USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Зарплати футболістів «тоді і зараз», як починав Тимощук. ІНТЕРВ’Ю

10 Липня 2013 19:00
Голова міської федерації футболу Анатолій Войнаровський(на фото), хоч і не грав за гранди радянського футболу, проте, як президент футбольного клубу, дав путівку у великий футбол таким майстрам шкіряного м’яча, як Анатолій Тимощук, Тарас Кабанов, Володимир Лукашук, В’ячеслав Шевчук, Артем Федецький тощо. Саме він в «далекі 90-ті» заснував перший приватний спортивний колектив на Волині – клуб «Енко».

Про ті роки, своїх вихованців, тодішні зарплати футболістів Анатолій Миколайович розповів «Волинським новинам».

– Анатоліє Миколайовичу, вперше побачивши Анатолія Тимощука на полі, думали, що він колись гратиме в «Баварії»?

– Ні, на початках не думав, що наш земляк виросте в гравця світового рівня. Особисто мені на перших тренуваннях більше сподобався Володимир Гапон, який згодом стане гравцем «Чорноморця». Але Толик відомий своєю шаленою віддачею, бійцівським характером. На першому своєму тренуванні в «Шахтарі», Тимощук не поступився в боротьбі «гірнику» Геннадієві Орбу. На полі між гравцями сталася суперечка. Але теперішній гравець «Зеніту» здобув в команді повагу.

Що скажете про інших своїх «зіркових» вихованців?

– Артема Федецького я з його батьком, Андрієм, та з Анатолієм Барабасевичем відвозили працевлаштовувати до Донецька. Артем якраз тоді закінчив дев’ятий клас. А в Тараса Кабанова був час, коли він хотів покинути футбол. Однак його переконали цього не робити, говорили, що він хороший гравець і неодмінно заграє на високому рівні. І дійсно, Тарас в майбутньому захищатиме кольори команд вітчизняної вищої ліги, зіграє один матч й за національну збірну України. Запрошували його також до лав молодіжної збірної. За плечима Тараса – поєдинки проти збірної Аргентини, за яку тоді бігали Гонсало Ігуаїн, Ліонель Мессі.
В 1996-ому році команду «Волинь» очолив екс-гравець «Шахтаря» Анатолій Раденко. Він довіряв молодим гравцям. Саме під час його керування у команді заграли Тимощук з Гапоном, але першим побачив їхній талант Віталій Кварцяний.

– Знаю, що клуб «Енко» в 90-ті роки був одним з провідних футбольних колективів на Волині.

– Це був найперший приватний клуб в області. «Енко» заснували я та Віталій Володимирович. Тренерами в команді працювали знані наставники: Віктор Попко, Альберт Мікоян, той-таки Кварцяний. Ми двічі ставали чемпіонами області. «Енко» виховував молодь, діяла і доросла команда.

Наші діти їздили на міжнародні турніри, про що інші спортивні інтернати могли тільки мріяти. Я тричі відвідував з дітьми турнір у Парижі. І все це робив за власний рахунок. Також ми успішно побували в Угорщині, Туреччині, Польщі, Німеччині. Віддані кошти на футбольні мандрівки того вартували, діти займали призові місця. Ми брали верх в зустрічах проти вихованців академій таких португальських грандів як «Боавішта», «Порту».

– Нині деякі гравці «Волині» не погоджуються на зменшення й так немалої зарплати, залишають команду, хоч не показують відповідний рівень гри. Скільки заробляли футболісти у ваш час?

– Коли я грав у другій союзній лізі за луганський «Стахановець», то нам платили 120-140 рублів, і ще сорок давали за перемогу. Було це у 1984-ому році. Цікавий той факт, що матч тоді тривав тільки дев’яносто законних хвилин,а додаткового часу суддя не «запалював».

– На якій позиції замолоду грав Анатолій Войнаровський?

– Спочатку, у Львові, бігав на позиції центрального захисника. Але оскільки ще займався боротьбою, то мене перевели в напад. Тренери сказали: «Ти міцний, зможеш поштовхатися зі захисниками».

– Після завершення професійної кар’єри ще виходите на поле чи остаточно повісили бутси на цвях?

– Звісно, що граю! Футбол – це моє життя. Тривалий час відбігав за ветеранську збірну України. Непогана в нас тоді підбиралася команда: володар «Золотого м’яча» Ігор Бєланов, гравці київського «Динамо» Василь Євсеєв, Іван Яремчук, Юрій Роменський, легенда «Шахтаря» Михайло Соколовський. А під час проведення одного ветеранського турніру я мешкав у одному номері із наставником «Іллічівця» Миколою Павловим, оскільки обидва - абсолютно байдужі до спиртного (усміхається).

Ми, українські ветерани, завоювали золоті медалі чемпіонату Європи. Сталося це у французьких Каннах 99-го, а через рік наша збірна вже взяла «золото» світової першості! Проти нас грали «зірки» найпершої величини. Приміром, екс-футболіст німецького «Кельну», чемпіон світу 1990-ого року П’єр Літтбарські. Коли перебував в Угорщині, то пропонували особисто познайомитися легендою світового футболу Ференцом Пушкашем. Проте великий угорець на той час хворів, тому не хотів його турбувати. А через кілька років Пушкаша не стало…

– З’явилися новітні технології, що відразу вказують на помилки суддів. Чи краще стали судити арбітри в порівнянні з часами, коли грали Ви?

– Можливо, я вас здивую, але суддівство стало гіршим.

– Як ставляться ваші рідні до того, що Ви все життя присвятили футболу?

– В мене вся родина причетна до спорту, тому розуміють моє захоплення як ніхто. Дружина в мене – майстер спорту СРСР з художньої гімнастики. Доньки теж - професійні спортсменки.

Андрій КОВАЛЬ для «Волинських новин»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Микола Показати IP 10 Липня 2013 19:51
Дуже цікаве інтерв'ю і повчальне для молодих спортсменів. Насправді Володимир Гапон виглядав тоді краще за Тимощука. Але вже тоді було зрозуміло, що з Анатолія вийде класний футболіст. Так і сталося. Напевно потрібно подякувати за це "Шахтарю". Володимиру повезло менше. Шкода. Але так часто буває в спорті.
Олександр Показати IP 10 Липня 2013 21:42
Зате який гучний заголовок, Скільки заробляв Тимощук, про що ані слова
Олег Показати IP 10 Липня 2013 22:44
Класна розмова. Пишіть ще. Гапон був класним футболістом і швидко перегорів, а Тимощук дуже старався. Спочатку він у нападі грав. Багато голів забивав. Тімоха, вертайся в Волинь. Нам якраз на позицію нападаючого треба когось, а то одні салабони
Петьо до Олег Показати IP 12 Липня 2013 14:11
Чому це ГАПОН швидко перегорів? Чи перегорів, по-вашому, коли купують із першої ліги у вишку ("Чорноморець")?
Петьо Показати IP 12 Липня 2013 14:07
А чому "колючі" коменти видаляєте? Поважне видання, а такою хвігньою переймаєтесь -там же не було нічого крамольного
Петьо Показати IP 12 Липня 2013 14:09
Переймаєтесь, напевно, вразливою натурою автора. Тоді розумію. Йому важко - пише про часи, про які нічого не знає, а тут ще за це критикують...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus