USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

За вирубку дерев у луцькому заказнику нікого не покарали

4 Листопада 2015 16:36
Кримінальне провадження щодо вирубки дерев у орнітологічному заказнику «Пташиний гай» луцькі правоохоронці закрили за відсутністю складу злочину.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомили в УМВС у відповіді на інформаційний запит.

Нагадаємо, у березні цього року еколог Олексій Василюк з правозахисної організації «Екологія. Право. Людина» виявив факт вирубки заказника «Пташиний гай». Невідомі йому особи вирубували дерева у заказнику та спалювали їх. Активіст на місце події викликав міліцію та написав відповідну заяву. Однак кримінальне провадження у справі не порушили, а вирубка продовжувалася. Працівники міліції пояснили - міський голова дозволив.

«Коли на місце події приїхали правоохоронці, то вони мене відвели в сторону і сказали, що все відбувається законно, за погодженням мера, - розповідав Олексій Василюк. - Не розумію, до чого тут він? Пізніше у відповідь на заяву мені повідомили, що «в ході проведення перевірки звернення працівники міліції провели бесіду з директором комунального підприємства «Парки та сквери міста Луцька» Трикошем, під час якої звернули увагу на необхідність посилення заходів щодо недопустимості вирубки дерев та чагарників на території парку. Луцька міліція не порушила кримінальне провадження за цим фактом. Вирубка і спалювання дерев не припинилися. При цьому, не були нараховані збитки, а винні у скоєнні порушення не були притягнути до відповідальності».
Як запевняв еколог, у зв’язку із незавершеністю адміністративної реформи у галузі охорони довкілля, сьогодні жодна державна установа не має повноважень видавати дозволи на будь-які заходи у заказниках. Пошкодження території заказника підпадає під ст.252 ККУ – «умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об`єктів природно-заповідного фонду».

Факт вирубки у міській раді не заперечували. Однак запевняли, що на все є відповідні дозволи. Начальник відділу екології Анатолій Гламазда розповів, що рішення про знесення дерев ухвалює комісія із представників різних структур, в тому числі й з державної екологічної інспекції.

Незважаючи на це, екологи «ЕПЛ» заручилися підтримкою народного депутата Ігоря Луценка та звернулись до МВС України, щоб змусити міліцію порушити кримінальне провадження у цій справі.

Згодом стало відомо, що Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розкритикував дії луцьких правоохоронців щодо вирубки «Пташиного гаю». Крім того, листом №2 3336/Ав від 29.05.2015 він повідомив народного депутата Ігоря Луценка, що за повторним листом Луценка у Волинській області Луцький МВ УМВС України відкрито кримінальне провадження № 12015030010001492.

Відтак, в УМВС області інформують, що 28 травня слідчий відділ Луцького МВ УМВС вніс дані до ЄРДР і було розпочате досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 252 КК України «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду - карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років».

Та, як інформують правоохоронці, після проведення досудового розслідування 31 серпня 2015 року було прийняте рішення про закриття кримінального провадження за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 4 Листопада 2015 23:37
мафія керує на усіх рівнях
456 до Анонім Показати IP 5 Листопада 2015 06:45
Бред, чагарники обов'язково потрібно вирубувати, бо це стане місце схованки маніяків та наркоманів, повинен бути чистий, проріджений парк де все добре проглядається, а не так що з-за кущів на вас чи вашу дитину хтось може напасти
Юрист Показати IP 5 Листопада 2015 11:21
Колапс у законодавстві, так знесення зелених насаджень в межах населених пунктів передбачено Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників унаселених пунктах, затверджених постановою Кабінету Мніністрів України від 01.08.2006 року № 1045. Відповідно до даного порядку видалення дерев в межах населеного пункту проводиться за рішенням виконавчого органу сільської, селищноної, міської ради на підставі ордера. Щодо зрізання дерев на територіях природно-заповідного фонду у даному Порядку, а ні слова. Хочо статею 9-1 Закону України ,,Про природно-заповідний фонд України" передбачено, що спеціальне використання природних ресурсів (заготівля деревини) у межах територій природно-заповідного фонду місцевого значення, здійснюється на підставі ліміту, затвердженого територіальними органами центрального органу виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища, а також на підставі дозволів.
124 Показати IP 5 Листопада 2015 17:47
відбудуйте там "черемшину"!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus