USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинська медицина не виживе без «благодійних внесків»

27 Серпня 2015 14:26
Відслідкувати використання всіх коштів, які лучани сплачують як «добровільні благодійні внески» на користь фондів за надання медичних послуг, - нереально, але без них галузь ризикує лишитися найнеобхіднішого. Активісти, які моніторять це питання, погоджуються з цією тезою, проте наголошують, що має бути запроваджений прозорий механізм роботи та контролю таких установ.

Про це йшлось під час прес-конференції на тему «Як подолати «благодійні внески» в медичних закладах Волині?» сьогодні, 27 серпня.

З так званими «добровільно-примусовими» благодійними внесками у медичній сфері стикався чи не кожен лучанин. За аналізи, обстеження та операції доводиться платити з власної кишені, попри те, що медицина в Україні – безкоштовна. На жаль, лише де-юре. Мешканці Луцька не тішать себе ілюзіями - відповідно до проведених опитувань, лише 7% респондентів заявили, що медицина на Волині та в Україні вцілому є безкоштовною. Згідно з даними результатів дослідження, платити хворим доводиться за здачу крові, рентген, УЗД, МРТ, операції, анестезію тощо. Фактично, немає жодної послуги, яку надавали б дійсно безкоштовно.
Чи проживе медицина без «добровільно-примусової» благодійності

Як зазначив програмний директор Інституту аналітики та демократії Олексій Сердюков, активісти, які досліджували питання «благодійних внесків» на Волині, не намагаються припинити діяльність фондів, а лише хочуть зробити їхню роботу юридично врегульованою та прозорою. З його слів, близько 60% коштів, отриманих благодійними фондами, неможливо відслідкувати.
Відтак, немає точної інформації про те, на що гроші витратили. Окрім того, українська практика моніторингу інших областей показує, що благодійні фонди не підпорядковані лікарням, а тому очільники лікувальних закладів змушені «вибивати» кошти. Експерт зауважив, що врегулювання роботи благодійних фондів при медичних закладах важливе не лише у розрізі контролю за використанням коштів, але й задля збільшення надходжень до них.


З цією тезою погоджується і регіональна координаторка проекту «Протидія поборам» Оксана Гичук. Відповідно до опитування, 86% лучан хотіли б знати, на що витрачають кошти з «благодійних» внесків. Також додає, що на Волині ситуація не є критичною, адже благодійні кошти є великою підтримкою для лікарень. Останні важко переживають дефіцит бюджету, особливо на фоні падіння курсу гривні.

«Медицина не може існувати без благодійних внесків. Але ми боремось за те, щоб вони були підзвітні, а робота фондів - юридично врегульована», - каже Оксана Гичук.
Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук чітко дав зрозуміти – «добровільно-примусові» благодійні внески це - єдина можливість заповнити прогалину між вартістю медичної послуги чи препарату та між тим, скільки на неї передбачено у бюджеті.

«Простий приклад: у бюджеті вартість аналізу крові фінансується у розмірі 86 копійок, при реальній вартості у 5 гривень. Долар виріс у ціні, а фінансування залишилося на тому ж рівні. Причому, ціни на медикаменти суттєво збільшилися».
Є і юридичні колізії, враховуючи які, часто не обійтися без допомоги благодійних фондів при лікарнях. Для прикладу, за бюджетні кошти не можна купувати медикаменти з незареєстрованими цінами. А постачальники не поспішають цього робити з причин нестабільного курсу гривні до іноземних валют. У такому випадку закуповлюють потрібні препарати та медикаменти благодійні фонди, після чого передають лікарні. Головний медик Луцька нарікає, що враховуючи вкрай низький рівень зарплат та соціальних гарантій, багато спеціалістів їдуть працювати за кордон. А тому лікарі старшого покоління скаржаться на те, що навіть їм немає у кого лікуватися. Адже у галузі – гострий дефіцит кадрів для вузьких медичних спеціальностей.

Страхова медицина – не панацея

Виходом із складної ситуації Микола Якимчук вважає запровадження переліку послуг, які надаються безкоштовно. А на інші встановити відповідний прейскурант. Відтак, кошти буде легше контролювати, а лучани знатимуть, що скільки коштує. Що стосується страхової медицини, то і її не вважають панацеєю. Адже у сусідній Польщі, яка запровадила таку систему, прийому у спеціаліста доводиться чекати по 3-5 місяців, а вартість лікування – вкрай велика.

З цим погоджується і Олексій Сердюков, який зауважує, що у світі немає ідеальної системи роботи медичної галузі. Але при тому, що страхова медицина не є панацеєю, будь-яка є кращою за нашу. Парламентарії стараються ініціювати реформи у цій сфері, проте задекларовані зміни поки так і залишаються на папері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
лучанка Показати IP 27 Серпня 2015 14:38
Ці питання потрібно обовязково піднімати - все платне плюс "винагорода" хірургам, анастезіологам і всьому медичному персоналу! І совісті не мають - деруть! Бога не бояться! А за Конституцією - медицина безкоштовна. Нонсенс. Так краще платити офіційно і вводити страхову медицину!
Штефан, Луцьк до лучанка Показати IP 27 Серпня 2015 17:34
Брехня. Виживе. Якщо не крастимуть чиновники від медицини.
присяжнюк Показати IP 27 Серпня 2015 15:25
жінка народжувала----не жалів..платив..за все!!! і подяки також!! офігенні!!!...а шо дєлать?та мабуть нічьо невдієш..така ми вже нація
семен Показати IP 27 Серпня 2015 15:28
Якось привозив тещу робити МРТ в обласній. Там такі ремонти з мармуром, що медицина точно не виживе.
Хома Показати IP 27 Серпня 2015 15:38
Страхова медицина - таки панацея. І потім, навіщо дурити самих себе? Які к бісу благодійні фонди і внески? Має бути каса і прейскурант: аналіз крові - 20 грн і розшифровка 10 грн витрати/препарати, 5 грн - доплата лікарю/лаборанту, 3 грн - на потреби лікарні (вода/електроенергія...), 2 грн - для оплати аналізу за ветеранів/інвалідів/пенсіонерів. Щось на зразок. І всі відчують себе білими людьми - заплатив в касу і за годину отримав результат.
аяяй Показати IP 27 Серпня 2015 15:46
Ой только не говорите,что санитарочки и те деньги с вас требуют.
Керол Показати IP 27 Серпня 2015 16:26
не виживуть тільки гол лікарі. яким треба утримувати будинки, машини, курорти
Анонім Показати IP 27 Серпня 2015 16:31
Мені,здається, що зараз у лікарнях, стали не люди, а уроди. Це просто жах.Ніхто й слова не скаже,щоб не тикнути в морду. А ставлення собаче до тебе.Вони мало того,що не знають нічого,їм всеодно,який поставити діагноз, а плати за що? Ще лікарі старшого покоління,то щось скажуть, якщо заплатиш,звичайно, а молодт тупа барани, заріжуть або загублять.Страшно туди йти,краще дохнути,бо всеодно здохнеш. Єеремеєва не спали і з мільйонами.Хай подумають ці наші хабарники,Бог палкою не буде бити.Толку в медицині ніхто не наведе ніколи Бо ми такі гнилі люди.Доки ми самі не змінимося в ставленні один до одного. І хоч трішки будемо жити з Богом.
Анонім Показати IP 27 Серпня 2015 16:40
Так, наша медицина себе зарекомендовала, як великий хабарник, і ще щось від людей вимагатимуть. Я не вірю в іхні казочки....
ніка Показати IP 27 Серпня 2015 16:59
і то правда ...та проста санітарка виконує все і за всіх ...і ще нізащо мають..дивляться як на пусте місце...!
1111 Показати IP 27 Серпня 2015 17:09
28,08,2015 о 14,00 відбудеться відкриття меморіальних дошок на честь загиблих героїв Прокопчув В. та Войчук О. б-р дружби народів 2.
віра Показати IP 27 Серпня 2015 17:16
Егей, люди, ви що?! Як хворіете, хто вас рятуе, лікуе, оперуе?!!!!!! А сантехнік, електрик т.д. з жеку працюе задарма?! Так, мае бути платна медицина і медицина для неімущих /мінімальна/. Що поробиш, такі реаліі.
пппп Показати IP 27 Серпня 2015 18:49
я не можу зрозуміти тільки одного чому ми у державній лікарні за аналізи платимо ті самі гроші як у приватній?
Лікар Показати IP 27 Серпня 2015 20:07
Ганьба для тих,хто так примітивно обговорює питання платності в медицині.Ганьба тим,хто заперечує страхову медицину на прикладі Польщі.Обізнаність обговорювальщуків на рівні плінтуса.Такі примітивні обговорення на руку нинішній примітивній владі,яка нездатна на рішення у відповідності до Конституції ,яка проголошує як найвищу цінність життя та здоров"я своїх громадян.
Скляр П.Р. Показати IP 27 Серпня 2015 20:18
Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук чітко дав зрозуміти – «добровільно-примусові» благодійні внески це - єдина можливість заповнити прогалину між вартістю медичної послуги чи препарату та між тим, скільки на неї передбачено у бюджеті. Такого керівника - потрібно негайно звільнити. Ти посилай подання у Верховну Раду,до Президента - питай що робити ,але законно !!! Якщо так почнуть робити у всіх сферах країни, -це буде громадянська війна !!!!
Знаю, працюю в лікар Показати IP 28 Серпня 2015 10:24
В нас безкоштовні ліки і обстеження для чиновників та друзів головного лікаря, а для бабки з села все за повну вартість. І гроші з благодійних внесків йдуть на утримання хорошого життя головного лікаря. Всі про це знають, прокуратура все покриває-от так і живемо.
Лучанка Показати IP 27 Січня 2016 11:54
Виділяють кошти і на ліки і на лікування , можливо не в повному обсязі але вони є. У мене знайома мамі в онкодиспансері за віддяку лікарю брала безкоштовну хімію. У нас звичайно є і совісні лікарі яким і хочеться віддячити якщо допомогли але це зовсім не оплата наперід . Ви подивіться які авто стоять під лікарнями знаю особисто багато працівників в мед. сфері і їхню зарплату вистачає тільки щоб в курінь сходити( це я про обласну лікарню)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus