USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зарплата від 1200 євро, але зі знанням мови: у Німеччині спростили працевлаштування кадрів з-за меж ЄС

16 Грудня 2019 07:00
З 1 січня 2020 року в Німеччині запрацює закон, що спрощує працевлаштування для громадян країн – нечленів Євросоюзу.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель всіляко закликає наймати кваліфікованих робітників з-за меж ЄС, оскільки своїх робочих рук не вистачає, та й платити німцям треба більше.

«Ми знаємо, що багато секторів і підприємств відчайдушно шукають фахівців. Тому необхідно прагнути до того, щоб було достатньо кваліфікованих працівників. Інакше компаніям доведеться переміщатися. А ми, звичайно, цього не хочемо», – сказала Меркель виданню Handelsblatt.

Зараз робочу візу в Німеччині так просто не отримати. Як і всюди в багатьох країнах ЄС, роботодавець спочатку повинен довести владі відсутність місцевих претендентів на цю посаду. Перевіряють заявку не менше двох місяців.

За прогнозами, багато українців, які зараз працюють в Польщі, переїдуть до німців. Плюс ті, хто не може знайти роботу в Україні. І якщо у поляків в середньому можна заробити 600 євро, то у німців – приблизно вдвічі більше.

Наших звуть в Німеччину, в основному, не так на найпрестижніші роботи – далекобійниками, цілодобовими доглядальницями у людей похилого віку, в аграрний сектор. І на набагато менші гроші, ніж платять тим же польським заробітчанам.

«Страна» з’ясовувала, на які спеціальності і умови німці чекають працівників і які підводні камені працевлаштування.

Свідоцтво та мову

Формально закон, що відкриває двері на роботу в Німеччину, передбачає, що негромадяни ЄС з профільною освітою можуть легально працювати в будь-якій галузі, а не тільки там, де спостерігається дефіцит працівників.

Крім того, відтепер роботодавцям, які хочуть найняти нерезидента ЄС, не потрібно буде перевіряти наявність претендентів на цю посаду серед громадян Німеччини або інших європейських країн.

Також іноземцям дозволять перебувати в Німеччині протягом шести місяців з метою пошуку роботи (зараз така можливість є тільки у тих, хто має вищу освіту).

Правда, в цей час претендент не буде отримувати ніяких соціальних виплат. Відповідно, перед отриманням тимчасової візи, він повинен буде довести свою здатність утримувати себе на період пошуку роботодавця.

«Здається, ніби тепер влаштуватися на роботу в Німеччині простіше, але це тільки на перший погляд. Будуть наймати кращих. Щоб легально працювати в Німеччині, потрібно мати професійну освіту і показати диплом. Однак немає жорсткої прив’язки до конкретної спеціалізації. Зате власне кваліфікацію треба буде підтверджувати в Німеччині. тобто, отримати визнане в цій країні свідоцтво про професійну придатність. Це може бути найважчим в усьому процесі працевлаштування», – говорить нам експерт з трудової міграції Олег Наконечний.

Є ще одна умова – потрібно стерпно знати німецьку мову, Бундестаг хоче запустити мовні курси в закордонних філіях інституту Гете і представництвах німецьких промислових об’єднань.

За останніми даними, в Німеччині не вистачає 1,6 мільйона фахівців. В основному це працівники з середньою освітою, які становлять близько 60% німецького ринку праці.

Раніше цю прогалину заповнювали поляки, які згодні були працювати за 1,5 тисячі євро на місяць (в основному наймалися на сезонні роботи на поля). А тепер вони вимагають підвищення зарплат, шукають роботу в інших країнах або повертаються додому, де теж роботи багато.

Тому не дивно, що спростити працевлаштування для країн, які не входять до ЄС, вимагали в першу чергу фермери. Особливо потребуються люди, що займаються збиранням врожаю на полях зі спаржею, яку масово вирощують німці.

Як розповів німецький фермер Юрген Якобс виданню Tageszeitung, до нього не приїхала третина з близько трьох сотень робітників, яких він чекав. Через це частина його полів «стоїть мертво», тому що нікому збирати спаржу.

Робота на цих овочах досить важка, а німецькі фермери зізнаються, що не можуть конкурувати за заробітну плату з будівельними фірмами, де платять 9 євро за годину роботи. З цієї суми вираховують вартість проживання. За місяць набігає близько 1,3 – 1,5 тис. євро на руки.

Також найбільше в Німеччині чекають спеців по автоматизації, автомобільній інженерії, в авіаційно-космічній техніці, а також будівельників і персонал для догляду за особами похилого віку та хворими.

Будівельники і доглядальниці

«Швидше за все саме на останні дві спеціальності претендуватимуть українці. Будівництво та догляд за людьми похилого віку – це те, чим наші заробляють в Польщі, Італії, Іспанії та інших країнах ЄС. Негромадян ЄС зазивають з однієї простої причини – вони коштують дешевше власних працівників», – каже Наконечний.

Інтернет і соцмережі вже переповнені оголошеннями про набір українців на роботу в Німеччину.

«Робота на фермі, потрібні двоє чоловіків по догляду за тваринами (кози, кури, свині). Зарплата 1,2 тис. євро, житло безкоштовне. Біометрика або польська робоча віза».

«Робота в Німеччині. Ремонт квартир. Потрібні фахівці: гіпсокартон, плитка, шпаклівка, малярка і т.д. Надається житло, а також під’їзд на роботу з роботи. Зарплата від 1200 €».

«Для доглядальниць пропонуємо роботу в Німеччині з заробітною платою від 700 до 1500 євро на місяць (в залежності від знання мови і досвіду роботи). Проживання з сім’єю хворого (харчування включено). Ми оплачуємо проїзд з України до Польщі, з Польщі до Німеччини і назад. Працюємо з польськими візами і біометричними паспортами.

Обов’язки доглядальниці – надавати допомогу хворому: купати, одягати, відвідувати з хворим лікарів, ходити на прогулянки, готувати, прибирати, виконувати всі домашні обов’язки».

«Це вже домробітниця або навіть служниця, а коли ж хворим займатися або під таким приводом і шукають домрабиню? Німкені за такі гроші наймитувати не хочуть», – обурюються коментатори в соцмережах.

Пакують валізи з Польщі

Тим часом, на думку експертів, більше половини з півтора мільйона працюючих в Польщі українських заробітчан можуть переїхати до Німеччини, де платити обіцяють більше. Працівники з професійною освітою у німців можуть отримувати 32-53 тисяч євро на рік, що втричі-вчетверо більше, ніж в Польщі.

«У Польщі працювати по 10 злотих на годину (близько 60 грн) через посередника з України, який вводить в оману працівників, зараз вже мало хто хоче. У Німеччині українцям платять 6-8 євро за годину (36-50 грн)», – каже «Страні» Дмитро, що живе в Катовіце.

Однак експерти кажуть: поки що рано розгортати губу. Незважаючи на лібералізацію законів, німецький ринок залишиться важкодоступним для працівників з-за меж Євросоюзу.

Фактично, закон, який вступить в силу вже через два тижні, не сильно змінить підхід до міграції з третіх країн.

«Закон не передбачає кардинальної реформи іміграційного законодавства в Німеччині, а тільки кілька незначних змін. По суті, збережеться статус-кво, що ставить під загрозу майбутнє економічний і соціальний розвиток Німеччини», – говорить нам Манфред Антоні з Німецького інституту ринку праці та дослідження зайнятості.

Основна зміна в законодавстві – те, що можна працевлаштуватися і без диплома про вищу освіту. Однак німецький роботодавець все одно зажадає свідоцтво про професійну освіту, вийняток роблять тільки для «айтішників», і то не для всіх, а тих, хто пропрацював не менше трьох місяців і отримував на рівні 4 тисяч євро на місяць.

Є нюанси і по пункту закону, який обіцяє, що громадяни третіх країн зможуть залишатися в Німеччині півроку, поки не знайдуть роботу. Як пояснюють експерти інституту ринку праці та дослідження зайнятості, людина повинна буде довести, що вона володіє німецькою мовою на рівні B1 (це два роки вивчення), у нього є кваліфікація і грошові заощадження на термін пошуку роботи.

«Складно уявити собі ситуацію, при якій всі ці вимоги виконуються лише для того, щоб шукати роботу протягом півроку», – пишуть в своїй доповіді експерти інституту.

За опитуваннями, тільки п’ять відсотків працюючих в Польщі українців розмовляють німецькою на середньому рівні, а 70% зовсім не «шпрехають».

«Який там «дойч» у мулярів або доглядальниць. Польську мову, яка схожа на нашу і її простіше вивчити, і то багато хто не знає. Так що ця умова може виявитися «закладеної міною» – начебто і спростили працевлаштування, а насправді є серйозний фільтр», – міркує Дмитро.

Проте значна частина українських заробітчан збирається спробувати щастя і спробувати влаштуватися в Німеччині.

«Можна з великою часткою ймовірності спрогнозувати нову хвилю трудової міграції з України, яку буде дуже складно зупинити», – говорить Василь Воскобойник, глава асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus