USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

ЗМІ розповіли про таємну евакуаційну операцію США в Афганістані

2 Вересня 2021 16:37
Влада США евакуювала з Афганістану щонайменше тисячу місцевих спецпризначенців і їхніх родичів, а також сотні американців за допомогою секретного об’єкта ЦРУ – Eagle Base.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на документи і низку джерел з американської влади, які побажали залишитися невідомими, передає Кореспондент.

За даними видання, під час евакуаційної операції американські офіційні особи в таємному порядку проінструктували частину американців і афганців, яким загрожував ризик після захоплення країни талібами, щоб вони перебралися на Eagle Base – базу, яка розташована приблизно в 5 км на північ від аеропорту Кабула.

Читати ще: «Принизливе завершення американської ери». Як США здали Афганістан талібам. Аналіз західних ЗМІ

Потім деяких з евакуйованих вивезли в аеропорт вертольотами з метою уникнути натовпів людей на землі і терористичної загрози з боку місцевого відділення угруповання ІД. Операція почалася 15 серпня, коли таліби вже взяли Кабул.

Відзначається, що евакуацію цих осіб координували американські дипломати, які на той час уже були в аеропорту.

25 серпня, незадовго до теракту в аеропорту Кабула, який забрав життя близько 200 осіб, командувач військ США в Афганістані контр-адмірал Пітер Вейслі відзвітував, що від однієї до двох тисяч афганських спецпризначенців, які підлягали евакуації, разом з деякою кількістю американських громадян перекинули з Eagle Base в аеропорт. 27 серпня об’єкт Eagle Base було знищено з метою запобігти потраплянню важливого обладнання чи розвідувальної інформації в руки талібів.

Видання нагадує, що Eagle Base було розгорнуто на початку кампанії США в Афганістані: об’єкт розмістили на території цегляної фабрики. З 2002 по 2004 рік співробітники ЦРУ допитували тут підозрюваних у тероризмі. Також ЦРУ тренувало тут службовців афганських контртерористичних підрозділів.

Читати ще: В Афганістані таліби до вертольота США прив'язали перекладача. Відео

Нагадаємо, в ніч на 31 серпня американські військові покинули аеропорт Кабула і він перейшов під контроль Талібану. Після цього в мережі з’явилися кадри, як таліби святкують виведення військ США з країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 2 Вересня 2021 21:22
Верим, верим

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus