USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

Замість місячних пейзажів – рекультивація. Як на Волині видобувають бурштин

10 Листопада 2021 16:35
На Волині легально видобуто понад п’ять тонн бурштину. Про це повідомили під час робочої зустрічі керівництва Державної служби геології та надр України з представниками обласної державної адміністрації та обласної ради.

Видобуває сонячне каміння комунальне підприємство «Волиньприродресурс». Працює на території, де раніше був так званий клондайк – у кар’єрі неподалік Маневичів. Наразі законний видобуток триває уже майже 14 місяців, повідомляє телеканал «Аверс».

Машиніст екскаватора Андрій Краплич розповідає, що працює тут з перших днів діяльності підприємства. За його словами, після старателів застали буквально місячні пейзажі, територія була повністю перекопана, багато кратерів, а довкола – повалені дерева. Тепер, за його словами, на ділянках розкопів проводять рекультивацію та висаджують молоді дерева.

Як повідомив керівник «Волиньприродресурсу» Анатолій Капустюк, за день працівники підприємства добувають від 40 до 60 кг бурштину. У роботі задіяно понад 170 людей.

Однак цей процес є досить складним, тому що продуктивні ділянки шукають за допомогою розвідки і трапляються вони нечасто. Наприклад, нещодавно провели розвідку на ділянці понад 330 га. Це сільськогосподарські землі Маневицької ТГ. Але глину, в якій є бурштин, так і не виявили.
Утім перспективи для роботи є, адже підприємство отримало чотири ліцензії на двадцять років із загальною ліцензійною площею 52 тисячі га.

«Зараз по бурштину відпрацьовуємо два кар’єри. Сподіваємося, що їх буде щонайменше 10. Відповідно, наша продуктивність збільшиться вдесятеро, – каже Анатолій Капустюк. – Бурштин не залягає суцільним шаром. Наприклад, наразі ми відпрацювали трохи більш як 6 га, працюємо на новій ділянці 0,9 га. Ці ділянки є продуктивними, видобуто понад п’ять тонн сонячного каміння».

Читати ще: Найбагатші в Україні поклади торфу – на Волині

Після видобутку бурштин везуть на завод, де його очищають від землі та визначають фракційність. Від цього залежить вартість каміння. Хоча оцінюють його ще й за якістю, тому що трапляються рідкісні види – і за кольором, і за вагою. Найбільший шматок, який знаходили досі, заважив близько кілограма.

«Загалом в Україні є три області, де знайшли поклади бурштину, – розповідає голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах. – На Волині цей ресурс є цікавим, його видобувають та реалізовують. 30% рентної плати відраховують до місцевих бюджетів. Тобто люди на місцях мають зиск від легально видобутого бурштину».

На сьогодні волинський бурштин, видобутий легально, реалізовують через аукціони. Його уже придбали кілька країн світу, зокрема, Литва, Естонія, Польща, Китай та Об’єднані Арабські Емірати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 10 Листопада 2021 18:35
30% від рентної плати. Це скільки від загальної суми?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus