USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

ЗСУ, тероборона та громади: луцький волонтерський центр за місяць надав 200 тонн допомоги

31 Березня 2022 19:21
Вже в перший день масштабного вторгнення у Луцьку створили міський волонтерський центр у драматичному театрі, який збирає усе необхідне для українських воїнів, а також міст та сіл, які перебувають на межі гуманітарної катастрофи. За місяць роботи центр відправив по різних куточках України 200 тонн гуманітарних вантажів.

Народний депутат України від Луцька, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця, Луцький міський голова Ігор Поліщук та депутатка Луцької міськради, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода ознайомилися з роботою центрального пункту по збору товарів першої необхідності для військових частин Збройних сил України, загонів територіальної оборони та громад і населення міст, які постраждали внаслідок війни.
Читати ще: Продукти та речі, дитяча кімната і психологічні консультації: як працює луцький центр допомоги для переселенців

Керівниця міського волонтерського центру Олена Барська розповіла, що центр у драмтеатрі не є волонтерським у класичному значенні цього слова, адже 80% людей, які тут допомагають, є працівниками міської ради.

«Наш пункт створений розпорядженням Луцького міського голови у перший день нападу російського агресора на Україну. Це правильне рішення Ігоря Ігоровича, який таким чином передбачив подальшу ситуацію. Вже у перший день роботи люди принесли нам дуже багато речей. Загалом центр працює завдяки тому, що нам дуже допомагають жителі громади, які приносять багато речей та продуктів, а також завдяки гуманітарній допомозі з-за кордону, зокрема з Польщі, Німеччини, Швейцарії, Італії, Канади, Литви та Латвії», – зазначила Олена Барська.
Ігоря Палицю цікавило, як у центрі налагоджена робота, зокрема, як організовують логістику по забезпеченню військових частин та населення, та які потреби є першочерговими.
Олена Барська поінформувала, що центр поділений на кілька зон: продовольчу, зону медицини, в якій працює професійна бригада медиків (вони приймають, видають та комплектують усі медичні засоби), господарську та військову зону.

Центр напряму працює з військовими частинами, міськими та сільськими радами різних громад України, оскільки так можна прослідкувати, щоб вантажі дійшли до адресата.

«На кожен вантаж ми складаємо акт, в якому вказуємо, що та кому ми відвантажуємо відповідно до поданої заявки. Якщо ми чогось не можемо дати, пропонуємо замінити ту чи іншу позицію тим, що у нас є, або ж добрати собі необхідне в інших волонтерських пунктах», – зазначила очільниця центру.
У цьому напрямі центр співпрацює з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Дуже часто є запити від тих чи інших міст, які або на межі гуманітарної катастрофи, або ті, які приймають велику кількість переселенців. Фонд спільно з міським волонтерським центром кооперуються та відправляють вантажі. Тобто Фонд долучається тими продуктами, яких немає у міського волонтерського центру. Зокрема, це крупи, тушонка та інші продукти. Це найнеобхідніше, адже люди зможуть швидко це приготувати.
Окрім того, Фонд повністю оплачує пальне для водіїв та перевізників, які везуть гуманітарну допомогу в інші міста. До перевезення вантажів в інші міста долучаються, зокрема, власники логістичних компаній, які надають вантажівки. Є й водії, які готові були воювати, але їх з певних причин не взяли, тому вони долучаються таким чином.

Читати ще: Не лише озброєні, а й захищені: Ігор Палиця закупив для батальйону «Луцьк» майже сотню бронежилетів та засоби зв’язку на понад 2 млн

За місяць роботи центру на потреби військових частин, загонів тероборони та міст тут відвантажили 200 тонн допомоги.

Попри те, що пріоритетом для міського волонтерського центру є Збройні сили України, а саме ті підрозділи, які дислокуються у Луцьку та області, до міського голови надходить багато заявок щодо забезпечення від військових частин, які перебувають на передовій та ведуть активні бойові дії.

«По можливості ми допомагаємо усім, чим можемо. Наразі ці військові частини звертаються лише, коли мають у чомусь крайню необхідність. Протягом останнього тижня ми переважно відвантажуємо необхідні речі у громади Київської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської та Житомирської областей. Тричі до нас надходив запит від нашого міста-побратима Волновахи, де дуже складна ситуація. Нам завжди приємно, коли нам надходять повідомлення та фото, що наші вантажі доставлені», – зазначила Олена Барська.
У центрі постійно моніторять потреби, необхідну інформацію можна знайти на дошці оголошень, на сайті міськради та на сторінці у Facebook. Наразі потрібна побутова хімія, є запит на дощовики, інструменти (ломи, сокири, штикові лопати та інші ремонтно-будівельні інструменти), генератори, бензопили, вогнегасники, каністри для палива, силові кабелі.

Насамкінець Олена Барська повідомила, що центр допомагає не лише воїнам та містам, а й забезпечив ковдрами, карематами, водою, свічками та сухофруктами майже всі укриття та бомбосховища у Луцьку.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus