USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Жодне звинувачення РФ щодо негуманного поводження з її полоненими не підтвердилося, – Денісова

30 Березня 2022 11:52
Жодне звинувачення на адресу України у начебто негуманному поводженні із росіянами, які потрапили в полон під час вторгнення російських військ в Україну, не отримало підтвердження. Тож всі такі повідомлення є спробою маніпуляції громадською думкою з боку країни-агресора.

Про це у Брюсселі під час спілкування з пресою за підсумками переговорів у Європейському Парламенті та в інших Євроінституціях заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відповідно до Женевської конвенції, Україна дотримується всіх правил утримання військовополонених та поводження з ними. Щодо повідомлень, що хтось когось мучив, у мене жодний факт не підтвердився. Були відповідні перевірки та опитування самих військовополонених, але факти не підтвердилися. Це кіно, яке знімають самі росіяни, і потім поширюють ці фейки», – сказала Денісова.

Читати ще: В Україні ухвалять закон про поводження з російськими полоненими

За її словами, частина російських військовополонених поки перебувають у військових частинах, там, де їх було взято в полон. При цьому всіх їхніх права дотримано, включаючи право на носіння форми одягу (у кого він залишився), а також правила окремого утримання рядового та офіцерського складу. Військовополонені отримують медичну допомогу, харчування та засоби для особистої гігієни.

«Я сама відвідала таких військовополонених, які перебувають у Києві. Їх було 23 рядових та 10 офіцерів. Більша частина рядового складу самі здалися в полон. Вони замість навчання чомусь опинилися в Україні, потрапили в якусь засідку, щось вибухнуло, вони розбіглися , потім блукали лісами від двох до п’яти діб, після чого вийшли в українські села та здалися місцевим мешканцям. Офіцери були в ранзі від майора і до полковника. Жоден з цих людей не висловив будь-яких скарг на погане ставлення. Солдати взагалі говорили, що до них тут ставляться краще, ніж їхні військові командири», – сказала Уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Читати ще: В Україні запрацювали табори для полонених російських окупантів

Вона підтвердила, що всі російські військовополонені, що дістали поранення, отримали необхідні медичні маніпуляції, включаючи операції та перев’язки, були забезпечені ліками та харчуванням. Всім військовополоненим надали можливість зателефонувати рідним, повідомити про те, де вони перебувають.

«З цих 33 людей 19 погодилися, щоб я зателефонувала та повідомила рідним, що в них усе гаразд, що я й зробила… Вони говорять, що до того півтора місяця блукали територією Російської Федерації, типу, ще на навчаннях, і за цей час навіть не могли помитися. А тут (у полоні, – ред.) можна і помитися, їх тут нагодували, одягнули та забезпечили добре ставлення. Серед рядового складу були строковики. Тож твердження, що серед них не було військовослужбовців строкової служби – це брехня. Цим хлопцям по 19 років», – повідомила українська правозахисниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus