USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

Значна частина великих озер світу висихає через зміну клімату

21 Травня 2023 00:49
Значна частина великих озер і водосховищ у світі зменшилася з початку 1990-х років. Головна причина – зміна клімату. Така тенденція посилює занепокоєння щодо води для сільського господарства, гідроенергетики та споживання людьми.

Про це показало дослідження, опубліковане 18 травня, повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Група міжнародних дослідників повідомила, що деякі з найважливіших у світі джерел прісної води – від Каспійського моря до озера Тітікака в Південній Америці – втрачають воду із сукупною швидкістю близько 22 гігатонн на рік протягом майже трьох десятиліть. Це приблизно в 17 разів перевищує обсяг озера Мід, найбільшої водойми Сполучених Штатів.

Гідролог з Університету Вірджинії Фанфан Яо, який очолював дослідження в журналі Science, зазначив, що 56% зменшення кількості природних озер викликано здебільшого потеплінням клімату. Проте й споживання людством також вплинуло на це.

Кліматологи загалом вважають, що посушливі території світу стануть сухішими внаслідок зміни клімату, а вологі – ще вологішими, але це дослідження виявило значні втрати води навіть у вологих регіонах.

«Це не слід ігнорувати», – сказав Яо.

Вчені оцінили майже 2000 великих озер за допомогою супутникових вимірювань у поєднанні з кліматичними та гідрологічними моделями.

Вони виявили, що нераціональне використання людиною, зміни кількості опадів і стоку, утворення опадів і підвищення температури призвели до зниження рівня озер у всьому світі, причому з 1992 по 2020 рік у 53% озер спостерігалося зниження.

Майже 2 мільярди людей, які живуть у басейні озера, що висихає, постраждали безпосередньо.

Дослідження виявило, що нераціональне використання людиною висушило такі водойми, як-от Аральське море в Центральній Азії та Мертве море на Близькому Сході. А озера в Афганістані, Єгипті та Монголії постраждали від підвищення температури, що може збільшити втрату води в атмосферу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus