USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За рік від тортур у міліції загинула 51 людина

24 Червня 2011 13:12
Від тортур у міліції в 2010 році загинула 51 людина, в 2011-му – 23.
За рік було зареєстровано 780 тисяч фактів тортур. Це означає, що кожні 40 секунд в Україні відбувається акт незаконного насильства з боку правоохоронних органів. Про це у Донецьку під час всеукраїнської акції, присвяченої Дню боротьби з тортурами, повідомила координатор заходу Олена Ігнатьєва, пише ТСН із посиланням на «Сегодня».
Тут також провели «Виставку знарядь тортур міліції», на якій наочно показали, якими методами в українській міліції вибивають свідчення із затриманих.
«У міліції поширений предмет – молоток, яким методично б'ють по п'ятах. Використовують і нашатирний спирт, який заливають в горло», – розповіла координатор акції Олена Ігнатьєва.
Серед інших видів екзекуції – протигаз. Його надягають на голову, а потім перекривають повітря. Також використовують швабру з презервативом на кінці – для особливо витончених тортур. Мокрий рушник – не залишає слідів на тілі, а шнурки використовують замість зашморга.
На думку правозахисників, за фактом тортур порушується дуже мало кримінальних справ, в основному – за перевищення влади і службових повноважень. Тому міліціонери відчувають свою безкарність і продовжують тортурами «вибивати» визнавальні свідчення.
За минулий рік в Україні було подано 230 скарг на застосування насильства в міліції. У 213 випадках кримінальні справи відмовились порушувати. У результаті за рік порушили тільки 3 справи.
«До суду доходять одиничні випадки, і доки так буде, міліція застосовуватиме тортури», – говорить член ради Харківської правозахисної групи Людмила Клочко.
На думку правозахисників, якщо влада не почне боротися з тортурами в міліції, це можуть зробити самі українці, що відгукнеться тим, що люди можуть почати лінчувати співробітників МВС.
«Може дійти до того, що було в Росії. Це дуже страшно – коли суспільство виходить з-під контролю. Така помста може привести до того, що постраждають невинні. Так що влада може спровокувати ситуацію з якою не зможе правиться», – каже Інна Захарова.
Раніше повідомлялося, що міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов визнав факти застосування тортур співробітниками МВС стосовно затриманих.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Горохівець Показати IP 25 Червня 2011 09:10
Такі повідомлення без прізвищ замордованих катами України, без прізвищ самих катів та їх начальників нічого не варті. Холостий вистріл для відвертання уваги, маніпулятивний метод.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus