USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Заготівельників молока просять не знижувати ціни

31 Липня 2014 08:32
Підприємствам із заготівлі молока в області рекомендували утриматися від зниження закупівельних цін на молоко та знизити оптово-відпускні ціни на готову молочну продукцію. Про це інформує Волинське обласне відділення Антимонопольного комітету України.

Згідно з результатами аналізу зазначеного моніторингу за січень-березень цього року територіальне відділення встановило, що мінімальні закупівельні ціни на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки від населення Волинської області у зазначений період зазнали зниження до рівня 2,50 – 2,60 гривні/кілограм або знизилися на 3,8 % - 10,7% до відповідних цін грудня 2013 року.

16 квітня цього року відбулася нарада в обласній державній адміністрації з питання забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку молока. Пунктом 4 окремих доручень до протоколу № 15 зазначеної наради визначили «не допустити зниження цін на молоко, закуплене від господарств всіх форм власності нижче рівня, що склався за станом на 1 квітня 2014 року».

Зниження у квітні молокопереробними підприємствами для здавачів молока – населення, закупівельних цін на молоко коров’яче до 2,20 гривні за кілограм могло призвести до усунення конкуренції між молокозаводами на зазначеному ринку і може свідчити про погоджену поведінку суб’єктів господарювання при заготівлі молока коров’ячого незбираного для промислової переробки та суперечить об’єктивно обумовленій поведінці.

Економічний аналіз ситуації, що склалася на ринку заготівлі молока коров’ячого незбираного для промислової переробки на час надання рекомендацій свідчив про відсутність об’єктивних причин для зниження закупівельних цін на молоко коров’яче від населення нижче рівня – 2,20 гривні за кілограм.

Водночас, зниження закупівельних цін на молоко коров’яче для промислової переробки від населення молокопереробними підприємствами повинно, своєю чергою, призвести до зниження оптово-відпускних цін на готову молочну продукцію.

Окрім того, згідно з результатами аналізу щотижневого моніторингу цін на соціально-значимі продукти харчування отриманого від значимих учасників ринку рітейлу в межах Луцька, відмічено зростання рівня цін на готову молочну продукцію. Зокрема, у лютому-березні 2014 року спостерігається зростання закупівельних цін на молоко, сметану та масло на 0,9% - 7,6%.

Таким чином, молокопереробні підприємства, знизивши у січні-квітні 2014 року закупівельні ціни на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки від населення Волинської області, не знижували оптово-відпускні ціни на готову молочну продукцію, що свідчило про відсутність об’єктивних причин зниження закупівельних цін на молоко коров’яче.

З метою забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку заготівлі молока коров’ячого незбираного для промислової переробки, зменшення негативних наслідків коливання цін та запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, надало обов’язкові для розгляду рекомендації найбільшим суб’єктам господарювання на зазначеному ринку (ПАТ «Ковельмолоко», ТзОВ «Шацький молокозавод», ПрАТ «Галичина», ТОВ «Радивилівмолоко», ПАТ «Дубномолоко»), утриматися від необґрунтованого зниження закупівельних цін на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки та привести оптово-відпускні ціни на готову молочну продукцію до рівня обумовленого конкуренцією на ринку.

На виконання рекомендації територіального відділення, молокозаводами з квітня цього року не знижувались закупівельні ціни на молоко коров’яче незбиране нижче рівня – 2,20 гривні за кілограм та знижено оптово-відпускні ціни на готову молочну продукцію. Економічний ефект від цього склав 5,493 мільйона гривень за квітень – липень 2014 року, внаслідок чого споживачі сплатили менше коштів при придбані молочної продукції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus