USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Затягнути паски», співпрацювати з громадами: як фінансуватиметься волинський спорт

18 Січня 2021 20:31
Директори спортивних шкіл та керівники установ, які опікуються спортом на Волині, занепокоєні недофінансуванням галузі. У декого з минулого року залишилися неоплачені видатки, у закладах працівникам мусили познімати премії та доплати, аби «вкластися» в кошторис з огляду на підвищення «мінімалки». Тепер же пора міркувати – як виживати в непростий бюджетний рік.

Про це йшлося під час другого етапу бюджетних слухань 18 січня.

ШВСМ: менше їздили на далекі відстані

Волинська обласна школа вищої спортивної майстерності готує резерв збірної України. Основні статті видатків цьогоріч у кошторисі закладу – заробітна плата тренерам і працівникам та проведення тренувань. Видатки закладу залишили практично на рівні 2020 року.

Наразі вихованці спортшколи готуються до виконання нормативів для участі в Олімпійських іграх, повідомив директор закладу Андрій Авраменко. Тож школі необхідний новий інвентар. Спортсмени шукають і спонсорів, бо треба закупляти їм форму та харчування. А ціни зростають.

У закладі торік планували зменшити видатки, організовуючи спорсменам участь у змаганнях на території сусідніх областей, щоб менше було виїздів в далекі регіони. Тоді і на дорогу, і за проживання можна було менше заплатити. В деяких моментах, каже Андрій Авраменко, це вдалося, в деяких – ні.

Загалом школі не вистачає коштів на три місяці базових видатків. Тож фінансування у 4 кварталі – під питанням.

«Інваспорт»: бюджет зменшили майже вдвічі

Директор Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук розповів, що видатки на його установу в проєкті бюджету на 2021 зменшилися на 43%, порівняно з попереднім роком (5,3 млн грн у 2020-му та 2,8 млн грн у 2021-му). Зокрема, зменшились винагороди спортсменам, які виплачуються за результатами попереднього року, адже у 2020 через пандемією чимало змагань не проводилися. Зменшилися видатки на навчально-тренувальні збори і на оплату праці працівників.

«На підготовку до Паралімпіади виділили лише 300 тисяч гривень. Не закриємо літні оздоровчі табори, програму фізичної реабілітації учасників АТО і підготовку на «Ігри нескорених», - зазначив він.

Крім того, «Інваспорт» має ще 232 тисячі боргу по закладу за видатками 2020 року, оскільки в останні дні року не оплатили ні проїзд, ні харчування спорстменам.

«Спорт для всіх»: Є ризик перетворитися в бутафорську організацію

За підсумками 2020 року є й борги в обласному центрі фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Керівник закладу Олександр Кулаков вважає, що фінансується центр недостатньо, а відтак не зможе повноцінно діяти.

«Ми поїздили по селах, територіальних громадах, і побачили, що сільський спорт на межі катастрофи. Судячи з бюджету на 2021 рік, ми на межі перетворення в бутафорську організацію в принципі. Наприклад, на заходи виділено 144 тисячі на рік, а в нас запланово до 150 заходів на рік, 42 тисячі – на придбання інвентарю, призів, подарунків. А наша кредиторська заборгованість за минулий рік 59 тисяч гривень і ще 39 тисяч по заходах. Скоро сядемо і будемо в інтернеті заходи проводити», - нарікає він.

Натомість депутати вважають, що розвитком спорту в громадах мають опікуватися громади і долучатися до спортивних заходів фінансово. Депутат Володимир Бондар припустив, що, можливо, не варто утримувати таку структуру, а все перекласти на місця. Проте не всі депутати погодилися. Заступник голови облради Григорій Пустовіт зауважив: з огляду на досвід роботи в органах місцевого самоврядування, можна сміливо говорити про те, що в громадах теж грошей на такі заходи не знайдеться.

Щоправда, учасники бюджетних слухань погодилися, що місцеві громади таки треба залучати до співпраці в плані розвитку спорту, спортивної інфраструктури, місцевих спортивних заходів.

Дитячі спортшколи: обласні і не дуже

Заслухали депутати і директорів обласних дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Одне з питань, яке ставили керівникам, стосувалося того, звідки тут займаються вихованці.

Якщо більшість шкіл мають тренерів у різних куточках області і там займається чимало дітей з районів, то у Волинській обласній ДЮСШ усі вихованці з Луцька. Якщо так буде надалі, заклад може втратити статус обласного.

Як розповів керівник ВОДЮСШ Богуслав Галицький, раніше тренери спортшколи працювали і в Ковелі, і в Шацьку, і в Ратному, і в Нововолинську, і в Ківерцях. У багатьох населених пунктах тренери позвільнялися через низькі заробітні плати. З деякими, які працювали погодинно, розірвали співпрацю, бо перевірки виявили, що вони взагалі не займалися з дітьми. Був випадок, коли вихованців місцевої філії з «благословення» тренера перевели в іншу область.

Наразі більшість дітей, які займаються у ВОДЮСШ, - мешканці Луцької територіальної громади. Сьогодні, зі слів Богуслава Галицького, тривають перемовини про те, щоб Луцьк долучилося до співфінансування.

Начальниця відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери Галина Карнаухова запропонувала написати листи в територіальні громади з пропозицією, щоб діти займалися в обласній спортшколі. Бо інакше спортшкола не зможе називатися обласною.

В інших обласних спортшколах ситуація дещо інакша: в них займається чимало вихованців не лише з обласного центру. Але всіх об'єднує те, що проєкт бюджету на 2021 рік дуже складний, де основні видатки - це захищені статті (зарплата, енергоносії), а ось на розвиток закладів та й галузі загалом треба шукати джерела фінансування. Можливо, зазначили учасники бюджетних слухань, пора починати комплексий діалог з громадами.

Бюджет спорту Волині - менше 50 мільйонів

Спортивна галузь області цілком фінансується з обласного бюджету. У проєкті бюджету передбачаються бюджетні призначення в загальному обсязі 48,2 млн грн. За ці гроші будуть утримуватися сім установ та обласна штатна спортивна команда резервного спорту. Крім того, пропонується надавати підтримку двом обласним ДЮСШ громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування та чотирьом апаратам фізкультурно-спортивних товариств.

На здійснення фізкультурно-спортивної та реабілітаційної роботи серед осіб з інвалідністю передбачаються видатки по загальному та спеціальному фондах в сумі 6,856 млн грн. Зокрема, на утримання Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» та обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю – 6,096 млн грн. Крім того, на виплату одноразових грошових винагород спортсменам і тренерам області з видів спорту для осіб з інвалідністю за підсумками поточного року планується 420 тис. грн.

На проведення навчально-тренувальних зборів і змагань та заходів зі спорту осіб з інвалідністю передбачено 340 тис. грн. На розвиток дитячо-юнацького та резервного спорту з обласного бюджету спрямовується всього 31,952 млн грн. На утримання та навчально-тренувальну роботу комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл (обласна дитячо-юнацька спортивна школа, Волинська обласна дитячо-юнацька спортивна школа з видів боротьби та комунальний заклад ДЮСШ «Колос») заплановано 17,774 млн грн. Також передбачається залучення до спеціального фонду власних надходжень обласною дитячо-юнацькою спортивною школою та комунальним закладом ДЮСШ «Колос» 300 тис. грн.

На фінансову підтримку дитячо-юнацьких спортивних шкіл ФСТ (СДЮШОР «Олімп» та ДЮСШ «Юний динамівець») передбачено 6,808 млн грн. На забезпечення підготовки спортсменів школою вищої спортивної майстерності заплановано 7,369 млн грн. Щодо останніх, то у депутатів виникають сумніви, чи варто фінансувати ці установи, тим більше, що майно вони так і не передають у комунальну власність.

Голова облради Григорій Недопад після засідання зазначив: в цій галузі особливо помітно, хто з керівників - ефективний управлінець. Тож виникає питання й щодо подальшого існування деяких з установ.

«На засіданні виявили цікаву особливість – за приблизно однакових умов фінансування деякі обласні спортивні установи постійно розвивалися, шукали меценатів для проведення заходів, оптимізували роботу, виходили на якісно новий рівень. Інші ж не робили жодних кроків для позитивних змін, для пристосування до нових умов у країні та світі, не пропонували жодних конкретних ідей щодо поліпшення чи оптимізації роботи. Непрофесійний підхід, брак ідей і невміння правильно розпорядитися наявними ресурсами викликають сумніви у спроможності деяких керівників і тим більше – в доцільності збільшення фінансування таких закладів», - вважає він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
турбо режим Показати IP 19 Січня 2021 10:02
нема чого скігліти! на утримання усіх гілок влади на чолі з зе також не вистачає коштів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus