USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Журналістка з Волині презентуватиме книгу на «Книжковому арсеналі»

18 Квітня 2016 09:16
Волинська журналістка, родом з Нововолинська, кандидат мистецтвознавства Олександра Шутко презентуватиме в Києві друге видання (доповнене) своєї книги «Роксолана: міфи та реалії», – повідомляє «БУГ». Жінка виступить 23 квітня на «Книжковому арсеналі».

Нагадаємо, цю ж книгу волинянка представляла на ХХІІ Львівському форумі видавців 9-13 вересня минулоріч. Вона написана за результатами досліджень турецьких, західноєвропейських та американських науковців.

Вдночас, для цьогорічної події авторка доповнила свою роботу новими рідкісними ілюстраціями та світлинами доби правління османів.

«Листи Роксолани до султана Сулеймана та дипломатичне листування з польським королем вказують на те, що вона позиціонувала себе виключно, як вінценосну особу Османської імперії, яка вболівала за інтереси цієї держави та своїх дітей. Тому і бажала війську султана Сулеймана блискучих перемог над невірними, тобто над своїми братами по вірі християнами. А ще в її оточення у вигляді дипломатів та наставників синів були потурчені поляки зі шляхетних родин. Відомостей про наближених до неї українців не існує», — зазначає Олександра Шутко.

Роксолана стала володаркою у гаремі султана Сулеймана. На державні справи ж не мала великого впливу, як прийнято вважати. Це вже пізніше її послідовниці, дружини султанів Нурбану, Сафіє та Кьосем безпосередньо керували державою, через своїх синів-султанів, стверджує О. Шутко. Останньою була українка родом з Поділля Надія, тобто Хатідже Турхан, яку у Туреччині шанують за те, що вона як матір малолітнього султана Мехмеда ІV через 5 років правління відмовилася від практики втручання у державні справи, передавши їх великому візирові Кьопрюлю Мехмеду-паші. Тому припинила таке явища, як «Жіночий султанат», започатковане Роксоланою. Про походження та місце в історії османів Хатідже Турхан також мовиться у книзі «Роксолана: міфи та реалії».

В історії Османської імперії було щонайменше три українки, які стали матерями султанів: Роксолана, Хатідже Турхан та Шехсувар-султан, яка народила султана Османа ІІІ. Вона, як і дві її землячки, похована у спеціально зведеному для неї мавзолеї на території мечеті Нуросманіє в Стамбулі. Окрім біографії цих жінок, автор книги наводить відомості про інших українок, які протягом 600 років поповнювали гареми османських султанів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus