USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Захворіти на рак – «дороге задоволення», – кажуть онкологи

5 Лютого 2010 15:16
За статистикою, 94 відсотки хворих на рак першої стадії після лікування одужують і живуть повноцінним життям. Усе це – завдяки ранній діагностиці, переконували лікарі Волинського обласного онкологічного диспансеру на прес-конференції «Раку також можна запобігти».
А от для тих, у кого четверта стадія раку, – картина менш втішна, – розповідає головний лікар Волинського облонкодиспансеру Орест Андрусенко. Виживає таких пацієнтів 13,7 відсотка.
«За даними МОЗ, 37 відсотків ракових захворювань спричинені неякісною їжею, способом приготування, різноманітними добавками; 31% – курінням; 3,7 % – алкоголем. Лише у 10-11% випадків складає спадковість. Тобто ми знаємо об’єктивні зовнішні причини виникнення злоякісних процесів у організмі», – розповідає Орест Андрусенко.
Щорічно на Волині реєструється близько 2700 хворих на рак. Усього в області таких пацієнтів зареєстровано понад 18 тисяч.
Завідувач хірургічного відділення онкодиспансеру Анатолій Протопопов також звертає увагу на те, що люди мало стежать за веденням способу життя, не хочуть позбавлятися шкідливих звичок. З 270 минулорічних випадків виявлення онкозахворювання дихальних шляхів лише двоє пацієнтів не курять. Єдине що може нині змусити людей задуматись про своє здоров’я – дороге лікування.
«Народ сам вигадав назви кожного виду раку. Рак шлунку – дієтичний, рак легенів – хвороба тих, хто курить. Захворіти на рак – «дороге задоволення». Держава нині практично усунулась від фінансування онкохворих. Пацієнти лікуються за свої гроші. Можливо, це їх переконає, що ліпше попередити рак, аніж його лікувати», - каже Протопопов.
За словами лікарів, держава забезпечує онкохворих медикаментами лише на 12 відсотків. А один курс хіміотерапії коштує в межах 8-14 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
seal Показати IP 5 Лютого 2010 15:35
"один курс хіміотерапії коштує в межах 8-14 тисяч гривень" - при нинішньому рівні зарплат для більшості хворих на цю страшну недугу це звучить, як вирок. :-(
прооперована Показати IP 5 Лютого 2010 15:42
Навіть недешеве "задоволення" просто прооперуватися в цій лікарні, ліків, які потрібні чи не потрібні кожній жінці треба купити на 2000гр.( 20 метрів марлі - кожній, навіщо?).Якщо в людини немає стільки грошей - що робити? Не кажучи вже про "подяку" лікареві, який оперує - 300 у.о., анестезіологу- 100 у.о., і головній медсестрі і просто медсестрам. Ось чому багато людей не вчасно звертаються до лікарів, бо не мать на це коштів.
світлана Показати IP 1 Червня 2011 19:16
Мені курс хіміотерапії коштує не більше 1.5 тисячі грн. Головний препарат так звану "хімію" я купляю по 700 грн., виробник Австрія. Хоча онкохворим "хімію" сьогодні за бажанням хворих видають безкоштовно, правда українського виробництва. За операцію на грудь, наприклад, прооперовані "віддячуються" 1000- ею грн. Лікарі дуже ментальні, дай їм Боже здоров"я.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus