USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.85 10.10

Загроза з Білорусі: «вагнерівці» можуть посилити угруповання для вторгнення. Для них, ймовірно, розбили намети

3 Липня 2023 21:04
Заступник командира білоруського полку Кастуся Калиновського Вадим Кабанчук вважає, що після розміщення на території Білорусі близько 8 тисяч «вагнерівців» там може бути сформоване угруповання для вторгнення в Україну шляхом доєднання до них російських та білоруських військових.

Таку думку Кабанчук висловив на пресконференції на тему «Ситуація в Білорусі: військові та політичні виклики», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що загроза для України з боку Білорусі є завжди, а військові завжди планують свої дії, виходячи з найгіршого сценарію.

«Найгірший сценарій для України був у лютому 2022 року, коли йшли колони на Гостомель і Київ. Це все може повторитися, якщо буде створено угруповання для вторгнення. Коли «вагнерівці» будуть сконцентровані там (у Білорусі. – Ред.) у тій кількості, яку називають, – близько 8 тисяч осіб, до них будь-якої миті можуть додати кілька десятків тисяч військових російської армії, 10 тисяч осіб з білоруської армії – і ось вам угруповання для вторгнення в Україну. І це є перманентною загрозою», – сказав Кабанчук.

Він також зауважив, що в Україні чомусь мало обговорюється потенційна загроза застосування ядерної зброї, яку Росія планує розмістити в Білорусі.

«Путін – кадебіст, який завжди діє під прикриттям і любить проводити операції під чужим прапором. У разі найжахливішого сценарію, коли буде дано наказ на застосування ядерної зброї, це буде списано на (самопроголошеного президента Білорусі. – Ред.) Лукашенка і ПВК «Вагнер» Пригожина. Для мене це абсолютно очевидно, але чомусь у вашому медійному полі на це майже не звертають уваги», – констатував заступник командира полку Кастуся Калиновського.

Також 3 липня ЗМІ оприлюднили фото таборів у Білорусі, де, ймовірно, розміщуватимуться найманці «ПВК Вагнер» Євгенія Пригожина.

За інформацією Telegram-каналу Сирена, будівництво таборів розгорнули в Осиповицькому районі (південний захід Могильовської області).

Канал повідомляє, що фото зроблені місцевим жителем. На них можна помітити намети М-30, а всередині – дерев’яні нари і настили. В одному наметі може розміститися до 60 осіб, а на встановлення кожного витрачається не більше 30 хвилин.

«Кілька днів тому ми підраховували, що на супутникових знімках табору в селі Ціль під Осиповичами розбито близько 298 наметів. У кожному може розташовуватися по 30 осіб. З огляду на те, що частина наметів – для госппотреб, то можна сказати, що табір розбито приблизно для 8 000 осіб.

Також зазначимо, що фотографії підтверджують інформацію про те, що в с. Ціль «будують нари і туалети» та «триває спорудження дворівневих нар із дерева», «збирають лавки і столи» та «встановлюють намети», – пише моніторингова група Беларускі Гаюн.

Як повідомлялося, речник Держприкордонслужби полковник Андрій Демченко 1 липня заявив, що Білорусь може розмістити на своїй території до 8 тисяч російських найманців ПВК «Вагнер». За його словами, наразі на території Білорусі наступальних угруповань Росії не спостерігається, Сили оборони свідомі додаткової потенційної загрози та перебувають у постійній бойовій готовності.

На прохання уточнити, чи фіксувалося прибуття російських наманців у Білорусь, речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко повідомив наступне: «Прибуття підрозділів ПВК «Вагнер» наразі не спостерігається».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus