USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Залужний назвав три основні цілі на цей рік у війні з РФ

2 Лютого 2024 09:50
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний окреслив три головні цілі, на яких треба зосередити зусилля у війні проти Росії у цьому році.

Про це йдеться в його колонці для CNN, передає Укрінформ.

«У 2024 році нам потрібно основні зусилля зосередити на: створенні системи забезпечення Сил оборони високотехнологічними засобами; впровадженні нової філософії підготовки та ведення воєнних дій з урахуванням обмежень; як наслідок, у найкоротші терміни опанувати нові спроможності до ведення бойових дій», – цитує Залужного сайт ЗСУ.

За його словами, досвід ведення бойових дій Збройними Силами України в 2022-2023 роках є унікальним, однак він зобов’язує постійно проводити ревізію наявних спроможностей та шукати шляхи здобуття переваги над противником. Така перевага можлива за умови використання Україною порівняно дешевих, новітніх та надзвичайно ефективних технологій, які швидко розвиваються.

«Відповідно до умов війни сьогодення, чи не основним варіантом здобуття переваги є опанування всім арсеналом порівняно дешевих, новітніх та надзвичайно ефективних засобів, які швидко розвиваються. Саме спроба скористатися здобутками прогресу у сфері розвитку новітніх технологій дозволить виграти науково-, технічно-, технологічно-тактичний бій та призведе не лише до безумовної Перемоги, а й до економії і збереження ресурсів як Україною, так і нашими партнерами. Необхідність суттєво збільшити спроможності безпілотних систем та інших новітніх технологічних систем, позитивно впливати на перебіг бойових дій, спонукає як наслідок до пошуку нових форм і способів застосування, які, в свою чергу, безумовно вплинуть і на структуру як Збройних Сил, так й інших складових сил оборони України», – наголосив Залужний.

Читати ще: У мережі розігнали новину про нібито звільнення Залужного: у Міноборони відреагували

На думку головнокомандувача, підвищити вплив новітніх систем на ефективність бойових дій української армії можливо завдяки:

- постійному підвищенню ситуаційної обізнаності командирів та можливості її підтримання в умовах реального часу в зоні проведення операції і вдень, і вночі, за будь-яких погодних умов;

- цілодобовому обслуговуванню вогню та ударів в режимі реального часу;

- забезпеченню розвідувальною інформацією в інтересах ураження в режимі реального часу;

- завдаванню точних та високоточних ударів по противнику та його об’єктах як на передньому краї, так і в глибині.

За словами Залужного, необхідно створення нового дизайну операцій на основі наявних технологічних спроможностей, який буде ґрунтуватися не лише на просторово-часових показниках бойових дій, а й переважно на створенні вирішальних умов та досягненні відповідних ефектів, які сприятимуть реалізації мети операції.

Виходячи з досвіду ведення бойових дій та прогнозу розвитку збройної боротьби, такими вирішальними умовами, на думку головкома, є:

- досягнення абсолютної переваги в повітрі, особливо на висотах, які забезпечують ефективне ураження, розвідку, спостереження та логістику;

- позбавлення противника можливостей вести наступальні або оборонні дії;

- підвищення мобільності своїх військ та повне обмеження мобільності військ противника;

- безпечний вихід на визначені рубежі, взяття під контроль важливих районів місцевості;

- позбавлення противника можливостей відновлювати втрачене положення та нарощувати зусилля.

Залужний відзначив, що важливим є і вирішення низки оперативних завдань, а під час вирішення кожного оперативного завдання будуть створюватися необхідні ефекти завдяки залученим силам і засобам.

Головнокомпндувач зазначив, що для реалізації умов створення необхідних ефектів уже сьогодні необхідно вважати як окремі:

- операцію зі створення цифрового поля;

- операцію з контролю за радіоелектронною обстановкою;

- операцію комбінованих ударних безпілотних та кіберзасобів;

- логістичну операцію.

«Усі перераховані операції вже опановуються і розвиваються. Вони проводяться за єдиним замислом та планом, узгоджені і взаємоповʼязані, але відрізняються за змістом», – наголошує Залужний.

Стосовно ведення безпосередньо операцій з досягнення ефектів, вони по суті будуть оборонними та наступальними. Водночас Залужний наголосив, що за способом виконання вони можуть передбачати операцію зі зниження економічного потенціалу противника; операцію з повної ізоляції та виснаження; роботизовану пошуково-ударну операцію, роботизовану операцію з контролю кризового району, психологічну операцію ударними засобами та оборонну технологічну безконтактну операцію.

Цей список операцій буде невпинно зростати з розвитком самих засобів, тож це приводить до необхідності створення нової організаційної структури. Усе це можливо буде при гнучкому і швидкому реагуванні державних інституцій на зміни.

«Таким чином, відбуваються зміни у суті та змісті класичних оборонних, наступальних та стабілізаційних операцій, підхід до планування і ведення яких був зазвичай лінійним та шаблонним», – зауважив Залужний.

Особливе значення, на його думку, мають безпілотні та інші новітні технологічні системи.

«Окрім підвищення ефективності бойових дій, безпілотні та інші новітні технологічні системи здатні вирішити низку ключових проблем в організації і веденні бойових дій Сил оборони України: підвищити ступінь безконтактності ведення бойових дій і, як наслідок, знизити рівень втрат через можливість дистанційного керування цими засобами; знизити ступінь участі традиційних засобів ураження у виконанні бойових завдань; забезпечити ведення бойових дій з обмеженим залученням важкої бойової техніки; незважаючи на відсутність корабельного складу, завдавати ураження як надводним, так і підводним силам противника та його береговій інфраструктурі практично на всю глибину театру воєнних дій на морі з високою ефективністю та мінімальним ризиком для особового складу; завдавати противнику масованих раптових ударів по об’єктах критичної інфраструктури, важливих комунікаціях без застосування дорогих в експлуатації та виробництві ракет та пілотованої авіації», – повідомив Залужний, додавши, що цей перелік переваг є неповним і, без сумніву, буде змінюватися.

Водночас головнокомандувач переконаний, що на полі бою противник шукатиме шляхи захисту й намагатиметься взяти ініціативу в свої руки. Тому з розвитком спроможностей ударних систем, у тому числі й безпілотних, вкрай необхідне удосконалення систем захисту і протидії.

Для опанування нових форм і способів Силам оборони необхідно створити абсолютно нову державну систему технологічного переозброєння, вважає Залужний.

«З урахуванням вже фактично існуючої системи застосування, знайдених технічних рішеннях та вже створеної системи управління і набутого досвіду, а також за поглядами партнерів у сучасних умовах, створення такої системи з необхідним обсягом виробництва може тривати до п’яти місяців. Зазначений термін обумовлений необхідністю створення відповідних організаційних структур та їхнього комплектування, підготовки персоналу, ресурсного забезпечення, створення необхідної інфраструктури, логістики та розроблення доктринальної бази», – підсумував головнокомандувач.

Він відзначив, що вкрай необхідно скористатися можливостями, наданими новими умовами війни, для максимального накопичення новітнього бойового потенціалу, який дозволить меншими ресурсами завдавати супротивнику максимальної шкоди, зупинити агресію і убезпечити від неї Україну в майбутньому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Так Показати IP 3 Лютого 2024 09:58
Все правильно, аби в ОПУ щось зрозуміли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus