USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

За «Мрію» 11-річної волинянки отримали 60 тисяч: тепер літак живе в різних неавіаційних проєктах

8 Липня 2022 13:37
Малюнок 11-річної волинянки Софії Кравчук із літаком Ан-225 «Мрія», який послугував основою для поштової марки, продали за понад 60 тисяч гривень.

Зруйнований росіянами легендарний український літак тепер живе в різних неавіаційних ініціативах. «Мрію» зображають на картинах та одязі, роблять у вигляді іграшок. Крім того, дискутують щодо збору коштів на її відновлення.

Чи реально відновити «Мрію», скільки коштуватиме та скільки триватиме – у сюжеті ТСН.

Гігантська і водночас елегантна.«Мрія» упевнено здіймається над хмарами: такою її запам’ятали українці і автор муралу.

Житель Борисполя, художник Дмитро Вергелес і досі не хоче вірити у її знищення. «Нас так просто не зламати. Мені хотілося підтримати наших людей та військових. Мурал 72 квадрати в єдиному вигляді», – каже він.

Натомість «міні-мурали» на основі малюнку 11-річної Софії Кравчук із Волині «Укрпошта» вже надрукувала кількамільйонним тиражем. «Ан-225», що відомий як «Мрія», нині живе у багатьох неавіаційних сферах: символ мотиваційних листівок, справжніх картин, сувенірів чи навіть іграшок, а також у різних варіаціях принтів, нанесених на одяг.
На фірмі з виробництва футболок кажуть, що такі малюнки на одяг затребувані в суспільстві. Футболки замовляють не лише в Україні, а й часто з-за кордону. Там теж за літаком сумують.

Коли «Мрія» з’являлася в небі чи в аеропортах, то це викликало захоплення у людей. На нього дивилися сотні людей. Проте нині це уже історія. Чи не востаннє кадри з Ан-225 були такі: понівечену носову частину відтягнули вбік для слідчих дій. Це один з доказів російських злочинів в Україні. Намагаючись захопити аеропорт Гостомель, окупанти РФ знищили до десятка літаків, серед яких і неперевершена «Мрія».

Читати ще: Падіння ракети, евакуація з гарячих точок, «Мрія»: відомий кінооператор із Луцька показав наслідки приходу «русского мира» в Україну. Фото

Кабіна згоріла, як і шасі та частина корпусу, а кілька двигунів сильно пошкоджені, констатував пілот літака Дмитро Антонов, коли на початку квітня побував у Гостомелі із журналістом Олександром Загороднім.

Сьогодні «Мрія» там де й була. Нині досліджують технічний стан її агрегатів, щоб зрозуміти, що вціліло, який об’єм робіт очікує в майбутньому.

«Тобто цей проєкт рухається. Зокрема, це і документація конструкторська, яка першою чергою формує технічний вигляду цього літака. Оскільки він повинен бути не просто відновлений, відремонтований. Літак повинен бути модернізований. У нас є достатня кількість напрацювань, які базуються на програмі модернізації літаків Ан-124 «Руслан», – каже генеральний конструктор ДП «Антонов» Владислав Власик.

Зокрема, це стосується турбін. Найважче також і з шасі. Воно унікальне, як власне і багато іншого. Скажімо крило, авіоніка, чимало іншого. Але у конструкторському бюро запевняють, що завдання реальне. Можливо, станеться це не так швидко, як хотілося – від 3 до 5 років. Крім того, проєкт дороговартісний, нині точної суми ще немає. В мережі пишуть про мільярд доларів. Натомість у ДП «Антонов» від цифр взагалі утримуються.

Допомогти в цьому проєкті вже погодилось чимало міжнародних компаній. Свою підтримку пообіцяв мільярдер Річард Бренсон. Українці свою «Мрію» не забувають і уже готові скидатися грошима, як на «Байрактари». Адже «Мрія» – це більше, ніж літак. Це символ сили, волі, і перемоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus