USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Закинуту школу під Нововолинськом перетворять на сучасний соціальний центр

22 Липня 2015 10:12
Закинуте приміщення школи селища Жовтневе («супутник» Нововолинська) незабаром стане новітнім соціальним центром: після капремонту Волинський обласний благодійний фонд "Карітас" обіцяє, що в будові буде центр реабілітації для людей поважного віку (в нинішньому приміщенні центру реабілітації знову діятиме дитячий садочок), хоспіс, навчально-тренінговий та медико-діагностичний центр. На колишньому футбольному майданчику збудують церкву.

Про це повідомляє «Нововолинський інформаційний портал».

БФ "Карітас" кілька років тому взяв у оренду занедбаний корпус школи, а на минулій сесії депутати селищної ради дозволили викуп приміщення за 790 тисяч гривень.



Історія каже, що Жовтневу середню школу № 9 відкрили 1955 року. Фактично, школа працювала від заснування селища. У 2000 році її об'єднали з російськомовною десятою школою в одну - Нововолинську ЗОШ № 8.



Пізніше на триповерхове приміщення накинув оком підприємець, який вирішив відкрити тут швейну фабрику. Нові робочі місця допомогли б вирішити проблему з безробіттям у селищі. Після домовленостей з чиновниками замінив труби в системі опалення, почав завозити обладнання, але влаштувати швейну фабрику в діючому навчальному закладі не дозволив закон і декілька незадоволених жителів селища.

А частина школи (триповерхівка) почала занепадати. "Теорія розбитих вікон" спрацювала.

Уже в 2012 році дирекція школи повністю відмовилася від приміщення - і тоді почалося найстрашніше: повибивали всі цілі шибки, радіатори опалення вкрали, зі школи зникло все, що можна було вкрасти, натомість з'явилися купи порожніх пляшок. В кутку коридора "умільці" навіть влаштували пожежу. Селищна рада врешті виділила кошти - і вікна на першому поверсі заґратували.

Наразі працівники центру виконують підготовчі ("чорнові") роботи, вивезли 3 причепи сміття, а незабаром перейдуть до реконструкції спортзалу. Керівник благодійного фонду Володимир Кметь обіцяє, що, насамперед, там зможе займатися селищна молодь. Крім того, в найближчій перспективі - облаштування комп'ютерного класу, теж для дітей.



Для того, щоб повністю реалізувати проект, потрібно більше мільйона євро. Благодійний фонд сподівається на підтримку закордонних меценатів та партнерів, проте закликає всіх небайдужих допомагати. Реквізити для допомоги - на сайті фонду.

Це - проект майбутнього центру:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Колишня мешканка Показати IP 22 Липня 2015 13:25
Дай Бог, щоб у Вас все вийшло!!! Селище давно потребує змін. Якщо влада і місцеві мешканці це зрозуміють і будуть допомагати або хоча б не заважати - Жовтневе заживе новим життям! Дивлячись на свою колишню школу опановував смуток і жах! Цей проект - нові робочі місця, нові дороги , поповнення бюджету селища, зайнятість дітей, нові перспективи для жителів. Не будьте байдужими до життя селища!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus