу вартістю 2,2 мільйони, отримання апарату ШВЛ від МОЗ на суму 1,2 мільйона гривень та інше. Всі ці суми озвучені. Якщо порівнювати 1 квартал 2020 року із аналогічним періодом 2021 року, то питома вага надхоження благодійних внесків дещо зменшилася до загальної суми 25 мільйонів гривень. Із них – левова частка на обладнання приймального відділення міської лікарні, зокрема, 4 мільйони – на томограф та 4,8 мільйонів – на рентген апарат», – розповів Лотвін.

Водночас він наголосив, що наказом управління охорони здоров’я Луцької міської раді директорів лікарень та інших медичних установ Луцької територіальної громади комунальної власності заборонені будь-які готівкові збори коштів з пацієнтів та членів їхніх родин у вигляді благодійних внесків.

«Це – порушення, яке є підставою для подальшого розірвання договорів з комунальними підприємствами та їх очільниками», – акцентував головний медик.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вік Показати IP 27 Квітня 2021 14:44
Робив МРТ в обласній лікарні, гроші платиш навіть квитанції не дають....
Лучанин Показати IP 27 Квітня 2021 15:28
Якщо томограф та рентген апарат придбаний за благоійні кошти. То яке право мають брати кошти за обстеження з пацієнтів.
Ккк Показати IP 27 Квітня 2021 16:51
А де реакція Діми Глазунова?
Всезнайко Показати IP 27 Квітня 2021 17:24
Що, в Луцьку не буде лікарень?
Анонім Показати IP 28 Квітня 2021 12:44
Пацієнту, якому потрібна ургентна операція(за законом безкоштовна), перед оперативним втручаням дають папірець з номером рахунку для благодійного внеску, вказують суму(декілька тисяч грн) . Людина здоров'я і життя якої залежить від цих "лікарів" заплатить все і благодійні внески, оплатить, і всі аналізи і всі обстеження, ще й дасть в карман анастезіологу і хірургу. Якщо б хтось хотів з цим боротися, то приймалися б більш жорскі заходи, а так тільки аби язиком молоти. Провели реформу - тепер для пацієнта лікування стало в декілька разів дорожче ніж ще 15 років тому, тоді платили тільки хабар хірургу і анастезіологу +ліки, а тепер ще куча офіційних і неофіційних внесків.
логун Показати IP 28 Квітня 2021 23:52
Брешуть брехуни брехнею = добровільні внескивід людей. Хіромантія навіть у головного лекаря керівника.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus