USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Життя не закінчилося»: боєць із Луцька, який втратив ноги на війні, збирає гроші на протези

11 Вересня 2023 19:08
Унаслідок поранення під час боїв на Донеччині 50-річний військовослужбовець Олександр Мельник із Луцька втратив обидві ноги. Зараз чоловік перебуває в черзі на державне протезування.

Як розповів лучанин Суспільному, аби мрія стати на ноги здійснилася швидше, оголосив збір коштів на протези.

До війська чоловік пішов добровольцем із початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Згодом його призначили на посаду стрільця у 100-ту окрему бригаду територіальної оборони. До березня цього року служив на Волині, а далі – під Бахмутом.

Тяжке поранення, евакуація і лікування

Олександр Мельник отримав поранення на Бахмутському напрямку, потрапивши під мінометний обстріл 25 травня. Пригадує: разом із побратимами йшли замінити інших бійців на позицію, та, ймовірно, їх помітили російські військові й почали обстрілювати.

«Хлопці, що йшли за мною, отримали поранення, а мені найбільше по ногах дісталося. Була дуже довга евакуація, годин п'ять, поки нас змогли витягнути. Завдяки тим хлопцям, які мене несли, потім тягнули квадроциклом, на БМП вивозили, я залишився живий», – каже чоловік.
Зі слів лучанина, ліву ногу відірвало одразу, праву медикам довелося ампутувати.

«Вже було пізно, зняли турнікети, відмовили нирки, довелося відрізати ноги...» – пригадує Олександр.

Читати ще: «Із машинами – біда. Вони на фронті одноразові». Лучанин їздить на передову і ремонтує воїнам автомобілі

Після операції звикнути жити без ніг, розповів військовий, було дуже складно. Підтримкою та опорою стали друзі й мама.

«Було дуже важко перший час. ... Потім я вирішив, що життя триває. Я вважаю, що життя не закінчилося, треба ставати на ноги», – зазначив лучанин.

З 25 травня боєць лікувався в госпіталях Дніпра, Києва, Львова й Трускавця. Зараз проходить реабілітацію в рідному Луцьку. Як розповів фізичний терапевт Вадим Прач, спеціальний комплекс вправ Олександр Мельник виконує щодня по годині.

Читати ще: Військовий з Луцька, який втратив обидві ноги, планує продовжити службу

Травма Олександра, додає фізичний терапевт, є важкою через високу ампутацію.
«Ми з ним працюємо вже два тижні. Головна мета зараз – це зміцнити культі, коли будуть протези, щоб він міг міцно стояти на ногах. Він мотивований тренуватися і постійно хоче більше й більше, каже, що хоче стати вже скоріше на ноги», – каже Вадим Прач.
Мрія про протези

Зі слів Олександра Мельника, скільки часу доведеться чекати на протезування від держави – невідомо, тож вирішив взяти ситуацію під свій контроль. Каже: хотів би мати закордонні протези, які коштують дуже дорого – 120-140 тисяч доларів за пару.

«Ці протези комп’ютеризовані, класні, потужні, сильні! Я мрію про такі протези! На жаль, вони коштують від 60 до 70 тисяч доларів за один. Організовую збір коштів чи волонтерів, хто допоможе мені поставити класні німецькі протези», – каже боєць.

Читати ще: «Війни вистачить на всіх. Аби нас вистачило», – націоналіст з Волині Богдан Бальбуза, який змінив чиновницьке крісло на форму ЗСУ. ІНТЕРВʼЮ

Поки зібрано менш як 10 тисяч гривень, зазначив Олександр. Зараз чоловік у госпіталі отримує і психологічну допомогу, розповіла психологиня Марія Омельчук.
«Олександр сильний духом, дуже вмотивований. Він переключився. Не плаче, не страждає, не нарікає, він рухається вперед. Я не можу сказати, що він потребує якоїсь психологічної реабілітації, радше підтримувальної», – вважає фахівчиня.

Зараз містом Олександр пересувається на кріслі колісному. Каже: зустрічає на шляху перешкоди та байдужість, але рятує почуття гумору.
«На візку в нас у місті, на жаль, дуже важко. Мало пандусів, мало з’їздів. І на жаль, лучани стали більш черстві. Хай не ображаються на мене – мало хто допоможе. Добре, що в мене друг є, який допомагає їздити», – каже лучанин.

Найбільше, додає 50-річний Олександр Мельник, мріє стати на ноги, дочекатися перемоги та побачити Україну сильною і потужною державою на міжнародній арені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 12 Вересня 2023 00:36
Вкажіть у статті хоча би якісь реквізити для допомоги людині
Дмитро Показати IP 12 Вересня 2023 12:00
Мельник Олександр 5168 7456 3505 7596
Анонім Показати IP 13 Вересня 2023 02:45
А є якісь ще реквізити для переказування допомоги з інших країн? По типу PayPal?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus