USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Заробітчанам можуть заборонити в'їзд в ЄС: за що і як карають українців

27 Березня 2021 21:47
Тисячі українців працюють в країнах Європейського Союзу без дозволу. Вони щодня порушують закон і ризикують в будь-який момент втратити право в’їзду.

Українці – перші за кількістю нелегальних працівників у Польщі. Крім того, заробітчани через шахрайство з боку недобросовісних компаній або ж в спробах обійти закон підробляють запрошення на роботу, медичні страховки.

За що можуть заборонити в’їзд в ЄС і які зобов’язання є у заробітчан в Україні, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Працюють з порушеннями і ризикують потрапити під заборону в’їзду

Левова частка українців працює за кордоном нелегально. Наприклад, в минулому році польські прикордонники перевірили працівників без громадянства і знайшли 14,7 тис. порушників. З них 11 тисяч – українці. Всі вони на три-п’ять років ризикують втратити право в’їжджати на територію сусідньої держави, також за порушення загрожує великий штраф.

Крім того, Україна лідирує за кількістю громадян-«нелегалів», яких виявила за останній рік поліція Чехії, повідомляє «Чеське радіо». Всього в республіці в 2020 році правоохоронці затримали 7093 нелегальних мігранти.

«Люди просто в’їжджають по туристичній візі і залишаються працювати там, де за законом необхідна робоча віза і дозвіл на працевлаштування», – розповіла глава комітету з міжнародного права Асоціації правників України Ганна Буквич.

«Як тільки країна виявляє, що така людина працює без дозволу на працевлаштування, вона може вдатися до таких заходів, як штраф і екстрадиція. Екстрадиція – це найбільш жорстка міра, яка, як правило, застосовується в країнах Європи. У деяких інших країнах досить тільки штрафу. Стягнення за таке порушення вимірюються в тисячах євро. Але суми можуть бути різні і залежать від країни і порушення. До того ж, якщо ви вчасно не сплатили штраф, він подвоюється», – пояснила Буквич.

Також часто українці «попадаються» на таких порушеннях:

- відсутність медичної страховки;

- відсутність реєстрації в органах внутрішніх справ приймаючої країни або міграційних органах;

- несплата штрафів за дрібні правопорушення, наприклад, порушення правил дорожнього руху.

Генеральний консул України в Любліні (Польща) Василь Павлюк підтвердив, що заробітчани при порушенні правил можуть на три роки втратити право в’їзду на територію сусідньої держави. Також консул нагадав про необхідність дотримуватися законів іншої країни.

Наприклад, в минулому році Польща депортувала 33 українців через те, що вони намагалися на автомобілі перетнути кордон з Чехією у невстановленому місці. Всі вони взяли на себе зобов’язання покинути територію країни. В майбутньому, ймовірно, у візах їм будуть відмовляти і працювати в ЄС вони більше не зможуть.

Які податки повинні платити заробітчани і чи можуть покарати за несплату?

Українці, які отримують дохід за кордоном, зобов’язані платити прибутковий податок, як і всі. Директор Baker Tilly Ukraine Олександр Почкун додає: доходи заробітчан оподатковуються з певною особливістю.

Якщо українець працює в країні, з якою підписано спеціальну угоду, то по приїзду в Україну потрібно заповнити декларацію і компенсувати тільки податкову ставку. Наприклад, в Болгарії прибутковий податок становить 10%. Якщо з нею підписано спеціальну угоду, то в Україні потрібно буде доплатити податок в розмірі 9,5% (в Україні прибутковий податок з військовим збором становить 19,5%).

Ті заробітчани, які отримують дохід нелегально, змушені будуть платити податок в Україні за повною ставкою. Правда, багато трудових мігрантів не платять податки ні в тій країні, в якій заробляють гроші, ні за місцем реєстрації.

Якщо не прийти і не заповнити декларацію, податкова стягувати податки з такого доходу не зможе. Більшість заробітчан, приїжджаючи в Україну, декларації не заповнюють. А деякі навіть не знають про таку необхідність. При цьому серед мігрантів часто з’являються розмови про те, що їх, мовляв, змусять платити податки або можуть нараховувати штрафи за несплату за допомогою програми «Дія».
Як розповів міністр цифровізації Михайло Федоров, насправді «Дія» ніяк не контролює, як українці платять податки і не може штрафувати. Додаток показує ті штрафи, які вже є в реєстрах. Наприклад, за порушення правил дорожнього руху, несплату аліментів, боргів по кредитах і т.д.

«Дія» не може нарахувати вам жоден штраф. У застосунку можна побачити тільки ті штрафи за порушення ПДР та борги за виконавчими провадженнями, які вже є у відповідних реєстрах. Навпаки, завдяки тому, що минулої осені ми запустили послугу «Виконавчі провадження» у Дії, можна уникнути ситуацій, коли людина просто не знала про борг і тому не сплатила його вчасно. Адже його одразу можна сплатити у застосунку – зручно та швидко», – пояснив Михайло Федоров.

Як розповідають в Державній податковій служби, з більш як 330 млрд грн, які заробітчани щорічно заробляють за кордоном і переказують в Україну, декларують лише 11 млрд грн. Тобто абсолютна більшість трудових мігрантів свій обов’язок платити податки в Україні ігнорує.

Трудова міграція – незворотний процес у всьому світі. Литовці, поляки і чехи їдуть на роботу в країни ЄС з вищими зарплатами – Німеччину, Норвегію, Данію. У той час як українці шукають заробітки в Польщі і Чехії, де середня зарплата в 3-3,5 рази вища, ніж в Україні. Однак для того, щоб захистити свої права, кожен заробітчанин зобов’язаний не тільки дотримуватися законів чужої країни, а й платити податки в бюджет своєї власної держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Ірина Показати IP 27 Березня 2021 22:30
Прикольно виходить - людина залишає сім'ю, їде батрачити в чужу країну, щоб заробити на житло, погашення кредиту, чи щоб сім'я не бідувала. Тепер повинна платити податок, який піде в бюджет, потім його роздерибанять і якесь чудо, яке має доступ до корита, буде сидіти з 9-00 до 17-00(субота,неділя-вихідний) на "роботі", буде за цей податок їздити на дорогій машині(записаній на маму), відпочивати на дорогих курортах, і корчити з себе патріота.
ІринІ до Ірина Показати IP 27 Березня 2021 22:46
Так ви ж таких тут розплодили, понаобирали, що країну у таке перетворили - то тепер танцюйте під їхню дудку! :(
Микола до Ірина Показати IP 27 Березня 2021 23:15
То хай їде до Росії на роботу - ті точно не продадуть інформацію. Хоча за нелегальну роботу теж карають. Отже, причиною може бути наша жадібність.
Орися до Ірина Показати IP 28 Березня 2021 04:17
Прикольно виходить- люди, якізалишились батрачити в своїй країні, сплачують офіційно податки, а більшість заробітчан приїжджають і користуються всіма благами що обслуговуються за ці податки, вимагають пенсії за які дехто жодного дня не платив у пенсійний фонд,. Далеко не всі громадяни які залишилися батрачити в своїй країні дерибанить бюджет.
Ірина до Орися Показати IP 28 Березня 2021 10:53
Якщо вам батьки лишили квартиру, то може бути. Заробити в цій країні на житло не реально, якщо не біля корита. А Пенсійний фонд, то це Ви про 1700 гривень пенсії? Почитайте бюджет-там скільки б не було надходжень, вони знайдуть куди їх всунути.
Анирі до Ірина Показати IP 28 Березня 2021 11:10
Прикольно виходить, що потім ті заробітчани приїджають в Україну і користуються послугами медицини, соціальними послугами, а також потім захочуть пенсію, який би мінімальний розмір її не був. А ви хоч щось дали до бюджету, що тепер і потім на щось претендувати, а виходить, що нічого. Я сам собі заробляю і не збираюсь платити якісь там податки, але ж я громадянин України, то маю право багато на що. Егоїстичне, бездумне відношення до своїх же співгромадян
Дідо до Анирі Показати IP 28 Березня 2021 15:35
Медицина не безкоштовно, все з кишені. Як заробітчанин і кажу. А пенсія, її мені і не побачити з моїм здоров'ям та заробітками. На державу я не сподіваюсь.
Не лукавте до Дідо Показати IP 28 Березня 2021 18:14
Щоб отримати мінімальну пенсію і в Польщі і в Німеччині достатньо офіційно пропрацювати 5 (п'ять) років! А у нас 35(тридцять п'ять)! Наша держава приречена бути постачальником тільки сировини і роботяг?
Ірина до Не лукавте Показати IP 28 Березня 2021 20:48
Різниця в тому,що за кордоном людина працює на свою сім'ю, сплачуючи податки. В Україні ви і є сировиною і роботягами для збагачення окремих особ,які мають доступ до влади(корита)
І до Анирі Показати IP 28 Березня 2021 20:37
Дали,повірте. За 15 років підприємництва дали більше,ніж Ви дасте за все життя. Яка безкоштовна медицина,які соціальні послуги? І повірте, від того що буде більше надходжень, пенсії та рівень життя не збільшиться, бо все розкрадається,відкрийте очі. І не треба давити на співгромадян, не там шукаєте.
Народна прокуратура Показати IP 28 Березня 2021 11:32
Ситуація загалом стандартна, адже для більшості українців, на жаль, неохідність жити за правилами і законами вважається абсолютно не обов'язковою. Як звикли поводитись вдома, так само намагаються жити і за кордоном. Багато держав мають угоди з Украною про уникнення подвійного оподаткування. Але тут йдеться саме про нелегалів, які хочуть бути хитрішими за інших, а потім голосно верещати про те, що вони тут усіх годують своїми податками. Може, хоч у такий спосіб сповідувані українцями на словах європейські цінності знайдуть своє реальне втілення
Ірина до Народна прокуратура Показати IP 28 Березня 2021 20:44
Повірте, живемо по законах і правилах(я не про нелегалів).Просто там закон один для всіх+дивлячись на європейські країни, видно, куди йдуть податки. В Україні також видно, просто від цього плакати хочеться.
Егор Показати IP 4 Червня 2021 22:44
Автор красавец ... конечно, нашим же жирным ублюдкам жить 6а, что-то нужно ... нужно отбатрачить и отдать им ... только за, что ... обьясни мне автор ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus