USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Засуджені за хабарі митники прагнуть виправдатися через суд

29 Серпня 2014 18:12
Апеляційний суд Волинської області розглядає справу, в якій фігурує 17 працівників митного посту «Луцьк» Ягодинської митниці, яких за отримання хабарів засудив суд першої інстанції. На розгляді – подання прокурора та двох засуджених. Прокурор вважає винесене рішення надто м’яким, а двоє засуджених хочуть повного виправдання.

Попередній розгляд у Апеляційному суді відбувся у червні. Тоді дату розгляду перенесли, аби судді змогли ознайомитися зі 191 томом кримінальної справи. Судове засідання відбулося сьогодні, 29 серпня.

Нагадаємо, у 2011 році резонансу набуло розслідування, яке здійснила Служба безпеки України. Тоді спецпризначенці повідомили, що в результаті оперативних дій викрили систему хабарів на Ягодинській митниці. Загалом у справі про хабарництво звинуватили 17 митників, серед яких і тодішня очільниця митного посту «Луцьк» та її заступники. До слова, проти інспекторів відкрили інше кримінальне провадження, бо суми отриманих ними хабарів – просто «смішні» у порівнянні з тими, які «брали на руку» основні фігуранти справи, про це коментували у прокуратурі області.

Так, Служба безпеки України встановила, що на митному посту «Луцьк» Ягодинської митниці діяла вертикально побудована корупційна схема: протягом кожного дня керівники та інспектори митного посту протиправно одержували в середньому від 20 до 30 тисяч гривень. Гроші отримували від різних суб’єктів підприємницької діяльності за здійснення в їх інтересах митного оформлення товарів, задекларованих на митному посту «Луцьк»

Серед затриманих опинилася начальник митного посту «Луцьк» Олена Міщук, її заступник, начальник сектору та кілька інспекторів Державної митної служби України. Згідно з матеріалами СБУ, митники систематично стягували хабарі за прискорення митного оформлення вантажів. Схема поділу неправомірної вигоди діяла згідно з ієрархією. До слова, злочин задокументований за період 1 серпня 2011 року – 14 листопада 2011 року. За той час, згідно з матеріалами суду, митники отримали хабарів, загальною сумою 185 тисяч 510 гривень.

Так, інспектори залишали собі 30% хабаря, а решту передавали начальнику сектора митного оформлення. Той, своєю чергою, залишав собі 8%, а решту – передавав начальнику митного посту. З 7 листопада схема дещо змінилася – замість начальника сектора митного оформлення «в долю» увійшов заступник начальника посту. Поділ 70% «начальської частки» відбувався по-іншому. Начальнику митного посту діставалося 50%, бо 20% залишав заступник собі.

Вирок виніс Ковельський міськрайонний суд 19 лютого 2014 року. Підсудним інкримінували ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч. 4.ст.28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою) та ч.3 ст. 368 (одержання хабара) кримінального кодексу України.

Однак, ч. 4.ст.28 виключили з обвинувачення, а за ч.1 ст.255 обвинувачених виправдали у зв’язку з недоведеністю. Кожному з підсудних присудили по 5 років позбавлення волі, без права обіймати посади, пов’язані з владними та організаційно-розпорядчими функціями в правоохоронних органах 2-3 роки, їх позбавили спеціальних звань. Засуджених звільнили від відбування основного покарання з випробуванням, якщо вони протягом 2-3 років не вчинять інших злочинів та не виїжджатимуть за межі України без відома виконавчої інспекції та повідомлятимуть інспекцію про зміну місця проживання та роботи.

Прокурор з таким вироком не погодився. Він вважає, що покарання, яке призначив суд – надто м’яке, адже з обвинувачення виключили ознаку правопорушення в складі організації, а підсудних виправдали за цією ознакою. Тому він і подав апеляційну скаргу до апеляційного суду області. Прокурор в скарзі просить всіх учасників процесу визнати винними в інкримінованих злочинах і, враховуючи ступінь тяжкості покарання, призначити покарання, запропоноване державним обвинувачем в судових дебатах.

Своєю чергою, апеляційні скарги подали двоє засуджених. Так, засуджений Гаврилюк О.М. в своїй скарзі вказує на незаконність вироку суду у зв’язку з однобокістю і неповнотою судового слідства. На його думку, суд не звернув уваги на порушення, допущені під час досудового слідства і під час судового слідства. Зокрема, правоохоронці порушили його права на захист, допит неуповноваженою особою, незаконний обшук. З огляду на це Гаврилюк вважає, що отримані таким способом докази суд мав визнати недопустимими, а суд не дав оцінку всім доказам.

В апеляційній скарзі захисника екс-керівника митного посту Олени Міщук також йдеться про однобокість та неповноту слідства. Тому засуджені просять суд вироки щодо них скасувати і закрити справи.

Оскільки апеляційна скарга прокурора стосується всіх обвинувачених, то всі вони були присутні під час засідання. Вони вважають, що апеляція прокурора – безпідставна і з нею не погоджуються.

Наступне судове засідання призначене на 29 вересня 2014 року на 10.00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анна Показати IP 29 Серпня 2014 19:16
Виправдання можливе: АТО.
Правдивий Показати IP 29 Серпня 2014 21:51
За що воювала небесна сотня та зараз гинуть в АТО? Конфіскація за хабарі і реальне покарання. Давайте жити по новому, любіть одне-одного і не думайте як зідрати бабло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus