USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Рак: як хворобі не дати шансу. Поради волинського онкохірурга

2 Лютого 2018 09:13
Щороку 4 лютого медична спільнота відзначає Всесвітній день боротьби проти раку. Для українців ця тема надзвичайно актуальна, адже за статистикою, щогодини від раку помирає десять людей, а кожен 50-й українець страждає на онкологічну недугу.

За даними медиків, ризик захворіти на рак упродовж життя має кожен третій-четвертий чоловік і кожна п’ята-шоста жінка. Проте страшний діагноз – не завжди вирок, наголошують у Волинському обласному онкологічному диспансері. А кожному другому випадку захворювання можна запобігти й навіть вилікувати. Для цього слід регулярно проходити обстеження, навіть якщо вас нічого не турбує, оскільки онкозахворювання, виявлене на ранніх стадіях, майже зав­жди виліковне. Про це йдеться в матеріалі газети Волинські Новини №4 (103) від 1 лютого 2018 року.

За словами онкохірурга Володимира Федорчука, який завідує мамологічним відділенням Волинського онкодиспансеру, виникнення деяких злоякісних недуг можна було б уникнути, дотримуючись здорового способу життя. Передусім це відмова від куріння, надмірного вживання алкоголю, збалансоване харчування і вибір корисних продуктів, утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії, вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки. Більше того, за останніми дослідженнями Університету Глазго, вживання 9 грамів ковбаси на тиждень збільшує ризик захворіти на рак грудей на 10-15%.

– Найпоширенішими онкоза­хворюваннями серед волинян є злоякісні новоутворення органів травлення, немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, злоякісні утворення жіночих статевих органів, органів дихання та молочної залози. Минулоріч смертність від раку в області становила майже 1500 тисячі осіб, – розповів лікар.

За словами медика, кількість захворювань на рак в Україні щороку хоч і не стрімко, проте зростає. Частішають і випадки раку молочної залози. Причім упродовж останнього часу онкозахворювання молодшають. Раніше рак молочної залози, рак простати та інші онкологічні гормонозалежні недуги виникали переважно у старшому віці. Тепер же зі страшними діагнозами стикаються все більше молодих людей. Медикам час до часу, хоч і рідко, однак доводиться діагностувати рак молочної залози навіть у зовсім молодих жінок – 20-25 років.

Захворіти на рак молочної залози найбільші шанси мають жінки передклімактеричного віку. Понад 50% хворих – жінки від 47-49 до 60 років.

– До 30 років рак грудей трапляється дуже рідко – загалом до 8%. З 30 до 40 років теж мало – 10-12%. А вже після 45 років, коли жінка рухається до клімактеричного періоду, коли починається порушення функціонування гормонів в організмі, ризик захворіти значно зростає, – пояснює мамолог.

Самостійно більшість жінок не можуть виявити підступну недугу на першій стадії. Потрібне обстеження на спеціальній апаратурі: це або мамограф, або апарат УЗД. Зазвичай рак грудей виявляють у ході мамографії. Загалом пухлина на першій стадії раку грудей може сягати розмірів до 2 см. Жінка може її відчути, хоча тут все залежить від розміру грудей і місця розташування пухлинки. Якщо груди великі, а новоутворення біля реберної стінки, то натрапити на нього годі.

Виліковність раку молочної залози у першій стадії складає до 96%, у другій стадії – до 90%. Хоча тут треба зазначити, що ця стадія поділяється на другу А (90%) і другу Б (82%). Третя стадія А – 75%, третя Б – 67%. Найбільш безнадійною є четверта стадія із 18% виліковування.

Зрозуміло, що ознаки хвороби легше виявити на останніх стадіях. Хоча запідозрити проблему можна і на першій. Щойно з’явилися найменші підозри і хвилювання – не­одмінно треба йти до лікаря.

– Понад 85% жінок самі знаходять проблему в грудях. Але у практиці лікарям доводиться стикатися з тим, що багато хто, навіть виявивши підозріле утворення, просто боїться звернутися у лікарню, – каже медик. – Вони часто нікому нічого не кажуть, переживають, замикаються в собі, після чого починається депресія. А хвороба тим часом прогресує.

В абсолютних числах на Волині щороку реєструють від 270 до 290 нових випадків захворювання на рак молочної залози. З них 3-5 випадків – у чоловіків. Причому в чоловіків рак молочної залози протікає складніше, його важче лікувати. Та й прогнози значно гірші, ніж у жінок.

Факторів ризику, які впливають на розвиток раку молочної залози, вчені виявили понад 80. Остаточно назвати конкретні неможливо. Це і харчування, і статеве життя, і генетика.

– Французькі вчені радять відмовитися від продуктів, що містять метилксантини. А це кава, чорний чай, пиво, шоколад, кока-кола, – ділиться Володимир Миколайович. – Велику роль у виникненні раку відіграє зловживання жирними продуктами. Жири – це той матеріал, який використовується для синтезу жіночих гормонів – естрогенів. Організму жирів потрібно мінімум, не стільки, як звикли споживати їх українці. От, власне, із цих жирів синтезуються естрогени, які провокують виникнення раку молочної залози.

Також мамологи радять обирати нетісні бюстгальтери, і в жодному разі не з синтетичних тканин. Від тісноти погіршується кровообіг, у тканину грудей не надходить кисень разом із кров’ю. І починається розростання сполучної тканини, тобто мастопатія.

– На жаль, часто хворі звертаються спершу до знахарок, – каже Володимир Миколайович. – Та я жодного разу не бачив покращень чи виліковування. Час минає, а пухлина росте. Тому закликаю всіх жінок не соромитися і не боятися лікарів. Про себе треба дбати вже і сьогодні.

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus