USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Загроза застосування хімічної зброї в Україні: Росія досі отримує миттєві дані про погоду від Заходу

22 Березня 2022 17:45
Росія продовжує отримувати миттєві метеорологічні дані від західних та інших урядів, які можуть бути використані для планування хімічної або біологічної атак в Україні.

Про це повідомляють військові експерти, пише ТСН з посиланням на Reuters.

Зазначають, що раніше Вашингтон і його союзники попередили: Москва може планувати застосування хімічної або біологічної зброї. Утім дані про погоду з деяких із тих самих країн, включаючи Сполучені Штати та Великобританію, продовжують надходити до російських агентств. Сюди входять вимірювання швидкості та напряму вітру, сонячного світла, опадів та інших факторів.

У Європейській організації з експлуатації метеорологічних супутників EUMETSAT, що базується в Німеччині, заявляють, що продовжують надавати дані Росії. Речник EUMETSAT повідомив, що організація припинила надсилати дані з супутників ЄС до Росії та Білорусі за вказівкою Європейської комісії, але вона продовжує передавати інформацію з інших європейських супутників цим двом країнам, а також метеорологічні спостереження від урядів по всьому світу.

В організації пояснили: оскільки Росія вносить дані в програму, то вона має доступ до каналів EUMETSAT. Таким чином РФ отримує дані з європейських країн, включаючи Великобританію, а також з Америки, Канади та інших країн.

Деякі західні експерти зі зброї кажуть: є ризик, що метеорологічні дані, які надає EUMETSAT, можуть бути використані у військових цілях, в тому числі для планування хімічних і біологічних атак.

«Якщо гіпотетично ви плануєте атаку, під час якої розпилюєте хмару хімічних речовин або патогенів, вам потрібно буде врахувати метеорологічні дані. Ви не хотіли б, щоб ця штука вдарила по ваших власних силах», – вважає експерт з біологічних загроз і старший викладач Королівського коледжу Лондона Філіпа Ленцос.

За словами експерта з хімічної зброї та запрошеного співробітника Кембриджського університету Великої Британії Хеміша де Бреттон-Гордона, дані про погоду «є абсолютно вирішальними» під час використання хімічної та біологічної зброї.

«Знання про напрямок і швидкість вітру на різних висотах є ключем до прогнозування того, куди піде небезпека», – сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus