USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Загроза з боку Росії і міграційна криза: в Луцьку зустрілися заступники глав МЗС України, Польщі та Литви

11 Грудня 2021 18:09
До Луцька з’їхалися заступники міністрів закордонних справ України Микола Точицький, Польщі Марцін Пшидач та Литви Мантас Адомєнас, аби обговорити в рамках Люблінського трикутника безпекову ситуацію в регіоні. Консультації триватимуть у Луцькому замку 11-12 грудня.

Обговорення стосується ситуації в регіоні, пов’язаної з міграційною кризою на кордоні з Білоруссю, збільшенням російської військової присутності поблизу України і на тимчасово окупованих територіях держави.

Як анонсували, Микола Точицький, Марцін Пшидач та Мантас Адомєнас мають скоординувати подальшу співпрацю в рамках Люблінського трикутника, а також підписати план спільних дій із протидії дезінформації на 2022-2023 роки.

План спільних дій із протидії дезінформації країнами-учасницями Люблінського трикутника на 2022-2023 роки повинен передбачати підготовку регулярних спільних доповідей про виклики та загрози в інформаційній сфері, розробку механізму спільного реагування на російські дестабілізаційні кампанії, обмін досвідом і посилення інституційних спроможностей із протидії гібридним загрозам.
Відзначимо, що Люблінський трикутник – це платформа для тристоронньої співпраці між Литовською Республікою, Республікою Польща та Україною, спрямована на поглиблення регіональної співпраці в безпековій, економічній та соціально-гуманітарній сферах.

Рішення про створення Люблінського трикутника прийняли 28 липня 2020 року міністри закордонних справ України, Литви та Польщі Дмитро Кулеба, Лінас Лінкявічюс та Яцек Чапутович. Вони підписали декларацію про створення нового регіонального об’єднання.

Читати ще: «Контроль – штука крихка»: чому через міграційну кризу до Луцька з’їхалися силовики, посли та міністри

Нагадаємо, 14 листопада в Луцьку відбулася міжвідомча нарада під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова щодо міграційної кризи в безпосередній близькості від українського кордону.
Із липня на східному кордоні ЄС із Білоруссю триває криза, викликана штучним генеруванням потоку мігрантів із Близького Сходу до Європи. Гібридні дії проти Польщі, Литви та Латвії здійснює режим Лукашенка за підтримки Кремля.

На польсько-білоруському кордоні з серпня були недопущені спроби понад 40 тисяч мігрантів із Близького Сходу, в основному з Іраку, потрапити з Білорусі на територію Польщі.

Нещодавно Європейський суд з прав людини заборонив Варшаві депортувати до Білорусі мігрантів, якщо вони вже перебувають на території Польщі. У зв’язку з міграційною кризою Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю. Тим часом поляки до середини наступного року планують збудувати на кордоні постійне загородження заввишки понад п’ять метрів, його протяжність сягне майже 200 кілометрів.

Читати ще: Мапа повномасштабного вторгнення Росії: чи наважиться Путін реалізувати план, який злили ЗМІ

Як ми інформували раніше, Associated Press та The Washington Post повідомляли, що американська розвідка виявила, що Кремль планує наступ на Україну вже на початку 2022 року на кількох фронтах. Уже на початку наступного року Росія може застосувати 175 тисяч військовослужбовців. У документі американської розвідки, який включає супутникові фотографії, видно, що російські війська зосереджуються в чотирьох місцях. Згідно з документом, розгорнуто 50 бойових тактичних груп, а також танки і артилерію.

Після надання розвідувальної інформації США вдалося переконати європейські країни в тому, що Росія готує вторгнення в Україну.

Водночас Росія вимагає від НАТО офіційно відкликати обіцянку про вступ України, оскільки вважає, що НАТО втягує Україну в альянс і підштовхує до «агресивних кроків».

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Климкин Показати IP 11 Грудня 2021 19:41
угроза , как признак шизофрении .
факт Показати IP 11 Грудня 2021 20:14
Висловили чергове занепокоєння...
Пффф Показати IP 11 Грудня 2021 20:52
Люди стараться для вас. Сценки ставлять. А ви...))
лк Показати IP 11 Грудня 2021 21:19
МАРАЗМ
Иван Показати IP 12 Грудня 2021 09:12
Угроза миновала. расходимся

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus