USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

За професіоналізм і милосердя: на Волині відзначатимуть кращих медиків

13 Грудня 2023 12:30
На Волині нещодавно запрацювала Регіональна рада Відзнаки за професіоналізм і милосердя «Орден Святого Пантелеймона» та «Медаль Святого Пантелеймона». До неї увійшли представники медичних закладів, влади, духовенства, освіти, медіа, загалом – 14 осіб.

Великомученика і цілителя Пантелеймона медична спільнота вважає своїм покровителем. Відзнака Святого Пантелеймона – всеукраїнська ініціатива, започаткована ще у 2009 році. Її присуджують не лише за високі професійні якості, а й за бездоганні людські чесноти.

Як розповіла координаторка Регіональної ради, очільниця Волинського об’єднання захисту дитинства і материнства, депутатка і голова медичної комісії Волиньради Ірина Горавська, на Волині визначатимуть достойників у трьох номінаціях.

«Буде номінація серед цивільних медиків, які працюють на неокупованих територіях. Також буде номінація для медиків, які служать на передовій, є серед них, на жаль, і загиблі. Ще одна номінація стосуватиметься іноземних медпрацівників і волонтерів, які допомагають українській системі охорони здоров’я, рятують наших бійців за кордоном, допомагають їм у реабілітації, – розповідає координаторка Регіональної ради. – На кожну номінацію можна подавати до п’яти кандидатур. І ми сподіваємося на активність та небайдужість медичної спільноти, бо знаємо, що у нас дуже багато достойних цієї відзнаки добродіїв. Нагородження відбуватиметься у День Святого Пантелеймона, який тепер припадає на 27 липня».
Не вперше у раді високої відзнаки Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, очільник Волинської єпархії Православної Церкви України.

«Святий великомученик й цілитель Пантелеймон, ім’я якого означає «всемилостивий», є покровителем медицини і медичних працівників. Засновники цієї відзнаки від початку мали вельми благороду мету – підтримати медичного працівника своєю увагою й повагою, а також об’єднати медичну спільноту в групу однодумців, – провадить владика. – І кожна нова номінація, яка додавалася з року в рік у різних напрямках, – це був пошук тих людей, які воістину виконували клятву Гіппократа й присвячували своє життя служінню людям, служінню добру».
Як відзначив архієрей, Святий Пантелеймон зціляв нездужих найперше молитвами. Так і сучасні лікарі мають за місію не лишень оздоровлювати хворих завдяки своїм професійним умінням, а й допомагати людям віднаходити душевні сили.

«Люди, втрачаючи віру в Бога, все більше звертаються до лікарів. І саме тим, в кого підупала віра, медики допомагають оздоровитися не лише тілесно, а й душевно. Це висока місія медичних працівників, які, маючи колосальний професійний досвід, уміють не лишень фахово надавати медичні послуги, а й підбадьорювати людей, – певен владика. – Україна сьогодні, як і кожне суспільство, потребує здорових людей. Тому ми і згуртовуємося навколо цієї ідеї – відзначати кращих з кращих за самовіддане служіння своїй справі. Благо, таких достойних людей, яким Господь дав талант опікуватися здоров’ям інших, допомагати ставати на ноги й віднаходити віру, у нас сила-силенна».
Читати ще: На Волині визначили претендентів на медичний «Оскар»

Власне, повноцінно відзначатимуть таких достойників відтепер і на Волині. 29 листопада була утворена Регіональна рада Відзнаки за професіоналізм і милосердя «Орден Святого Пантелеймона» та «Медаль Святого Пантелеймона». На першому установчому засіданні були відібрані кандидати, погоджені Поважною радою у Києві.
«Людина, яка нагороджується таким орденом, має поєднувати у собі як професіоналізм, так і милосердя. Це людина, яка віддана своїй роботі. Маємо розуміти, що робота лікаря – це не лише доказова медицина, науковість і вміння зарадити нездужанню пацієнта, це ще й небайдужість, доброта, душевність у ставленні лікаря до хворого. Ці якості були важливі у всі часи, а під час війни це набирає все більшого значення», – вважає Ірина Горавська.
До слова, у 2021 році Орден святого Пантелеймона в номінації «Найкращий заклад охорони здоров’я» отримало Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства на чолі з Іриною Горавською. Це єдиний в Україні медичний заклад, нагороджений такою високою відзнакою, яку по праву називають «медичним оскаром».
Історія відзнаки

У 2009 р. Міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні заохочувальну відзнаку «Хрест Пантелеймона Цілителя», яка вручалася тим, хто має видатні особисті заслуги та сприяє розвитку галузі охорони здоров’я та медичної науки, в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності, а також за інші здобутки на ниві охорони фізичного та духовного здоров’я населення. Відзнака була погоджена та благословенна Предстоятелями трьох найбільших християнських Церков України.

З часу заснування Відзнаки було нагороджено більше двадцяти видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства, серед яких такі визначні особистості, як М.М.Амосов (посмертно), О.О.Шалімов (посмертно), О.М.Лук'янова, Ю.І.Кундієв, Л.А.Пиріг, В.Ю.Мартинюк, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир (Гузар) та ін.

Дотримуючись основоположних засад заснування державної нагороди у 2009 р. та продовжуючи традицію нагородження, з метою відновлення в суспільстві засад милосердя, гуманізму, любові до ближнього та недужого, у 2017 р. започатковано громадську Відзнаку за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона».

9 серпня 2017 р. в день Святого великомученика і цілителя Пантелеймона у м. Києві, вперше в Україні, відбулися урочистості з нагоди відзначення найкращих медиків України та нагородження їх Орденом Святого Пантелеймона.

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості.

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Фанат Показати IP 13 Грудня 2023 16:00
Не забудьте за Данилюк Ларису Степанівна З 103,екстренки Вони вже все під себе за гребли... І каленюку... Тож

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus