USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У яких волинських школах приміщення непридатні до навчання

2 Листопада 2016 12:19
На Волині півтисячі навчальних закладів, збудованих більш як 35 років тому. Аварійних, запевняють чиновники, немає, але це не означає, що зі школами й дитсадками в області все гаразд. Щоправда приміщення, які офіційно називаються «малопридатними», якраз і насторожують волинян.

Нагадаємо, обвал в школі міста Васильків Київської області 11 жовтня цього року змусив чиновників говорити про обстеження навчальних закладів.

Зокрема, як інформує Уніан, Віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко повідомив під час брифінгу після засідання уряду, що в Україні перевірять на предмет аварійності школи, які були побудовані до 1980 року.

Отож Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило з’ясувати, скільки на Волині навчальних закладів, яким більше 35 років, і в яких навчаються діти.

Як йдеться у відповіді за підписом начальника управління освіти Волинської ОДА Людмили Плахотної, на Волині 455 загальноосвітніх та 155 дошкільних навчальних закладів розміщені в приміщеннях, побудованих до 1980 року. Статус «аварійних» офіційно жодна школа чи дитсадок на Волині не мають. А щороку до 20 серпня заклади та інженерні мережі обстежують і складають відповідні акти.
Проте, йдеться у відповіді чиновниці, в окремих навчальних закладах є приміщення, малопридатні для навчання. Зауважимо, саме ці школи місцеві педагоги та батьки учнів якраз називають аварійними, а саме:

- загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Грем’яче Ківерцівського району. Там вже виготовили проектно-кошторисну документацію на будівництво школи. Збудована вона в 1936 році. До слова, згідно з оприлюдненим у обласній раді висновком, там немає безпечних санітарних норм для навчання дітей. Капремонту потребує пічне опалення, немає водопостачання, належних умов харчування.

- загальноосвітня школа І-ІІ ступенів села Осівці Камінь-Каширського району, де також готова проектно-кошторисна документація на будівництво школи. У ній навчається 179 учнів. Навчальний заклад вже давно не відповідає стандартам.
- комунальний заклад «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 13 Луцької міської ради». Тут одне з приміщень школи не придатне для використання, на даний час не експлуатується, і передбачається виготовлення проектно-кошторисної документації на його ремонт.

- загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Любохини Старовижівського району. В цьому населеному пункті аварійне приміщення школи знесене, частина дітей навчається в пристосованому приміщенні сільської ради, в даний час здійснюється будівництво нової школи.

- загальноосвітня школа І-ІІ ступенів села Журавники Горохівського району. Наявне приміщення школи потребує ремонту, в даний час здійснюється реконструкція недобудованого побутового центру з добудовою під загальноосвітню школу.
У 2015-2016 роках в управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації надійшли звернення з проханням надати допомогу в будівництві шкіл І-ІІ ступенів сіл Осівці та Оленине Камінь-Каширського району. В Осівцях виготовили проектно-кошторисну документацію на будівництво школи, і на її будівництво необхідні кошти в сумі 55,9 мільйона гривень. Облдержадміністрації пропонують включити школу в Осівцях в перелік об’єктів, фінансування яких передбачається у 2017 році за рахунок державного фонду регіонального розвитку.

Згідно з результами тендеру будівельні роботи за понад 52 мільйони гривень виконає ТзОВ «Житлобуд-2». За умови повного фінансування роботи мають завершити до четвертого кварталу 2017 року.

Щодо школи в селі Оленине, то у 2015 році добудували дві класні кімнати на 40 учнівських місць, учительську та санвузли, а цьогоріч проводяться роботи з добудови ще трьох класних кімнат.

Так, відповідно до інформації, яка є в розпорядженні управління освіти, на 2016 рік на будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію закладів освіти, що фінансуються з обласного бюджету, виділили асигнувань в сумі 23,9 мільйона гривень, а на 2017 рік планують 39,8 мільйона гривень.

Однак, аналізуючи інформаційні повідомлення, стає зрозуміло, що в офіційній статистиці немає ще кількох об’єктів, про які повідомляли ЗМІ.

Так, проблеми з приміщеннями є в школі села Піща Шацького району, якої немає у відповіді від управління освіти. Школа працює з 1913 року. Спочатку це був церковно-приходський освітній заклад, де знання здобували лише маленькі діти. З часом із початкової школу реорганізували у середню. Зараз тут 137 учнів – з Піщі, Острів’я та Затишшя. У найкращому стані нині найстаріше приміщення – червоний корпус. У найближчому до озера будиночку розмістили молодші класи. Неподалік – їдальня. Але те, що ця будівля аварійна, видно навіть зов­ні неозброєним оком. Споруда похилилася на один бік. А всередині підлога у буквальному сенсі їде під ногами. Стеля давно провис­ла і, здається, от-от може впасти... Менше з тим, комісію, яка оглядає заклади освіти перед початком навчального року, схоже, такий стан приміщення аж ніяк не вразив.
Складна ситуація в селі Павловичі Локачинського району. Деякі приміщення школи зведено ще у 1938 році. У роки Другої світової війни саме їх використовували під військовий госпіталь. Зараз вони слугують за кімнати для навчання дітей шести класів.

У найстарішому корпусі знання здобувають учні третіх та четвертих класів. У школі – пічне опалення. Але, оскільки грубки – «старожили», то учням часто доводиться сидіти на уроках у верхньому одязі. Торік за бюджетні гроші у школі вдалося перекрити дах. Цього року за 130 тисяч гривень освітньої субвенції відремонтували стелю, замінили електропроводку. До речі, ремонтували стелю, яка однієї ночі просто обвалилася...

Крім того, додатковий корпус школи у селі Прилуцькому почали зводити з порушенням будівельних норм. Тепер громада вже бореться не за його добудову, а за знесення. Будь-якої миті споруда може рухнути на дітей, які на перервах та уроках фізкультури бігають поблизу аварійної будівлі

Також ще у 2015 році стало відомо, що школа в селищі міського типу Цумань Ківерцівського району потребує реконструкції другого корпусу. Приміщення вже декілька років тому визнали аварійним. Як йдеться у довідці про стан економічного і соціального розвитку Ківерцівського району згідно з підсумками І півріччя 2016 року, опублікованій на сайті Ківерцівської РДА, одним із ключових завдань розвитку району на 2016-2017 роки є проведення капітального ремонту та реконструкції даху покрівлі корпусу № 2 загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в селищі міського типу Цумань
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
вчитель Показати IP 2 Листопада 2016 15:06
а кого цей вигляд турбує і що ці пацани можуть зробити подивіться на сільського голову та начальника відділу освіти та згадайте кудя це тріо кілка забити не зможе і ще карпука з кужелем додайте щоб пожурились з вами а де результат роботи
Цікаво Показати IP 4 Листопада 2016 18:21
"...загальноосвітня школа І-ІІ ступенів села Журавники Горохівського району потребує ремонту, в даний час здійснюється реконструкція недобудованого побутового центру з добудовою під загальноосвітню школу." Перш ніж ставити підпис, варто поцікавитись достовірністю даної інформації. Школа дійсно в аварійному стані, умови жахливі, ні реконструкція, ні будівництво не здійснюється !!!!!
дитина Показати IP 7 Листопада 2016 09:26
а вина ( часткова ) кореспондентів це вони співають оду кожній владі .... цеж легко - тобі платять ти іх хвалиш. правду пишіть......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus