USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зруйновані людські долі і міста на світлинах кінооператора з Луцька

15 Березня 2022 17:43
20-й день від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Щодня тисячі українців змушені боротися зі зброєю в руках, виживати в нестерпних умовах, ховаючись у колись мирних містах від нещадних бомбардувань, витягати з-під завалів своїх співвітчизників, евакуйовувати цивільних чи підтримувати постраждалих, збираючи для них продукти та товари першої необхідності.

Із ними в найгарячіших точках нашої країни – репортери, фотографи та оператори, які документують людські трагедії, біль і силу. Нерідко їхні матеріали не призначені для публікації, скоріше – для міжнародного трибуналу (це – одні з основних доказів військових злочинів ворога).

Кожного дня з Києва в місця, де відбуваються події, за якими зараз стежить увесь світ, виїжджає і відомий кінооператор родом із Луцька Сергій Михальчук.

Як розповів Сергій Інформаційному агентству Волинські Новини, разом із колегами він офіційно працює від Міністерства оборони України. Група документує відважний спротив українських захисників, зруйновані людські долі та міста.

«Ми знімаємо, зокрема, для того, щоб зарубіжні видання могли висвітлювати правду, те, що зараз відбувається в Україні, аби люди у світі розуміли, що ми переживаємо...

Це війна... Війна постукала в наш дім, у самісіньке серце нашої країни... Сьогодні я знову бачив багато смертей і бачив людей, які ще не раз підуть на смерть...

Люди мають право це знати, люди мусять це знати, люди мусять це бачити, інакше це буде повторюватися. В цьому – мій громадянський, мій творчий обов’язок, мій обов’язок перед країною, в якій я народився. Я мушу це робити, я мушу бути там із колегами – і нашими, і зарубіжними», – зазначив кінооператор.
Сергій Михальчук в об’єктиві колеги Дмитра Саніна. Евакуація з Ірпеня

«Ми з колегами виїжджаємо щоранку: я або їду за кермом, переміщаюся з точки до точки, або з камерою. З самісінького ранку до вечора, зазвичай, до початку комендантської години. Опісля в Києві надзвичайно небезпечно пересуватися навіть зі спецперепустками», – звернув увагу Сергій Михальчук.

Українців, передусім тих, хто нині перебуває у відносно спокійних регіонах нашої країни, він закликав допомагати тим, хто бореться, тому що невідомо, де ворог зупиниться.

«Зараз це відбувається біля наших дверей, а потім, можливо, відбуватиметься в тих місцях, де зараз спокійно... Потрібно зберігати єдність і старатися по-максимуму бути корисним у цій, мабуть, найскладнішій за час існування нашої незалежності ситуації», – наголосив він.

Довідка

Сергій Михальчук – український кінооператор, заслужений діяч мистецтв України.

Фільмографія: «Мамай», I.D., Las Meninas, «Ілюзія страху», «Поводир, або Квіти мають очі», «Під електричними хмарами», Merry-Go-Round, «Дике поле», «Екс», «Анна Київська» та інші.

Також у доробку Сергія – роботи над документальними стрічками, телефільмами, відеокліпами та рекламними роликами.

Нагороди: Срібна медаль братів Люм’єр на кінофестивалі «Любіть кіно», «Найкращий оператор» за фільм «Любовник» на Міжнародному фестивалі в Сан-Себастьяні, «Срібний ведмідь за видатний внесок у мистецтво» за фільм «Під електричними хмарами» на Берлінському кінофестивалі, Золота дзиґа «Найкращий оператор-постановник» за фільм «Дике поле».

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Сергія МИХАЛЬЧУКА
Київ. 26 лютого
Київський телецентр. 1 березня
Київ.4 березня
Ірпінь, перша лінія оборони. 4 березня
Ірпінь, лінія зіткнення. Територіальна оборона. 4 березня
Евакуація. Ірпінь
Лінія оборони Києва. Збройні сили України. 7 березня
Евакуація
Київ. 14 березня
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus