USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

КП «Волиньприродресурс»: пояснили схему легального видобутку бурштину

11 Липня 2017 07:00
Легальний видобуток бурштину, що дозволить не тільки максимально «підняти» усі поклади сонячного каменю, а й не руйнуватиме родючий шар ґрунту, здійснюватиме КП «Волиньприродресурс». Окрім цього, підприємство створить додаткові робочі місця.

Про це розповів заступник директора «Волиньприродресурсу» Анатолій Капустюк.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Волиньприродресурс», яке належить області, створене з метою законного та ефективного видобутку корисних копалин, залучення додаткових коштів до бюджету (25 % отриманих підприємством коштів йтиме на користь села, 25 % – у районний бюджет і 50 % – в обласний). Підприємство має розпочати свою діяльність щодо організації видобутку вже в серпні 2017 року. Із цією метою воно одержало всі необхідні дозволи, які відповідають чинному законодавсту.

Насамперед, Анатолій Капустюк відзначив, що в результаті діяльності підприємства на території видобутку не залишатимуться так звані «місячні» ландшафти, характерні для видобутку забороненим помповим методом.

«У нас за спеціальним дозволом, за проектом гірничого відводу, програмою робіт, затвердженою у протоколі Державною комісією України по запасах корисних копалин, передбачена кар’єрна розробка родовищ», – зазначив він.
Та пояснив, що йдеться про те, що на окремому блоці території попередньо проводитимуть детальну розвідку для того, аби виявити локальні скупчення бурштину, який не залягає однорідним суцільним шаром. «Для цього, потрібно знайти ділянку із вмістом бурштину 14–16 грамів на метр кубічний, що дозволяє розпочати вилучення бурштину відкритим методом».

Мова йде про виробничу траншею, площею до 1 гектара, на якій спеціальною технікою зніматимуть родючий шар ґрунту та пісок, аби забезпечити доступ до продуктивного шару, де міститься бурштин.

«Цей продуктивний шар вилучається та централізовано вивозиться на завод, де при замкненому циклі збагачується та перемивається», – сказав заступник директора підприємства.

На території сільських рад ніхто «мити» не буде, а залишкову воду з траншеї (кар’єру) відкачуватимуть у відвідні канали, які залишилися на полях сільських рад і які вже не використовуються. Тож рівень води не падатиме, а ґрунти не осушуватимуться (чого так бояться селяни).

Як підкреслив Анатолій Капустюк, територія після такого видобутку буде придатною для використання, зокрема з сільськогосподарською метою, адже відразу після вилучення шару з бурштином на місце повертатимуть дозбагачений ґрунт, який попередньо окремо складується.

Плюси від легального видобутку підприємством «Волиньприродресурс», за словами заступника директора, безпосередньо відчує сільська рада, на території якої здійснюватиметься видобуток, адже, окрім збереження полів і підвищення їх родючості, вона отримуватиме 25 % коштів від вартості отриманого бурштину, які розподілятимуться на соціальні потреби, інфраструктуру тощо.

Проти, своєю чергою, можуть виступати нелегальні видобувачі бурштину.

За словами Анатолія Капустюка, «Волиньприродресурс» забезпечить село новими робочими місцями, вакантними, зокрема, будуть посади водіїв, екскаваторників та охоронців. Бурштин, своєю чергою, підприємство намагатиметься реалізовувати за найбільш вигідними цінами, у тому числі, співпрацюючи з Китаєм.

Щодо рекультивації земель, де нелегали видобували бурштин помповим методом, заступник директора підприємства відзначив, що її можливо здійснити лише завдяки додатковому завезенню родючого шару ґрунту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
питання Показати IP 11 Липня 2017 07:51
"яке належить області" - детальніше можна? :)
Пильний Показати IP 11 Липня 2017 11:26
Як влаштуватися охоронцем на фірму бурштинокопачів? Куди звертатися?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus