USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Зарплати, житло і приймальне відділення: в міській лікарні розповіли Ігорю Палиці про нагальні проблеми*

17 Липня 2019 16:38
Потреба створення великого приймального відділення, відтік персоналу за кордон через мізерні зарплати, відсутність житла для медпрацівників – про ці та інші проблеми розповіли працівники комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» голові Волинської обласної ради, засновника Фонду «Тільки разом», кандидату в нардепи від міста Луцька Ігорю Палиці під час його візиту в установу 16 липня.

Серед першочергових питань головний лікар комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Лариса Духневич озвучила те, що у рамках медичної реформи заклад в січні наступного року отримуватиме фінансування в розмірі близько 60%, а решту буде змушений заробити. Натомість реалізувати це на практиці – неможливо, адже постанова Кабміну №1138 практично забороняє лікарні надавати платні послуги.

Вже чимало років однією з глобальних проблем лікарні залишається добудова приймального відділення. Зі слів Лариси Духневич, люди потрапляють у медзаклад у стані різної важкості та потребують допомоги, натомість в нинішньому приймальному відділенні немає можливості розмістити необхідну кількість спеціалістів.
Ціна такого проєкту вимірюється сотнями мільйонів гривень, а таких коштів, зі слів голови Волиньради Ігоря Палиці, в бюджеті немає. Натомість виходом з ситуації може стати державно-приватне партнерство.

«Візьміть за основу найсучасніші принципи роботи приймальних відділень, зверніться в Луцьку міськраду, де вам зроблять проєкт, і виставте його на інвестиційний аукціон. Зацікавлений підприємець будує відділення, віддає його лікарні, натомість отримує площі в користування. Їх можна здавати в оренду або розміщувати аптеки, приватні практики тощо», – зазначив Ігор Палиця.
Важливим питанням є й відтік персоналу за кордон через низький рівень зарплати. Зі слів Лариси Духневич, при нинішній тарифній сітці майже однакову зарплату отримує і лікар першої категорії, і медсестра, і столяр чи двірник.

«Коли говорять про «корупцію» в медицині на «низах», то це йдеться не про заробляння грошей, а про виживання. Потрібно забезпечити нормальну зарплату, а тоді вимагати. Тим не менше, за вимагання коштів чи провокування корупції ми жорстко наказуємо», – зазначає Лариса Духневич та додає, що майбутній медперсонал часто не встигає закінчити училище, як їм вже пропонують роботу за кордоном, де зарплата в декілька разів більша.

Не забезпечені медпрацівники і житлом. Зокрема, зі слів Лариси Духневич, чимало працівників медсестринства змушені винаймати квартири в той час, коли «на руки» отримують зарплату близько 3600 гривень.
Проте, зі слів Ігоря Палиці, лікарня, маючи вільну земельну ділянку, може отримати квартири для колективу завдяки співпраці із забудовниками. Реалізувати це можна наступним чином: міська рада безкоштовно розробляє проєкт, який виставлять на інвестиційний конкурс. А отримає земельну ділянку під забудову той, хто запропонує найбільший відсоток безкоштовних квадратних метрів житла для медиків, який буде становити не менше 16.

Насамкінець Ігор Палиця подякував колективу за їхню нелегку працю, особливо в умовах мізерних зарплат, коли чимало фахівців виїжджають на заробітки за кордон. Також пообіцяв і надалі підтримувати медзаклад та допомагати у вирішенні проблем.

«Моя принципова позиція – підтримувати і розвивати медицину, освіту, спорт. Адже без цього побудувати здорову націю – неможливо», – підсумував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 17 Липня 2019 19:58
Яке таке може бути халявне житло для луцьких медиків?????????????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus