USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Збройні сили та надзвичайники разом рятують українців. ВІДЕО

5 Червня 2013 14:14
Збройні сили України разом із Держслужбою з надзвичайних ситуацій провели перші спільні масштабні навчання після об'єднання в одну структуру. Майже чотириста бійців, вісім десятків спеціальної техніки, зокрема й авіація. І одне єдине завдання - врятувати українців від справжньої катастрофи, - інформує НТН.

Вибух на підприємстві. Будівля просто рухнула. Всередині - люди. Вогонь розповсюджується швидко. Шляхи до евакуації відрізані. На допомогу мчать пожежні. Стволи з піною - на вогонь. Драбини - для вцілілих людей. Поспішають і чотирилапі помічники для того, щоб відшукати постраждалих під завалами.

Керівник кінологічного центру Держслужби з надзвичайних ситуацій України Ігор Заповітряний розповів: «Для собаки это непривычная ситуация - это определенный стресс, подъем на летательном аппарате и сразу после этого еще нужно вступить в работу».

Утім, працюють чемпіони світу із рятувальної кінології. П'ять розрахунків - рятувальник з хвостатим напарником. По дві бельгійські та німецьки вівчарки, один лабрадор. Під завалами вони шукають живих людей.
«Мы приучаем к тому, чтобы собака показывала не просто место, где находится человек, а показывала место, где находится его голова, то есть дыхание человека», - додав рятувальник.
Тоді, мовляв, до справи стають люди.

Працівник аварійно-рятувального центру Київської області Максим зауважив: «Вибивали стіни, вивільняли з завалів, 4 людини врятували».

Тим часом навколо місця катастрофи медики розташовують свій табір.

«Як казав великий Микола Іванович Пирогов - на полі бою не медицина, а адміністрація відіграє велику роль, тобто головне було відсортувати, від цього залежала найбільша кількість врятованих осіб», - прокоментував працівник управління медичної служби з питань НС в Тернопільський області Богдан Ягельський.

Сортують за кольорами. Зелений - легкі ушкодження. Жовтий - є загроза життю: треба допомога або шпиталювання. Чорний - загиблі. Табір росте - бо ж сталося ще два лиха: ДТП на залізничному переїзді та аварійне приземлення літака.

- У нас така служба, що кожен день надаємо допомогу, але такого масштабу це було вперше.
Миколин сектор жовтий. Врятованих не рахує.
- Ну мінімум 50.

Кореспондентка Олена Ткаченко зазначає: «Здавалося, впоралися і з вибухом на підприємстві, і з ДТП на переїзді, і аварійним приземленням літака. Аж ні - ось вона, справжня небезпека - витік аміаку, є загроза забруднення навіть не на одну область».

Герметизувати речовину, не допустити розповсюдження й вберегти людей. Ось три слони ліквідації подібних аварій. Робота копітка. А часом вона ювелірна. Сапери знешкоджують авіабомбу. Для цього чималої кількості особового складу не потрібно. Головне - професіоналізм, й, шуткують вояки, - трохи везіння. Ці всі ситуації можуть статися на території України окремо. Утім, нині їх усі разом відпрацювали Державна служба з питань надзвичайних ситуацій й Збройні сили України в межах спільних навчань. Структури формально об'єдналися в січні цьогоріч. І вже працювали разом під час березневих снігопадів і квітневих паводків.

Президент України Віктор Янукович каже: «Тепер для збройних сил України участь у ліквідації наслідків НС буде не епізодичною, а важливим системним завданням, це має бути врахованим при реформуванні та організації аврально-бойової підготовки».

Своєю чергою, Олександр Вілкул віце-прем'єр-міністр України Вілкул додав: «Президент поставил задачу правителтьству на законодательном уровне актов кабинета министров отработать механизмы задействования армии без каких-то допольнительных указов».

Взаємодопомога, гадають, надто знадобиться вже цього літа. Очікують неймовірної спеки. Відтак і лісові пожежі. Як гаситимуть їх, продемонстрували на цих-таки навчаннях.

З землі зазвичай таке займання здається. Підключається авіація. Й рятувальників, й вояків, й самих лісників. А далі в бій ідуть солдати. Гасять вручну. Отак спільними зусиллями дадуть бій вбивчому червоному півню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus