USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Заготівля новорічних ялинок і сосен: скільки виростили на Волині

18 Грудня 2022 20:17
На Волині триває заготівля новорічних ялинок і сосен. Дерева ростуть на спеціально відведених плантаціях та у розсаднику. Усього в області є 200 гектарів плантацій.

Про це розповіла Суспільному речниця управління лісомисливського господарства Світлана Думська.

З її слів, цього року лісівники планують реалізувати 50 тисяч хвойних, орієнтовно на 10 тисяч менше, ніж торік. Ціна сосен і ялинок зросла на 10-15% і стартує від 120 гривень.

На території селекційно-насіннєвого центру в Гаразджі хвойні доглядають від насінини до великого дерева. Керівниця лісорозсадника Ольга Доля розповідає: мають кілька видів ялинок та сосен, що найбільше підходять для прикрашання на новорічні свята: це ялина звичайна, ялина колюча, сосна звичайна, ялиця та ялина канадська.
Тут продають дерева у горщиках. Після свят їх потрібно правильно пересаджувати у ґрунт, інакше вони можуть не прижитися, пояснює працівниця Ківерцівського лісгоспу Тетяна Неводнічик.
«Її треба підливати, щоб вона в приміщенні довго не стояла. Поступово виносити, понижувати температуру і тоді тільки виставити на свіже повітря. Можна висаджувати просто в ґрунт», – розповідає фахівчиня.

Читати ще: Де у Луцьку можна буде купити ялинку. Адреси

У лісі неподалік села Сокиричі вирощують сосни та ялини. На плантації у 12,5 гектара висадили орієнтовно 70 тисяч сіянців. По дерева їдуть з різних регіонів України.
Анатолій Главак із тимчасово окупованого Мелітополя щороку приїжджає на Волинь по ялинки й сосни. Цього разу везе їх до Києва. Дерева пакує у сітки, щоб не ламалися гілки під час транспортування.

Кожне дерево лісівники чипують, аби покупці знали, що його зрубали легально.
Цього року лісівники затримали трьох чоловіків, які незаконно рубали ялинки для подальшого продажу, каже працівник лісової охорони Ігор Войцеховський. Додає: виписали вже три протоколи на загальну суму 18 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 18 Грудня 2022 21:10
Чи подобаються вам ялинки?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus