USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Жінки народжують у підвалах»: Оксана Забужко виступила в Європарламенті та закликала закрити небо

10 Березня 2022 17:02
Відома українська письменниця Оксана Забужко 8 березня виступила зі зверненням до Європарламенту на пленарній сесії з закликом закрити небо над державою, адже це єдиний шанс врятувати дитячі життя.

Після виступу ціла зала аплодувала їй стоячи. Відео з промовою письменниця поділилася в мережі, пише ТСН.

Літераторка зазначила, що її виступ був першим в історії Європарламенту, коли зі зверненням до нього на пленарній сесії виступила людина, яка не є ані громадянином ЄС, ані бодай посадовою особою.

Письменниця розповіла Європі про те, що зараз переживає український народ в умовах розв’язаної Росією війни. Оксана Забужко наголосила, що президент РФ Володимир Путін використовує українських жінок як живий щит.

«Українці – сильна нація. Це на Заході багатьох здивувало. Як би там не було, ми пережили сталінський геноцид і Голодомор. Я зі сльозами на очах висловлюю захоплення моїми землячками, які разом із чоловіками б’ються. Вони вступили до армії, змогли керувати постачанням необхідних речей, вони народжують дітей у підвалах під наглядом лікарів», – розповіла письменниця.

Читати ще: «Не «95-м кварталом» єдиним»: Забужко про свою найбільш луцьку книгу, нерозчищені дворики і мапу людей

У своєму дописі Оксана Забужко зазначила, що ще кілька днів тому розмова про No Fly Zone (закрите небо) для України здавалася немислимою, бо ж «це вже Третя світова війна».

«Сьогодні я з трибуни Європарламенту кажу Європі, що Путін їм її уже оголосив, і боронячи нас від російських бомб, вони захищатимуть не Україну, а себе, ­– і мені потім цілий день (12 годин у приміщенні Європарламенту) тиснуть руки, а в ліфті кажуть, з напіврозбірливим французьким акцентом, «Слава Україні!» ­– і я розумію, що наші пішаки посунулися ще на кілька клітинок уперед, а їхній король зовсім, зовсім голий... Слава Україні», ­– йдеться у дописі.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський звернувся до британського парламенту 8 березня. У форматі відеозв’язку глава держави розповів, через що проходить український народ в боротьбі з агресором.

Як ми писали, російські окупанти вчора, 9 березня, завдали артилерійського удару по пологовому будинку та дитячій лікарні в Маріуполі. Постраждали 17 породіль, дітей і членів медперсоналу. Загинули три особи, зокрема одна дитина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus