USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Зустрічі з волинськими художниками в Галереї мистецтв

28 Жовтня 2017 21:21
У просторих залах Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників щомісяця змінюються експозиції – цей привітний простір живе надзвичайно активним виставковим життям.

Групові та персональні презентації мистців Волині, України, зарубіжних гостей у різноманітті жанрів, стилів, тематик та авторських інтерпретацій дозволяють змістовно провести дозвілля та збагатитися емоціями у зустрічах з прекрасним.
Цікаві жовтневі імпрези Галереї мистецтв НСХУ – а це персональні виставки волинських художників Миколи Шамрили і Віталія Мельника, а також «Осінній салон» до Дня художника – привабили численних шанувальників малярства. Відслідковуючи анонси подій, багато глядачів приходять на відкриття виставок. Але урочиста презентація лише розпочинає роботу експозиції, і кожен охочий має можливість оглянути представлені роботи у тиші галерейних залів. Приємно, що ці події заохотили лучан до зустрічей із авторами експозицій. Цими днями з Віталієм Мельником та Миколою Шамрилою поспілкувалися шанувальники їхньої творчості, молоді художники нашого краю.
Велику зацікавленість у такому форматі знайомства з мистецтвом виявили студенти Волинського Акме-Університету.

Як розповідає голова самоуряду університету Катерина Маркевич, слухачі поважного віку не лише відвідують різноманітні заняття, а й їздять на екскурсії, переглядають музейні та галерейні експозиції.

12 жовтня група студенток Акме-Університету відвідала персональну виставку Віталя Мельника та зустрілася з автором. Художник розповів майже про кожну представлену картину: які особисті мотиви надихали на її створення, якими техніками і матеріалами користувався. Уважні глядачки жваво висловлювали свої враження, ставили десятки запитань! Приємно було познайомитися із справжнім борцем за незалежність України, прапороносцем Народного Руху на всіх луцьких подіях 90-х рр.

Ця сторінка життя художника дає розуміння його вибору тем у живописі, бо у своїй більшості це патріотичні за змістом твори. Віталій Мельник також прочитав декілька своїх спогадів-есе із книги «Штрихи» про лучан і місто його молодості. Глядачки пізнали у них відомих персон міста, пересічних містян у типових для того часу ситуаціях, обмінялися спогадами про той період життя. А ще виявилося багато спільних тем для неформальної розмови: від збирання грибів до виховання внуків.
Цікава бесіда про таємниці графічних технік відбулася 27 жовтня на зустрічі слухачів Акме-Університету з видатним волинським графіком Миколою Шамрилою. По-новому розглядали глядачі філігранні роботи майстра – тематичні твори, ілюстрації, екслібриси – після того, як художник розповів про тонкощі техніки лінориту, а також поділився своїми особистими спогадами про те, як народжувалися ідеї для робіт.

Глядачі мали унікальну можливість безпосередньо розпитати художника про його мистецьку кар’єру, уточнити деталі для розуміння його творів, можливо, навіть подолати якісь стереотипи про життя мистців.

Микола Пилипович запам’ятався багатьом лучанам як вдумливий, мудрий педагог Луцької художньої школи. Його вихованці високо цінують посіяне ним зерно розуміння законів гармонії, вміння бачити красу цього світу. Звичайно, не всі вони стали професійними художниками, та досвід навчання у непересічного талановитого вчителя виявився у багатьох відношеннях визначальним у долях його учнів.
28 жовтня на зустріч із Миколою Шамрилою прийшли художники Волині – колега по спілці Світлана Костукевич, учасники мистецької групи «10 Платформа» Вікторія Федина, Ірина Корчук, Катерина Яцушек,а також фотограф Володимир Стахів, модельєр Юлія Стахів, інші охочі. Склалася неформальна щира бесіда про реалії творчого життя волинських художників 50 років тому у паралелях із сучасними обставинами діяльності талановитої молоді нашого краю.

Світлана Костукевич доповнила розповідь Миколи Пилиповича роздумами про цінність праці художника для суспільства, бо вважає мистця обличчям своєї епохи, а його роботи – історичною фіксацією його часу.
Молодь цікавилася секретами техніки майстра, джерелами його натхнення, а також ідеологічними особливостями творчого життя у радянський період. Микола Шамрила розповів про працю у Художньому фонді та матеріальну підтримку мистців у той час: це надання художнику майстерні, забезпечення його необхідними матеріалами для роботи.

Часи змінюються, та питання професійності у малярстві, удосконалення руки живописця та виховання правдивих естетичних орієнтирів завжди будуть актуальними. У живому, трепетному і шанобливому зв’язку поколінь волинських художників зміцнюються духовно-мистецькі традиції та досягається взаєморозуміння минулого із сьогоденням, народжуються плани на майбутнє. А поважний мистець дякував за увагу до його творчості і за таку цінну можливість спілкування із глядачами, колегами.
Незабаром у залах Галереї мистецтв ВО НСХУ відкриються нові експозиції. Листопад обіцяє бути не менш насиченим і цікавим. Запрошуємо усіх охочих на презентації та зустрічі із авторами! Галерея працює з середи по неділю на вул. Лесі Українки 24а та пропонує вільний вхід для шанувальників малярства.

Персональні сторінки художників на сайті Галереї мистецтв: https://www.volart.com.ua/art/melnyk_vitaliy/

https://www.volart.com.ua/art/shamryla/

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 29 Жовтня 2017 08:47
Коли буде нова зустріч? Прийду

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus