USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

З нас сміялися, а ми ремонтували ночами: оновлений «Колос» у Луцьку з середини. Репортаж

31 Серпня 2020 20:23
33 роки тому в обласному центрі Волині відкрили фізкультурно-спортивне товариство «Колос». Нині тут функціонують відділення важкої атлетики, боротьби дзюдо, також спортсмени орендують зал для тренувань з карате та капоейра. В ДЮСШ тренувалися й діти з футбольного клубу «Волинь».

Здавалося б, за такий проміжок часу заклад неодноразово ремонтували та оновлювали, однак перший серйозний ремонт тут розпочали у 2018 році та вже встигли відремонтувати зал для важкої атлетики та зал для ігрових видів спорту.

Головний ініціатор та ідейний натхненник оновлення ДЮСШ – депутат Луцької міської ради та керівник Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності Андрій Авраменко. Саме він погодився провести екскурсію Інформаційному агентству Волинські Новини оновленим «Колосом» та поділився планами щодо подальшого ремонту.

Все було радянське: коли заходив в зал, хотілося розвернутися і піти

«Ось ці сходи були зроблені за допомогою хлопців зі спортивного клубу «Прайд». Саме вони завжди зголошувалися виконувати чорнову роботу. Буквально за день вони розвалили старі сходи, а потім залили нові», – каже Андрій Авраменко, проводячи нас в середину приміщення.
Він показує хол, оновлені коридори та веде до ігрового залу, який нині має зовсім інший вигляд, аніж це було два роки тому. У розповіді про ремонт він завжди говорить «ми», акцентуючи увагу на командній роботі.
«Наприкінці 2018 року ми почали ремонтувати малий зал для важкої атлетики, потім новим директором закладу став Ярослав Вітер. Ми сіли поговорили щодо того, чим ще могли б бути корисним для цього закладу. З’явилося ще безліч цікавих ідей, зокрема від Олександра Гнєдова, який веде тут секцію капоейра та є засновником ГО «Центр розвитку бойового мистецтва капоейра, академія «КАПА» Луцька міська федерація». Ми підбили кошторис, сили, можливості та почали ремонт. Спочатку відремонтували коридори, хол і нарешті взялися за ігровий зал. Коли розпочинали перші роботи в ДЮСШ, то багато хто іронізував, мовляв, будуть гроші – буде результат. Але як тут можна говорити про гроші, якщо хлопці на власному ентузіазмі ночами працювали, аби вдихнути в «Колос» нове життя», – каже Андрій Авраменко.
З його слів, раніше заклад нагадував типовий «совок», але і то не найкращого його періоду. Приміщення були занедбані, вони були в стандартних радянських синьому і бордовому кольорах.

«Дуже боляче було на власні очі бачити, коли батько приводив своїх двох синів на пробне заняття, а вони, виходячи, казали йому, що більше не хочуть повертатися у цей жахливий зал. Зізнаюся, запах та умови там були, м’яко кажучи, неприємні», – відзначив Авраменко.

Керівник Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності наголошує, що зміни відбуваються лише завдяки людям.

«Коли починаєш реалізовувати цікаві проєкти, біля тебе з’являються різні люди, але в процесі роботи залишаються лише ті, які дійсно, в хорошому сенсі слова, помішані на цьому ділі. Якби нам не було фінансово складно (в тому числі і через коронавірус), ми продовжуємо робити своє діло. Планували закінчити роботу до річниці початку ремонту, але, на жаль, цього не вдалося зробити. Нині хочемо приурочити відкриття ігрового залу до Дня працівника фізичної культури та спорту», – розповідає Андрій Авраменко та паралельно показує оновлений зал для важкої атлетики з новими штангами та спорядженням.
Працювали ночами та освоювали ремонтні спеціальності

«Колос» – не чужий заклад для багатьох лучан, які свого часу тут займалися, тому чимало вихованців нині долучається до його оновлення. Тут працюють ночами, у вільний від робити час, та освоюють нові ремонтні спеціальності. Серед тих, хто тут працювали, Андрій Авраменко називає Олександра Гнєдова, Володимира Бакуліна, хлопців, які мають стосунок до клубу «КАПА», постійно тут допомагає федерація важкої атлетики Луцька та Волині.

«Нам допомагало дуже багато людей, але боюся, що всіх не згадаю, не хочеться нікого образити. «Колос» – це дітище, до якого ми прилипли, я виріс тут як спортсмен, почав свої перші кроки як тренер. Можливо, це спонукало до того, що я ставлюсь до цієї споруди з душевним трепетом та особливою увагою. Сюди вкладено душу та труд кожного з нас. Ми недосипали ночі, аби зробити цей зал. Багато робіт ми просто не вміли виконувати, але нам допомагали спеціалісти, нам допомагав Youtube. Хочу подякувати людям, які нам допомагали», – зазначає ініціатор ремонтів.
Про себе Андрій Авраменко говорить неохоче. Каже, що сім’я вже звикла до того процесу та ритму, в якому він живе, адже все це триває не один рік: «В фейсбуці я читаю якісь негативні коментарі диванних експертів. Натомість ми робимо своє діло та займаємося подібними ремонтами вже шість років і не лише в Луцьку. Я маю стосунок до федерації важкої атлетики, тому ми робимо ремонт у залах всієї області, де є наші тренери. Ми створюємо умови, щоб діти займалися не лише важкою атлетикою, а й боротьбою, боксом, загальною фізичною підготовкою. Зокрема, ми ремонтували спортзали у Жидичині, Рокинях, Камені-Каширському, два зали у Луцьку».

Загалом на ремонт «Колосу» вже було залучено 1 мільйон 200 тисяч гривень з бюджетів області та міста, однак також чимало людей допомагали матеріалами та роботою. Андрій Авраменко не сподівається на допомогу благодійників, адже, на його думку, хто хоче допомогти, то зробить це і без прохань, оскільки про ремонт в «Колосі» відомо давно.
Нині на досягнутому не хочуть зупинятися, тому планують зробити ремонт у залі боротьби, а в наступному році оновити фасад закладу.

«Я переконаний, що нам вистачить сил завершити усе заплановане. З такою командою можливо усе», – резюмував Андрій Авраменко.

Зазначимо, що урочисте відкриття оновленого ігрового залу КЗ ДЮСШ «Колос» відбудеться 9 вересня об 11:00, тож від імені всіх, хто долучився до оновлення «Колосу», Андрій Авраменко запросив лучан на святкове дійство.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора, Олени ТРЕТЯК та з фейсбуку Андрія АВРАМЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Активіст Показати IP 31 Серпня 2020 21:07
Круто.
Лучанин Показати IP 31 Серпня 2020 21:48
Супер. Молодці хлопці. Незламні духом, так тримати!
Анонім Показати IP 31 Серпня 2020 22:05
Молодці! Так приємно!
Andrij Показати IP 1 Вересня 2020 03:10
Так держать , молодцы !!!!!
Анонім Показати IP 1 Вересня 2020 21:20
Мінуси напевно ставлять ті що хотіли купити дане приміщення за безцінь
Луцьк Показати IP 8 Вересня 2020 15:57
Дуже приємно, що у нашому місті (на тлі всіх негараздів) ще залишились ініціативні люди, яким важливо розвивати спорт в якісних умовах, які не балачки балакають, а закачують рукава і роблять роботу, не зважаючи на зарплати, умови праці, підтримку чи не підтримку влади, керівництва, і т.д.!!! Здоров*я, натхнення, нових ініціатив і звершень !!! Якщо у нашому місті є такі люди, то починаєш вірити у світле майбутнє!
Юстас Показати IP 9 Вересня 2020 17:24
Щоб вам в житті усе вдавалось, Й усе задумане збулося, Щоб з з щастям ви не розминались, Щоб жити хотілося й моглося.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus