USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Зустріч з сучасною графікою Польщі - у Галереї мистецтв

31 Серпня 2015 12:45
Цікаве знайомство з творчістю польських художників відбулося у Галереї мистецтв на відкритті виставки «Графіка Польщі».

Ця неординарна мистецька подія у житті Луцька стала можливою завдяки зусиллям її організаторів – Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку, Спілки художників Жешува (Польща) та Волинської організації Національної спілки художників України.

Особливою приємністю стала присутність на відкритті експозиції польських гостей, які спеціально завітали до Луцька з цього приводу. Це Піотр Воронєц (молодший) – очільник Спілки художників Жешува, Марек Адам Ольшинські – професор Університету Жешува, та Магдалена Ухман і Каміла Беднарська – художниці, випускниці факультету мистецтв цього ж Університету.

Представляючи організаторів та гостей дійства, голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук та консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі вказали на плідну мистецьку комунікацію, яка вже склалася у регіоні польсько-українського пограниччя, подякували за розуміння та співпрацю всіх, хто був причетний до реалізації цього проекту.

Польські гості розповіли про те, що експозиція, представлена у Луцьку, складається з вибраних робіт графічного симпозіуму, що відбувся 21-25 травня цього року у Жешуві. Власне, Магдалена Ухман і Каміла Беднарська були кураторками та учасницями цього заходу, організованого студентською науково-мистецькою спілкою RAZEM факультету мистецтв Університету Жешува. Тоді до участі у симпозіумі долучилися також професійні художники-графіки з Гданська, Катовіце, Любліна, Лодзя, Познані та Вроцлава.

Презентовані на експозиції близько 60 великоформатних творів художників-графіків з братньої Польщі дають можливість лучанам та гостям міста ознайомитися з основними тенденціями сучасного європейського мистецтва, творчими пошуками та експериментами польських митців, особливостями їхнього індивідуального бачення та його візуального відтворення. Стилістичне та жанрове насичення графічних творів надзвичайно багате і різнопланове, техніки виконання охоплюють традиційні та новітні – від літографії чорно-білої і кольорової, сериграфії (особливий різновид шовкографії), до мокуліто (японська техніка деревориту), популярного нині цифрового друку і ін.

Художники не обмежували себе у стильових додержаннях, окремі роботи представляють собою мікси різних стилів та технік. Такою ж різноманітною була тематика виставлених робіт: «Єва» доктора Лукаша Бутовскі, «Жінка» Магдалени Кісєлевскої, «I kiss the hand of my destroyer» («Цілую руку свого руйнівника») Моніки Валєнцейчик, «Оповіді пані Йошіко» професора Йозефа Будки, «Дистилятор думок» доктора Марціна Гаєвскі, «Тепле літо» Анни Гонери, «Море» доктора Ярослава Янаса, «Супергерой» Уршули Шкудлярек, «Дерево, що лежить» і «Два дерева, що лежать нарівні з горизонтом» професора Павла Францкевича та інші.

Зацікавлена розмова з польськими гостями дозволила глядачам глибше зануритися у цю надзвичайну мистецьку атмосферу, поспілкуватися про окремі твори та закладений у них меседж. Адже візуальна мова більшості творів є символічною, недекоративною, такою, що спонукає до вдумливого пошуку. Це саме той випадок спілкування з мистецтвом, коли виникає більше запитань, ніж відповідей, а митець не намагається вгодити глядачеві чи щось йому підказати.

Наскільки успішним буде надалі цей арт-діалог, залежить від ерудиції глядача, його культурного бекграунду, індивідуального досвіду спілкування з сучасним мистецтвом, а також певного роду інтелектуальної інтуїції, яка при своїй вродженій природі відшліфовується постійними розумовими вправами.

Польські графіки запропонували нам вишукану мистецьку вправу для розуму та відчуттів, наповнили її новими соціальними і психологічними символічними візіями, несумісними з совковою «ідейністю» соцреалізму. Ця неординарна за своїм наповненням подія надзвичайно знакова для шанувальників мистецтва на Волині саме в той час, коли в нашому місті все частіше і масштабніше розгортаються мистецькі акції та арт-проекти, коли містяни почуваються звиклими до патріотичних графіті на будівлях, а розташування супрематичної інсталяції зарубіжного митця на вулиці міста викликає нарешті не безлику байдужість, а гаряче обговорення у спільноті «Збережемо древній Луцьк» соцмережі Фейсбук.

Сучасне мистецтво робить виклик стереотипності мислення, закостенілості застарілих настанов, тестує нас на ерудицію та толерантність, визначає наші цінності у стосунках і рівень культури. «Родзинкою» першого дня роботи виставки «Графіка Польщі» стало відвідання її експозиції депутаткою Європарламенту Джулі Уорд, яка завітала до галереї мистецтв вже після завершення офіційного представлення, не потрапляючи під об’єктиви фотожурналістів. Вона зацікавлено знайомилася з представленими роботами, фотографувала їх своїм планшетом.

Показово, що при досить щільному графіку свого візиту до Луцька європарламентарка знайшла можливість відвідати експозицію. Цінним результатом цієї мистецької зустрічі у Луцьку стало досягнення домовленості з польською стороною про проведення 16 грудня 2015 року у Жешуві виставки більше 100 ікон, створених під час ІІІ та IV Міжнародних пленерів іконопису та сакрального мистецтва, що вже традиційно відбуваються на Волині.

Володимир Марчук повідомив ще одну важливу новину, яка неоднозначно вказує на зацікавленість українським мистецтвом у Європі, – виставка сакральних робіт на склі, виконаних в рамках проекту психологічної реабілітації бійців АТО «Зігрій душу», яка зараз експонується в Малому залі Галереї мистецтв, за декілька тижнів поїде до Брюсселю, де уже виявляють надзвичайне захоплення такими творами – неповторними, щирими, енергетично зарядженими силою наших Героїв.

У лучан та гостей міста є можливість ознайомитися з цими двома виставками у Галереї мистецтв протягом наступних 3 тижнів.

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Тетяна Показати IP 31 Серпня 2015 13:23
Дякую, Маш, тобі! Ти знойомиш нас з тим, про що ми забуваємо в наш шаленний вік виживання... І забуваємо про те, що в житті ще є щось прекрасне... Чекаємо нових запрошень!
Марія Показати IP 31 Серпня 2015 13:25
Важливе уточнення зміни у роботі виставок!!! Щойно повідомили, що виставка сакральних робіт на склі бійців АТО незабаром завершуватиме свою роботу. ПОСПІШАЙТЕ ПОБАЧИТИ!!!!
Відвідувач Показати IP 31 Серпня 2015 18:42
Гарна виставка і чудова стаття!
Людмила Бойчук Показати IP 31 Серпня 2015 22:10
Рада за мистецький Луцьк! Низкий уклiн Володимиру Марчуку за його вiддану працю ! Статья дуже цiкава та iнформацiйно насичена . Маша , я тобою горжусь ! В тобi був схований великий талант журналiстики . Тепер ми насолоджуемось твоi'ми статтями. Щасти нам усiм:)
Анастасія Пилипчук Показати IP 2 Вересня 2015 20:01
Підтримую сказане Л,Бойчук! Молодець Маш, нам не вистачало такої талановитої журналістки, як ти :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus