USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Жахи новобудови: лучани на тиждень лишилися без води

28 Січня 2017 18:00
Мешканці однієї із луцьких новобудов на Різдвяні свята лишилися без води та каналізації – в будинку замерзли труби. Численні дзвінки та звернення до забудовника не дали жодного результату. Люди опинилися сам на сам з проблемами, про це йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 26 січня (№3 (51).

Історія

Почалося все з того, що майже десять років тому на вулиці Липинського, 9 почали зводити багатоповерхівку. Щоправда, будівництво затягнулося – одинадцятиповерхівку забудовник здав в експлуатацію лише два роки тому. За цей час, розповідають мешканці, вони вже зневірилися, що отримають своє житло.

Лише на початку 2016-го в новобудову почали потроху переїжджати люди. Щоправда, з більш як 130 квартир досі заселені лишень близько 30.



Комунальні жахи

Жителька будинку пані Наталія розповідає, що захват від новенького житла минув швидко – на початку зими в квартирі жінки «потекла» стеля.

«Спочатку думали, що то сусіди підтопили, а потім виявилося, що це вина забудовника, бо коли зводили будинок, то панелі поклали в дощ. А як почався опалювальний сезон, то в моїй квартирі зі стелі «пішла» вода. Ремонт у помешканні новенький, але тепер довелося знову його робити», – бідкається Наталія.

Попри те, що будинок здано в експлуатацію, забудовник не може визначитися із балансоутримувачем висотки. Досі одинадцятиповерхівку не передано на баланс жодній обслуговувальній організації: ні житлово-комунальному підприємству, ні об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку. Аби пришвидшити цей процес, у грудні 2016 року мешканці створили ОСББ «Липинського, 9» та звернулися до забудовника, щоб оформити акти прийому-передачі новобудови. Та за словами голови ОСББ Сергія Маляренка, забудовник на контакт не йде і в розв’язанні проблем мешканцям аж ніяк не допомагає.



«У будинок не переїжджають люди, тому що не працюють ліфти – на них досі немає документів. Особ­ливо непереливки сім’ям із дітьми – як вони візок і дитину по сходах на 11-й поверх піднімуть? У забудовника пояснюють, що документи на ліфти ще не почали робити, бо у компанії період відпусток. Рік люди живуть, а документи на ліфти ще не починали робити! На світло документів теж немає – ми рік використовуємо електрику, проте за неї не можемо заплатити, бо немає рахунків. Ми як фізичні особи, мешканці багатоквартирного будинку, не можемо одно­осібно укладати договори на електропостачання з «Волиньобл­енерго», для цього потрібна експлуатаційна організація, наприклад, ОСББ. Проте ми не можемо отримати жодну документацію від забудовника, аби почати діяльність», – розповідає Сергій Маляренко.

Додає: на 11-му поверсі навіть немає лічильників на електроенергію. І прогнозує, що коли надійдуть платіжки за світло, то там будуть космічні суми, які не кожному мешканцю по кишені.

«Ми змушені були сюди переїхати та змиритися з такими умовами. Адже орендувати квартиру, коли є власна, накладно», – розповідає мешканець будинку Сергій Прокопенко.

Та найнеприємніший сюрприз чекав людей на Різдвяні свята. У Святвечір, 6 січня, близько 16-ї години, мешканці однієї з квартир поскаржилися голові ОСББ, що в їхньому помешканні немає води. Уже пізніше виявилося, що в новобудові замерзли труби водопостачання та каналізації.



У своїх бідах люди звинувачують забудовника, називаючи його недобросовісним. Адже, як переконують мешканці, фірма, що зводила їхній будинок, – «Завод будівельних конструкцій» – мала б виконувати гарантійні ремонтні роботи протягом того часу, поки не передасть будівлю на баланс ОСББ або ЖКП. Проте, за словами людей, забудовник відгукнувся на проблему своїх клієнтів лише через тиждень. Люди впевнені: системи водопостачання та каналізування замерзли через будівельні порушення, бо ж труби у підвалі неутеплені.



«Щоб були вода і каналізація, ми гріли труби монтажними фенами, дуйками. Не вимикали електроприлади три доби. Аж 13 січня, після того, як на зв’язок вийшов директор ЗБК, приїхали робітники, які за чотири години розморозили цілий стояк. Ще раз вони приїхали 16 січня, – розповідає голова новоствореного ОСББ Сергій Маляренко. – Проте в першому, другому та третьому під’їздах досі є проблема з каналізацією. Якби ми були повноцінним ОСББ, то могли б владнати цю ситуацію, а так ми в підвішеному стані – забудовник відмовляється нам допомагати».

«Нам довелося самостійно залагоджувати проблему з трубами. Бо ж коли дзвонили до забудовника, пана Леонтія Іванішина, то він трубку не брав», – розповідає мешканець будинку Сергій Прокопенко.

У забудовника винні люди

Начальник відділу експлуатації ТзОВ «Завод будівельних конструкцій» Микола Поліщук, до якого також люди зверталися по допомогу, впевнений: у тому, що в будинку замерзли труби, винні самі мешканці.

«У новобудові живе мало людей. В одній із квартир були відчинені вікна, тому в 25-градусний мороз труби й позамерзали», – у телефонній розмові пояснює пан Микола. Запевняє: каналізація не могла замерзнути, бо, на його думку, там завжди циркулює гаряча вода, яку зливають люди, тому впевнений, що труби забилися.

«Не раз стикалися з тим, що під час ремонтних робіт будівельники викидають сміття в каналізаційну трубу», – переконаний Микола Поліщук.

Журналістам обіцяє, що після того, як працівники підприємства відгуляють зимові канікули, то обов’язково візьмуться за виготовлення всіх документів для передачі будинку на баланс ОСББ.

«Щоб передати ліфти, потрібна організація, яка візьме на себе відповідальність. Зараз, коли створено ОСББ, ми викличемо інспектора й передамо ліфти. Щодо електроенергії та її оплати, то електроенергія наша. А як людям платити – розберемося. Ніхто не буде брати за це з мешканців за промисловими тарифами. Уся ситуація надумана», – каже Микола Поліщук.

Безсиле законодавство

Як відомо, підприємство «Завод будівельних конструкцій» – у процесі банкрутства. Саме з фінансовими труднощами компанії пов’язане таке довге будівництво висотки. Щоб звести будинок, ЗБК взяв «у долю» іншу будівельну фірму – ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», аби ті добудували об’єкт. Тож частина мешканців укладали договори не із замовником будівництва – ТзОВ «Завод будівельних конструкцій», а із субпідрядником, виконавцем робіт – «Луцьксантехмонтаж №536».

Заступник голови фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у Луцькій міській раді, юрист за фахом Микита Рабан розповідає, що таку висотку на баланс приймають у Києві. Але столичні чиновники не в праві перевіряти будівлю, лише документи і декларацію. Іншими словами, впливу на забудовника вони не мають.

«Якщо в декларації зазначено неправдиві відомості, то за це відповідає забудовник. Ніхто не приїде з Києва чи Луцька перевіряти готовність об’єкта. Таке можливо лише у випадку, коли є скарга», – пояснює Микита Рабан.

Додає: поки будинок не передано на баланс жодній обслуговувальній структурі, всі гарантійні роботи має виконувати забудовник. Та в такій ситуації, коли ЗБК не реагує, потрібно звертатися в правоохоронні органи. Ті, своєю чергою, можуть кваліфікувати бездіяльність та халатність забудовника як злочинну бездіяльність і порушити кримінальну справу проти керівника «Заводу будівельних конструкцій».

Депутат Луцькради від фракції «УКРОП» Тетяна Янчук каже, що разом із мешканцями вони вже підготували звернення до керівництва «Луцьксантехмонтаж №536» та «Заводу будівельних конструкцій», а також до міського голови Миколи Романюка.

«Ми плануємо розробити механізм взаємодії лучан і органів виконавчої влади, аби в майбутньому люди могли вплинути на недобросовісних забудовників», – каже Тетяна Янчук.

Наразі мешканці висотки власними силами розморозили водопровідні й каналізаційні труби та планують до наступних морозів самостійно утеплити комунікації, щоб у майбутньому уникнути неприємних сюрпризів. Кажуть: у цій ситуації змушені покладатися лише на себе.



Довідково:

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційне агентство «олинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Анна Волощук

Фото автора

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Георгій Показати IP 28 Січня 2017 21:22
Волинська "Еліта - Центр" ! Люди затямте раз і назавжди -забудовник повинен будувати житло за свої кошти, чи то кредитні ресурси, чи то оборотні. А так взяв ваші гроші - половину потратив на будову, а другу половину шляк трафив. Покупець має купляти КЛЮЧ від готової квартири ! Вже зданої в експлуатацію з мережами, землею , благоустроєм , ліфтами. Забудовник має нести відповідальність допоки не буде продана остання квартира. Не ведіться на замануху - собі ж дешевше.
до Георгія Показати IP 28 Січня 2017 21:41
Ви написали вірно.А ЗБК то сволочі, я б живцем задушила
Анонім Показати IP 28 Січня 2017 23:59
Нікому не рекомендую Чернуху і його ЛСМ
Йопрст Показати IP 28 Січня 2017 23:59
Ви зайдіть у підвали На 33районі побачили б як там ЖЕК хазяйнує- КОВАЛЬОВ - хозяїн
Власник квартири Показати IP 29 Січня 2017 13:37
Чому журналісти висвітлюють тільки новобудову на Липинського, 9 ? Аналогічна ситуація і в новобудові у с.Липини біля Північного ринку (забудовник "Житлобуд 2") Всі різдвяні свята не було води і замерзла каналізація, а забудовник мутить воду серед власників квартир.
До власника квартири до Власник квартири Показати IP 31 Січня 2017 11:38
А я чула, що Житлобуд-2 найкращий забудовник в місті, а воно от як виявляється. Тепер навіть не знаєш в кого тут квартиру купляти, щоб не мати проблем
журналіст до Власник квартири Показати IP 31 Січня 2017 17:14
А що Вам заважає звернутися до журналістів і повідомити про цю проблему? Ми теж люди і нед можемо знати все про все
Лучанка Показати IP 30 Січня 2017 15:03
Це лише квіточки. Справжні проблеми почнуться коли заїде більшість у будинок. Все так само починалося у будинку за "Новою лінією". Тепер там йде війна між забудовником і мешканцями 9 років. Результат не накористь мешканців. Придумані заборгованості, необгрунтовані рахунки, вкрадені гроші з ремонтного фонду ОСББ (на встановлення лічильника тепла)... Ось весь результат!
Жесть Показати IP 31 Січня 2017 11:37
Позорисько! Як таке можна було допустити? Не забудовники, а справжні ідіоти. Нехай би в них в житлі були такі проблеми.А мешканцям терпіння і ще раз терпіння.
этот дом построили и Показати IP 31 Січня 2017 13:14
Построили меньше чем за год. строили ударными темпами, привозили работяг из сел на пазике в 8 утра и в 11, а бывало и позже увозили. Работали они и по субботам. Причем место куда их воткнули плевав на все нормы тоже о чем то говорит. Там реально теперь фавела. Так что легко было предугадать что они там настроят. Им лишь бы быстренько спихнуть квартирки а дальше хоть трава не рости. и строить дальше кучу таких же муравейников по всему городу. Так что потенциальным жильцам можно только сказать бачили очі шо купували. А потенциальніе покупатели такого "жилья" пусть задумаются
Анонім Показати IP 2 Лютого 2017 14:57
С*КА, той Іванішин!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus