USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Жителі Смолигова отримують медичну допомогу в Луцьку

1 Листопада 2019 19:15
Смолигівська ОТГ Луцького району у жовтні відсвяткувала четвертий день народження. Найменша за територією громада на Волині за цей час досягла чимало позитивних результатів. Вони стосуються усіх сфер діяльності органу місцевого самоврядування: освіти, культури, медицини, соціальних питань. Очільниця громади Галина Прус не боїться впроваджувати новації і завжди перебуває на крок попереду колег з інших ОТГ.

Ці слова яскраво підтверджує сміливе рішення делегувати виконання повноважень із надання послуг з первинної медико-санітарної допомоги Луцькій міській раді (а саме КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги», що на проспекті Волі, 66А). На початку 2016 року громада уклала із ними угоду й на базі КЗ створили амбулаторію загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ) №5, яка обслуговує села Хорохорин, Смолигів, Сарнівку, Михайлівку та Дубичанське. Ухвалюючи таке рішення, насамперед брали до уваги якість надання медичних послуг. Населення громади складає 1404 дорослих та 367 дітей до 18 років.
Директор КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Ігор Гнетньов на початку 2016 року передав для АЗПСМ №5 медичне обладнання. Зокрема дефібрилятор, безконтактний термометр, монітори пацієнта (пульсоксиметри), манжети до дитячого термометра. Обидві сторони вважають, що така співпраця є позитивним прикладом для інших територіальних громад та прилеглих сільських рад.

‒ Ми працюємо зі Смолигівською ОТГ вже понад три роки. До 2016 року на території громади діяли два ФАПи. Тепер ‒ потужна амбулаторія з сучасним обладнанням і ФАП. Замість двох фельдшерів працюють сімейний лікар і фельдшер. Хворі можуть отримати на місці лікарняні листки, рецепти за програмою «Доступні ліки», а також тут видають довідки про смерть. Зазначу, що частина жителів громади підписали декларації із сімейними лікарями у Торчині. Тобто людей ніхто не силував, вони самі обирали, як їм буде зручніше. Також ми успішно співпрацюємо з Городищенською ОТГ Луцького району, сімейний лікар приймає у Несвічі та Бережанці. Нині ведемо перемовини ще з однією волинською ОТГ, ‒ каже Ігор Гнетньов. ‒ Результат залежатиме від вибору людей. Як свідчить досвід, пацієнтам зручно діставатися до нашого центру, вони можуть спланувати свій час, адже потрапляють на прийом до лікарів за попереднім записом.

Завідувач АЗПСМ №5 – лікар загальної практики-сімейний лікар Роман Якобсон. Роман Олександрович закінчив Луганський державний медичний університет, приймає пацієнтів у пересувному пункті прийому (ФАПі) села Сарнівка та в Хорохоринській амбулаторії. До речі, у Хорохорині за кошти Світового банку будують новеньку амбулаторію для сімейних лікарів. Прикро, що наприкінці року уряд заморозив виділення коштів на завершення об’єкта.
Протягом дня до сімейного лікаря звертаються до 20 людей: від немовлят до довгожителів, які подолали 90-річний рубіж. Обстеження та аналізи пацієнтам роблять у Луцьку.

– Сучасна медицина вимагає постійного вдосконалення. Якщо лікар цього не розуміє, він просто зупиняється в розвитку, ‒ вважає Роман Якобсон.

Саме тому сімейний лікар вимагає, щоб його пацієнти були вакциновані. В усьому світі колективний імунітет важливіший за імунітет окремої дитини. Та й ризики для життя і здоров’я нещеплених дітей досить високі.

Роман Якобсон каже, що сімейний лікар має бути трішки психологом, адже когось із пацієнтів треба підбадьорити, когось присоромити, а з кимось просто по-людськи побалакати. І це у нього виходить, адже жителі ОТГ відгукуються про медика лише добрим словом.

Оксана КУЦИК

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus