USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Закрили кордон: чому студентів іноземних вишів з України масово завертають на пунктах пропуску

16 Вересня 2022 20:52
Українські студенти іноземних вишів, які й раніше важко проривалися за кордон, зараз стали практично повністю невиїзними.

Днями їх масово почали завертати на пунктах пропуску. Як інформує Політика країни, посилаючись на власні джерела, із 14 вересня виїзд цієї категорії чоловіків призовного віку фактично поставили на стоп.

Хоча до цього Державна прикордонна служба оновила перелік документів та пояснила, як студентам виїхати за кордон (тобто йшлося про те, що сам виїзд, у принципі, можливий). Також залагодити питання з виїздом для студентів іноземних вишів бралися народні депутати. Нібито вже навіть готовий був текст відповідної постанови Кабміну. Але його, всупереч очікуванням, так поки що й не ухвалили.

Соцмережами гуляє копія листа Міносвіти, який він нібито розіслав країнам ЄС із проханням дозволити нашим студентам-чоловікам навчатися онлайн або дати відстрочку від навчання на рік. У самому МОН достовірність цього листа офіційно не підтвердили, але й не спростували. Але те, що такий документ справді є, підтвердили джерела у міністерстві.

Тобто ситуація з виїздом студентів стає практично патовою. Тим часом багато хто боїться, що їх незабаром почнуть відраховувати з закордонних університетів за неявку.

Кордон на замку

«З кожним місяцем ситуація лише погіршувалась, а останнім часом проривалися взагалі одиниці, і то зі скандалами, істериками та криками. Клієнти просто атакують юристів з проханням допомогти їм у питанні виїзду дитини-студента за кордон», – розповів голова адвокатського об'єднання «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

Із 14 вересня кордон фактично взагалі на замку.

«Ще вранці були виїзди студентів, а з обіду всіх почали завертати. 15 вересня – така ж ситуація. Начебто поставили на стоп до прояснення позиції влади щодо питання, можна випускати студентів закордонних вишів чи ні. Спочатку планували розв’язати це питання на користь здобувачів освіти, але з вересня буквально ринув потік липових студентів. Оперативно вирахувати їх не завжди можливо, тому поки що вирішили не випускати всіх», – пояснює джерело, близьке до Державної прикордонної служби.

Читати ще: Хочеш виїхати з країни – плати: чоловіків пропонують випускати за кордон за щомісячний внесок

Той факт, що ситуація із виїздом студентів помітно ускладнилася, підтверджують і юристи.

Про це говорить, зокрема, очільниця адвокатського бюро Анжела Василевська.

«Ситуація на кордоні зі студентами патова. З 15 вересня не пропускають навіть із візами, посилаючись на якийсь наказ згори, який у вічі ніхто не бачив», – каже вона.

Про те, що їх розвертають на кордоні, кажуть самі студенти.

«Сьогодні був на кордоні у пункті «Краківець». Документи з університету Польщі, оригінали та нотаріально завірені копії, приписне, маю право на відстрочку. Відмова. Сказали, зараз студентів узагалі не випускають, навіть із візою. Хоча випускали з візами ще 13 вересня. Письмова відмова: сказано, що не надав усі необхідні документи, але яких саме не вистачало, не сказали», – пише один зі студентів у телеграм-чаті Student abroad 2022/Ukraine.

«Просто зараз син намагався перетнути кордон через «Угрин». Були такі документи: віза, дозвіл військкомату із записом у приписному, документ про зарахування до університету, квитанції про оплату, довідка про гроші на рахунку, медичне страхування, доступ до особистого кабінету студента. Вступив після 24 лютого. Вік – 18 років. На кордоні нормально спілкувалися, але «на жаль», «чекайте на розпорядження». Порадили кидати листи керівництву Держприкордонслужби», – пишуть батьки, син яких також виявився невиїзним.

І таких історій – безліч.

Студенти бояться, що їх почнуть відраховувати за те, що не з'явилися на лекції. Втім, як пояснив викладач одного з вишів Вільнюса, насправді поки що ситуація не критична. У багатьох європейських університетах вільне відвідування і справді відрахувати можуть, тільки якщо завалити сесію. Але є нюанс: до неї можуть і не допустити, якщо, наприклад, не виконано роботи, пропущено години практичних занять тощо. Тобто ризики вилетіти з вишу через те, що не зміг до нього дістатися, для багатьох українців цілком реальні.

У ручному режимі

Журналісти звернулися до Держприкордонслужби з проханням прокоментувати ситуацію, але відповіді наразі не отримали.

Варто зазначити, що у постанові Кабміну, яка регламентує виїзд чоловіків призовного віку за кордон, написано, що таке право мають учні закордонних вишів та аспіранти. Спочатку таку можливість прописали для тих, хто вступив до початку війни – 24 лютого 2022 року. Що було зрозуміло, адже на той момент нову вступну кампанію ще не проводили.

Читати ще: Київський науковець відправляв ухилянтів за кордон як «студентів» іноземних вишів

Потім Державна прикордонна служба видала нові роз'яснення – які документи слід надавати для виїзду. Серед них були, зокрема, підтвердження з вишу про зарахування на навчання та довідка з військкомату про відстрочку від мобілізації. Але останнє слово залишалося за конкретним прикордонником – якщо його щось насторожувало, він міг розвернути студента.

Нещодавно з'явилися нові інструкції від прикордонної служби. Зокрема перерахували список необхідних документів. Додали студентський квиток у паперовому вигляді та студентську візу (хоча в багатьох країнах вона не потрібна).

Крім цього, збереглася вимога щодо надання довідки з вишу про зарахування та отриманої у військкоматі відстрочки з мобілізації.

Але з'явилося важливе уточнення: до «одержувачів вищої освіти», на яких поширювався дозвіл на виїзд, додали формулювання «які на час оголошення мобілізації перебували на території України та не могли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання». Тобто першокурсники автоматично стали невиїзними. Але практично не випускають і тих, хто навчається вже давно.

Наразі на сайті Держприкордонслужби, де міститься вичерпний перелік різних категорій громадян, що виїжджають за кордон, та алгоритми, як їм його перетнути, про іноземних студентів згадки взагалі прибрали.

Є розділ «Виїзд студентів-чоловіків», у поясненнях до якого жирним шрифтом зазначено, що «виїзд не дозволяється». Далі йде розшифрування, з якого стає зрозуміло, що йдеться про студентів та аспірантів, які навчаються в українських вишах. А що з іноземними студентами – взагалі незрозуміло.

Ростислав Кравець надав офіційну відповідь на запит їхнього адвокатського об'єднання від Держприкордонслужби.

Читати ще: В «Устилузі» двоє псевдостудентів намагалися підкупити прикордонницю

У ній, зокрема, йдеться: «одержувачі профільної передвищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній або дуальній формі здобуття освіти, відповідно до абзацу другого частини третьої статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу, проте не мають права на перетин державних кордонів України». У відповіді зазначено, що таким чином навіть отримана відстрочка від мобілізації не дає права на виїзд за кордон.

Далі зазначено, що голова Держприкордонслужби ухвалив рішення дозволити виїзд студентам та аспірантам закордонних вишів «для подальшого продовження навчання». Тобто саму можливість виїзду в Держприкордонслужбі визнають.

«Але, виявляється, армія студентів у нас залежить від рішення голови Держприкордонслужби, яке, відштовхуючись від формулювань цього відомства, порушує чинне законодавство. Це просто беззаконня в особливо цинічній формі. При цьому, зазначу, будь-яке обмеження на виїзд навіть у період воєнного стану, абсолютно незаконне.

У законі про мобілізацію заборона на перетин кордону взагалі не обумовлена, а указами президента чи постановами Кабміну такі дії не регламентуються. Для виїзду українських громадян за кордон, за чинним законодавством, потрібен лише закордонний паспорт. Можуть не пропустити через прикордонний пункт, якщо відсутній документ, необхідний у країні, куди їде наш громадянин (наприклад, віза), але жодних студентських квитків чи довідок з військкомату прикордонники не можуть вимагати, а тим більше – перевіряти їх на достовірність.

Крім того, заборона на виїзд прямо порушує статтю 2 протоколу 4 Конвенції прав та основних свобод громадян, яку ратифікувала Україна і якою керується ЄСПЛ. У ній зазначено, що громадяни можуть будь-якої миті залишити будь-яку країну, включаючи власну. Думаю, до Європейського суду позови від наших чоловіків посиплються пачками, якщо їх відхилятимуть вітчизняні суди.

До речі, вже відбулося підготовче засідання щодо одного з таких позовів, який ми подали від нашого клієнта-студента іноземного вишу, який не зумів виїхати за кордон на навчання. На 28 жовтня призначено засідання по суті. Спочатку цю справу планували розглядати за спрощеною процедурою, але потім суд переклав на загальну, оскільки рішення стосуватиметься необмеженої кількості громадян (іншими словами, буде створено прецедент, на який потім можуть посилатися під час розгляду схожих справ)», – розповів Кравець.

«Через схеми і мажорів»

Питання з виїздом студентів ще у серпні обіцяли залагодити нардепи. Зокрема над ним упритул працювала Юлія Гришина. Вона стверджувала, що вдалося виробити спільну позицію Міноборони та Кабміну. Також міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що проєкт урядової постанови про виїзд студентів за кордон вже готовий та узгоджений Міноборони та МВС (в підпорядкуванні якого перебуває Держприкордонслужба). Очікували, що цю постанову ухвалять до 1 вересня. Але за вікном уже 16-те, а жодних новин із Кабміну немає.

Читати ще: СБУ прикрила чотири масштабні канали нелегального виїзду чоловіків за кордон

Натомість з'явився лист Міносвіти, адресований нібито міністерствам освіти інших країн. У ньому йдеться, що відповідно до українського законодавства, під час воєнного стану тимчасово обмежений виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років. До цієї категорії потрапили і студенти, які навчаються у закордонних закладах освіти і зараз не можуть виїхати за межі країни. Далі – прохання надати нашим студентам можливість навчатися онлайн або дати відстрочку на рік «зі збереженням фінансових умов навчання та зроблених раніше внесків».

Наявність такого листа за номером 1/10355-22 від 7 вересня 2022 року підтвердив юрист у сфері освіти Андрій Черних (його вважають близьким до МОН).

«Переклад цього листа та розсилку в міністерства інших держав робило МЗС», – каже він.

Утім у базі МОН такого документа немає. Офіційно його наявність в міністерстві також не підтвердили (але й не спростували).

Як каже джерело у Кабміні, питання зі студентами поставили на стоп із двох причин. Перша – різке збільшення липових студентів, які намагаються виїхати за кордон, хоча за фактом не навчаються. Прикордонники вже мають чорний список вишів, які, як підозрюються, «торгують студентськими квитками». Але перелік постійно змінюється, тож прикордонники оперативно не можуть вираховувати правопорушників. Через це вирішили пригальмувати всіх.

Друга причина – нібито не зовсім зрозуміла реакція громадськості на виїзд студентів іноземних вишів.

«Це як із постановою щодо виїзду чоловіків за 200 тисяч, яка мала діяти з 1 вересня. Але люди масово стали обурюватися, що кордони у нас відкривають тільки для багатих, і цю постанову так і не показали нікому – відклали в далеку шухляду. Зі студентами схожа історія: усі знають, що виїжджають «студенти», яким за 40 і які просто купують документи. Плюс – мажори, діти заможних громадян, чиновників, яких ті влаштували вчитися подалі від війни», – каже джерело.

Втім, за його словами, в уряді шукають шляхи розв’язання цього питання.

Зазначимо, що у профільному середовищі гуляють різні версії, у тому числі «ректорського лобі» – нібито заборону на виїзд просувають вітчизняні виші, які бояться залишитися без студентів і бюджетних коштів.

Річ у тому, що багато студентів, які вступали цього року, для підстрахування подавали документи і до українських, і до європейських навчальних закладів. Зрозуміло, що, вступивши до закордонного вишу, від українського відмовляються, що й спричинило паніку серед ректорів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Коментатор Показати IP 16 Вересня 2022 22:54
Навчаюсь у польському вузі з 2019 року. Всі документи присутні, всі оцінки за 3 роки є, три візи у паспорті. 26 вересня маю захищати диплом, а тут такий абсурд. Скажіть мені де справедливість ? За шо я платив 3 роки, нашо я вчився ? Шоб не здати диплом ? Театр АБСУРДУ!!!
Ірина до Коментатор Показати IP 18 Вересня 2022 10:03
Такий вже й студент , що платив просто гроші і так не вмів грамотно писати - ШО, ШОБ.... Сором лютий!
Олена до Ірина Показати IP 18 Вересня 2022 17:24
А Ви мабуть тільки і вмієте, що до дітей чіплятися. Люта вчителька?)
галина Показати IP 16 Вересня 2022 23:02
І як бути. Син приїхав в понеділок , для отримання візи і не може виїхати на навчання. 20числа захист практики
Зануда Показати IP 16 Вересня 2022 23:43
Я власник пустої медичної картки і востаннє відвідував центр комплектації та соціальної підтримки ще за неособисто врученою повісткою кілька років тому. Читаю цю новину і радію, що в силу деяких обставин не змарнував ресурси на вступ на аспірантуру. Думав поступлю на платну форму, отримаю нормальну відстрочку, а не щоб "порішати" і жити в страху чи не посадять уповноваженого й усіх, кого він обслужив, а в жовтні-листопаді сходжу на комісію й поїду працювати в Забугорщину, якраз рідненька контора остаточно згасне й скоротить всіх нас напередодні неопалювального сезону. Жартую. Бачу чергове надування мильної бульбашки суспільного резонансу, після чого влада послабить натиск на суб'єктів з правом відстрочки, чиї права зараз обмежують або планують обмежити, як це було з обліком жінок.
Анонім Показати IP 17 Вересня 2022 09:02
сцикуни і егоїсти намагаються втікти зараз з України під будь-яким приводом
неанонім до Анонім Показати IP 17 Вересня 2022 10:39
Хто ти, воїн?
Анонім до неанонім Показати IP 17 Вересня 2022 12:31
Анінім, син дивана.
Олена до Анонім Показати IP 18 Вересня 2022 17:34
А Ви такі сміливі, що навіть ім'я боїтеся написати
Назарій Показати IP 17 Вересня 2022 18:39
Я студент, який навчається вже 3 рік за кордоном в місті Братислава, Словаччина. 25.06.2022 приїхав в Україну, і за законом зробив усі документи, які мені будуть надавати дозвіл на виїзд за кордон. 15.09 вересня вже вночі коли простояв чергу 7 годин, мене зсадили з автобуса на пункті пропуску Чоп, не надали жодних підстав чому мене не випускають, і коли дали відмову у виїзді за кордон, я не хотів підписуватись, і друзі-колеги митника які були «свідками» обізвали мене дураком що я не підписую відмову. О 4 ранку пішки добираючись до Ужгорода, поїхав на пункт пропуску Ужгород, де також не надали жодних підстав і видали відмову. Потім під’їхав до пропуску Малий березний, прикордонники вже хотіли випускати, але прийшов головний і сказав що- я там чув що їх не випускають студентів, вони А ми такого не бачили , він - подзвоніть на другі пункти пропуску. І тут знову говорять відмова на виїзд, запитую чому? Вони -Відбулися зміни. Я - Які?. Вони - просто мовчать. Отримав відмову. Сьогодні 17.09 поїхав на пропуск що знаходиться у селі Бронниця що на кордоні з Молдавією. Вистоявши чергу, завернули на пункт пропуску Могилів Подільський, тому що «Там займаються студентами». Поїхавши туди хотіли також випускати, що я дійсно студент і дійсно навчався до 24 лютого 2022року, пішовши до головного також дали відмову, сказавши звертайтесь до голови ДПСУ, якщо дадуть відмову, то на міністерство освіти, і воно буде клопотання відсилати на ДПСУ. Спитавши а скільки йде розгляд справи, ми не знаємо. А в мене розпочинається навчання 19.09.2022 року і через цих безвідповідальних осіб мене можуть виключити з університету за неявку на лабараторних(я навчаюсь на природничій спеціальності, де потрібно завжди бути). І скажіть, будь ласка, Хто буде відшкодовувати мені насамперед Дорогу до кожного кордону, за моральний стрес і т д. Розчаровний нашою владою, кабінетом міністрів, ДПСУ, Міністерством освіти і президентом, який допускає такі незаконні дії які суперечать законам виконувати працівникам ДПСУ і голові ДПСУ.
Дякую Гришина(МОН - Показати IP 18 Вересня 2022 07:50
Я студент польського вузу, в цьому році вступив до магістратури, маю всі документ, в тому числі візу, мене не випускають на навчання через негласні заборони від ДПСУ, в уряді МОН робить все, щоб студенти не потрапили на навчання, їх ціль, щоб студентів відрахували і вони перевелись в українські вузи, що заявлялось не один раз, ось така Європа панове. Білоруси та росіяни країни агресори вже на навчання, а ми раби нашої влади без майбутнього.
Правда... до Дякую Гришина(МОН - Показати IP 18 Вересня 2022 13:08
...полягає в тому, що із європейським дипломом можна заробляти гроші, працюючи по спеціальності в цивілізованій країні, а з українським...)))))))))...трохи його пом'яти, щоб м'якішим був...ну ііііі...
Тетяна Показати IP 18 Вересня 2022 11:57
В статті пишуть, що начебто липові студенти просто хлинули на початку вересня і влада була змушена підти на обмеження. Це відверта брехня. Бо липових студентів 30-50 років пювипускали червень і липень, всіх без розбірки, на мовні курси, на що завгодно. Зробили собі такий карманной варіант, як на законних підставах з країни можуть виїхати чоловіки. А коли ближче до початку навчального року поїхали справжні студенти, їх зачинили. Ніхто не дивиться на справжність документів або на їх наявність. Ніхто нічого не пояснює. Влада сама створила цю ситуацію, даючи роз’яснення, що студенти зможуть виїхати на навчання. Це державна афера
Сніжана Показати IP 18 Вересня 2022 16:01
Намагалися виїхати до вересня. Відмова-рано їдете. Що ви там будете робити? Потім сказали давай студенський. Вуз пішов на зустріч виготовив та переслав студенський. 13 вересня - відмова через неповний пакет документів. Тому інформація про те, що :"Хто міг виїхати уже виїхав", не має підстав. Тому що починаючи з серпня місяця студентів реальних не випускали, а тільки "дядьків за гроші".
Тетяна до Сніжана Показати IP 19 Вересня 2022 11:30
Люди ,чи може бути який - небудь вихід ?
Роман Показати IP 20 Вересня 2022 00:25
Якщо стискати пружину сильніше - то вона і сильніше вистрілить. Влада створила прецендент, коли ті хто пообивав пороги кордонів вже серйозно задумаються, чи варто повертатись взагалі після того як кордон відкриють, щоб знову пережити на собі нові фокуси влади.
теж студент Показати IP 21 Вересня 2022 13:03
дуже "гарна" стаття, особливо твердження, що усі студенти за 40 років автоматично купили документи. А вот і ні. Так, мені за сорок, але я пройшов повний курс вступу онлайн включаючи знання іноземної мови і отримав візу в посольстві. А це навчання планував вже давно. Більш того, по роботі потрібно, щоб я навчався іноземною мовою. Так що авторам не потрібно усіх разом хаяти.
Львів Показати IP 4 Березня 2023 23:00
Україна vs свобода громадян Вибрати можна тільки одне. Тварини у владі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus