USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Закон про розпуск Конституційного Суду порушує Конституцію України», – Ігор Палиця

3 Листопада 2020 13:12
Країна потребує ефективної антикорупційної системи й антикорупційних органів, але вони мають працювати у правовому полі і не порушувати законодавство. Якщо антикорупційне законодавство суперечить Конституції – його можна змінити, а не розпускати Конституційний Суд за забаганкою президента. Бо рішення про розпуск Конституційного Суду – це пряме порушення Конституції України.

Про це сьогодні, 3 листопада, заявив з трибуни парламенту нардеп від Луцька, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Він нагадав, що донедавна не виникало сумнівів щодо рішень Конституційного Суду, бо вони були вигідні владі. Тепер же, коли його рішення не сподобалося – президент і провладні депутати вирішили розпустити суд, чим прямо порушують Конституцію України.

«Якщо депутати у Верховній Раді порушуватимуть основний закон України, то ми ніколи не змусимо дотримуватися закону наших громадян. Не змусимо носити маски, платити за проїзд у транспорті чи не грабувати. А зараз у Верховній Раді саме й хочуть ухвалити неконституційне рішення – про розпуск Конституційного Суду, бо комусь не подобаються його висновки. Коли півтора роки тому Конституційний Суд сказав, що дострокові вибори проводити можна і наказ про розпуск попереднього парламенту – законний, тоді всім усе подобалося. А сьогодні його робота не влаштовує!», - наголосив він.
Ігор Палиця запропонував інший вихід з цієї ситуації: для того, щоб антикорупійна система запрацювала, треба просто змінити законодавство, щоб діяльність антикорупційних органів, які так необхідні Україні, відповідала Конституції. Саме цього він і вимагав з колегами, коли ці закони приймалися. Так в цивілізований спосіб можна вирішити конфлікт, не порушуючи основного закону країни.

«Коли цей закон приймався ми у Верховній Раді казали: «Це неконституційний закон, він написаний на колінах. Давайте його допрацюємо і хай працює». Чи потрібна антикорупційна система в Україні? Чи потрібно боротися з корупцією? Чи потрібні НАЗК і НАБУ? Безперечно! Але вони мають відповідати основному закону України – Конституції! І якщо хтось дозволяє собі казати, що Конституцію можна паплюжити й топтати, то ці люди не мають права називатися депутатами й президентами.

Якщо комусь не подобаються закони, давайте міняти їх у цивілізований спосіб. Давайте разом за два-три тижні напишемо нормальний конституційний законопроєкт, повернемо всі повноваження НАЗК, повернемо декларування, повернемо все для того, щоб боротися з корупцією в країні», - наголосив нардеп.

Він зауважив: сьогодні в парламенті рішення про розпуск Конституційного Суду – головна тема дискусій. Натомість витрачений час варто було б використати на те, щоб приймати необхідні країні закони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus