USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Завершення війни на Донбасі й кінець «епохи олігархів»: головні тези пресконференції Зеленського

20 Травня 2021 16:19
У четвер, 20 травня, пройшла велика пресконференція президента України Володимира Зеленського про підсумки його роботи на посаді глави держави за два роки і першочергові завдання на найближчий час.

Головні тези Володимира Зеленського, висловлені на пресконференції, – у матеріалі Апострофа.

Про війну на Донбасі

«Так і є, вирішення питання війни, деокупація наших територій, це пріоритетне питання, воно є і залишається. Довго йде цей процес... Ми зробили великий крок – припинення вогню... Вдесятеро було зменшено кількість обстрілів, поранених, загиблих... Що далі? Далі кілька напрямків. Ми будемо далі йти в «нормандському форматі». Я відчуваю підтримку Меркель і Макрона, вони знають мою думку. Я вважаю, що вони останнім часом послаблюють свої позиції щодо Росії».

«Ми будуємо країну без війни. Це залежить від нашої армії, вона повинна бути потужна, всюди: на суші, у воді, в повітрі. Зараз великі загрози в кіберпросторі».

Про боротьбу з олігархами

«Називати їх прізвища не буду, не боюся нікого. Вважаю, що 13 – це за інформацією секретаря РНБО. Давайте про критерії, і тоді будемо розуміти, скільки їх в Україні. Закон з’явиться на наступному тижні. Ми не хочемо вбити великий бізнес, але хочемо вбити вплив олігархічної системи в нашій країні».

«Впливу на мас-медіа не буде, на політику, чиновників не може бути. Але якщо це буде, то ці люди будуть отримувати квиток під назвою «олігарх» в спеціальному реєстрі. І можуть втратити активи за кордоном. Не завдяки санкціям, а завдяки появі такого поняття на законодавчому рівні як олігарх. Ніхто нікого не вбиває, всі хочуть, щоб великий бізнес залишався».

«Закінчується епоха Медведчука... Епоха корупції завершується, ми зробили багато кроків вперед. Останнім часом почали працювати дуже потужно і прокурори, і СБУ, й поліція. Ми бачимо сьогодні були арештовані два головні «злодії в законі»... З приводу корупції – ми чистимо вертикалі, побудовані великим бізнесом».

«Ми будуємо країну без олігархів... Ми будуємо сьогодні країну, яка не чекає тільки на санкційну політику інших країн, яка сама вводить санкції проти пропагандистів, контрабандистів, «злодіїв в законі». Ми будуємо сьогодні країну, де всі будуть рівними перед законом».

Про «кінець епохи бідності»

«Епоха бідності – це найскладніше. Те, що я до цього сказав, залежить від моєї волі і підтримки правоохоронців... Що стосується бідності – непросто, не все залежить від мене. Тисну на уряд, щоб збільшували мінімалку, пенсію, їм непросто зі мною, з наповненням бюджету. Епоха бідності закінчиться, коли всі будуть платити податки, коли буде дерегуляція, це все буде».

Про зустріч з Путіним

«Президент Росії запропонував зустріч в Москві. Але традиційно такі зустрічі під час конфлікту відбуваються в місці конфлікту або на нейтральній території. Скажу відверто, розпочато розмову між Офісом президента України і Російською Федерацією».

Про референдуми

«Закон про місцеві референдуми... Ці референдуми будуть частіше з ініціативи місцевої влади. З приводу державного референдуму, я вважаю, що сьогодні це має бути найважливіше питання, яке є сьогодні – це ситуація на Донбасі. Я впевнений, що через деякий час, тому що у нас кілька планів щодо припинення війни і повернення наших територій і людей, ми представимо референдум з такою тематикою. Це може бути один з планів, якщо не спрацює інший».

Про представників попередньої влади

«Нові обличчя, які були, вони вже постаріли і вони вже з досвідом... Якщо ви маєте на увазі людей з «потужним досвідом», таких як Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк та Юлія Тимошенко, то їх ви не побачите (в команді президента, – ред.).

Про другий президентський термін

«Говорити про другий термін рано. Ще не пройшла навіть половина моєї першої каденції. Моє бажання піти на другий термін буде залежати від бажання людей (рейтингу). Я хочу бути кращим президентом, ніж попередній, а після мене буде ще кращий. Тоді є шанс, що через 10 років ми зможемо вийти на рівень ЄС і тоді молодь повернеться їх не можна в цьому критикувати».

Про ротації в кабміні

«Це правда, прем’єр-міністр більше не зміг працювати з міністром охорони здоров’я паном Степановим. Я не втручався в цю ситуацію досить довгий час, я боявся дестабілізації в ковідний час міняти міністра охорони здоров’я. І досить довго я був проти саме через дестабілізацію. Ускладнення їхніх стосунків, я знаю деталі – чому, за що. У цій ситуації я був повністю на боці прем’єр-міністра України».

«Пан Криклій залишається в нашій команді. До пана Криклія багато питань немає. Нам треба дуже швидко будувати країну. Це стосується не тільки доріг. Це стосується катастроф на «Укрзалізниці», морських портів, державного авіаперевізника. Багато речей, про які я говорю, вони не з’явилися. Це дійсно складно. Питання не тільки до міністра, питання до його команди. Вони повинні були це зробити. Я вважаю, що вони не змогли, не встигли. Часу у мене немає».

Зеленський зазначив, що незабаром Криклій отримає нову посаду. Також в команді президента залишиться й ексміністр економіки Ігор Петрашко.

«Він залишиться в Офісі президента і буде відповідати й координувати земельну реформу і допомагати пану Лещенку».

Про справу Шеремета

«Я не втручаюся в діяльність правоохоронних органів і суду. Але я знаю детально, що сталося... Доказів 100-відсоткових поки немає, що вони винні або невинні».

Він натякнув, якщо будуть докази, що були звинувачені невинні люди, то можлива розмова з Аваковим про його відповідність займаній посаді.

«Якщо обвинувачених у вбивстві Шеремета утримують незаконно – мені не все одно».

«Якби я 100% вірив, що ця дівчина має відношення до вбивства, я б з нею не листувався. Я не знаю, хто вбив Шеремета. Якби я знав, я б все зробив, щоб цих людей заарештували».

«Мені дуже шкода, що ми втратили журналіста. При мені жоден журналіст не загинув».

Про домовленості щодо відкриття КПВВ на Донбасі

«Вчора зустрічалися і нарешті домовилися про відкриття КПВВ. Це дуже важливо. Це не найголовніше, але одне з головних питань, яке має великий гуманітарний аспект. Нарешті домовилися! У нас був серйозний крок».

Про «Велике будівництво»

«Дороги повинні бути вітриною країни. Ця програма, коли я її закінчу? Коли закінчаться погані державні дороги. Я відповідаю за якість, я хочу, я тисну, я ставлю питання... Завдяки моїм «чому» 158 мостів побудовано. Мене цікавлять теми, якість, чому саме ті регіони».

Про інвесторів

«Залучати інвесторів, повірте мені, дуже важко. Вони не хочуть ризикувати капіталом. У нас є, на жаль, ризиковані місця уздовж контактної лінії (на Донбасі, - ред.)».

За його словами, саме з цієї причини економічний форум проводили в Маріуполі, щоб інвестори бачили, що там безпечно. І саме з цієї причини він разом з офіційними представниками інших країн відвідує Донбас.

Про очищення влади

«Але якщо вони беруть хабарі, або в чомусь такому беруть участь – давати другий шанс не можна. Тому іноді ви бачите серйозні кроки по зміні тих чи інших людей, чиновників або деяких депутатів, які були звільнені з партії «Слуга народу».

Він додав, що перед новими молодими депутатами стоїть спокуса великих грошей, яку зможуть подолати лише дійсно сильні люди.

«Великий опір, великі люди, фінансові групи, багато інших керівників партій – вони всі говорять з цими молодими депутатами. Велика спокуса, великі гроші. Сильні люди, їх, на жаль, небагато. У партії «Слуга народу» все ж їх більше, ніж в інших. Я радий, що очищення Ради проходить. Наступний парламент буде ще чистішим. Це важливо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
? Показати IP 20 Травня 2021 16:59
Кого вибрали!? Кого?!
! до ? Показати IP 20 Травня 2021 19:19
, бубочку та 95 квартал!
Анонім Показати IP 20 Травня 2021 18:20
На задньому плані фюзеляж з крилами і написом АН 124-100. А це «РУСЛАН». Бо «МРІЯ» -це АН 225. Навіть з декораціями помилка вийшла. А підсумки? Ми і так їх знаємо.
КлОУН Показати IP 20 Травня 2021 20:20
Ніяк не вивчить роль націоналіста. Те, що йому обрізали, ще ні в кого не виросло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus