USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Звернувся по довідку для укладення шлюбу – отримав повістку: на Волині чоловіка посадили на 3,5 року за ухилення від призову

3 Березня 2024 06:45
На Волині судили чоловіка, який ухилився від призову: він звернувся до ТЦК, щоб отримати довідку для укладення шлюбу, натомість отримав повістку.

Про це стало відомо з вироку Ківерцівського районного суду.

У матеріалах справи йдеться, що 8 вересня минулого року Дмитро К. був визнаний військово-лікарською комісією придатним до проходження військової служби. Цього ж дня він отримав повістку про призов під час мобілізації.

Однак у визначений день, 25 вересня, чоловік не прибув до пункту збору для відправлення у складі команди до військової частини, ухилившись від призову.

Читати ще: Багато знайомих зникли безвісти чи загинули: волинянина посадили на три роки за ухилення від служби

У суді Дмитро К. своєї вини не визнавав. Як зауважив, був впевнений, що до 27 років він є призовником та не підлягає під оголошену в країні мобілізацію. Вказав, що його до ТЦК не викликали, він особисто звернувся по довідку з метою укладення шлюбу. Про те, що він є військовозобов'язаним та звільненим від призову на строкову службу, йому стало відомо від свого захисника безпосередньо в суді.

З його слів, працівники ТЦК та СП і працівники поліції не роз'яснили йому причини притягнення до кримінальної відповідальності. Водночас Дмитро К. зазначив, що заяви чи згоди на звільнення його від призову на строкову службу та взяття на військовий облік військовозобов'язаних на підставі абз. 5 ч. 1 ст. 18 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» не давав. Чоловік просив визнати його невинуватим.

Захисник Дмитра К. також звертався до суду, аби для його підзахисного ухвалили виправдувальний вирок.

Читати ще: Не прийшов до пункту збору, бо захворів: на Волині чоловіка посадили на три роки за ухилення від мобілізації

У суді допитали бабусю обвинуваченого, яка розповіла, що її син, тобто батько Дмитра К., брав участь в АТО, де отримав інвалідність. З її слів, син стверджував, що отримання ним інвалідності дає підстави для того, аби його діти, зокрема Дмитро К., були звільнені від служби в армії. Однак, як їй стало відомо з розповідей онука, останній звернувся до ТЦК для отримання довідки, необхідної для укладення шлюбу, проте його відправили на медичну комісію та вручили бойову повістку.

Своєю чергою представник ТЦК показав суду, що обвинувачений на підставі протоколу від 11 червня 2021 року був звільнений від призову на строкову військову службу та взятий на військовий облік військовозобов'язаних згідно ст. 18 і 37 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу». Отже, він підлягає призову на військову службу під час мобілізації на особливий період. З його слів, обвинуваченому було відомо про те, що він є військовозобов'язаним, оскільки останній 26 січня 2022 року звертався до ТЦК із заявою про видачу йому саме тимчасового посвідчення, а не приписного посвідчення.

Як вбачається з копії витягу із книги протоколів засідань Маневицької районної призовної комісії від 11 червня 2021 року, Дмитро К., який народився у 2003 році, рішенням призовної комісії звільнений від призову на строкову військову службу (підстава – батько отримав інвалідність під час проходження служби або зборів військовозобов'язаних) та на підставі ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» взятий на військовий облік військовозобовʼязаних.

Суд після дослідження доказів вважав, що вина Дмитра К. повністю доведена. Зрештою чоловіку призначили покарання у виді трьох років та шести місяців позбавлення волі.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
самовар Показати IP 3 Березня 2024 07:29
яка норма закону передбачає довідку для укладення шлюбу
Щоб носаті пропали до самовар Показати IP 3 Березня 2024 11:27
Українська.
Микола Показати IP 3 Березня 2024 12:03
Я знаю наперед що після закінчення війни буде безліч позовів до тцк, невідомо як вони будуть виходити з цеї ситуації. До судів які виносили подібні вироки також буде багато питань, можливо це затягнеться на роки але люди які зможуть собі дозволити 2 - 4 адвоката або й юридичну компанію дійдуть своєї мети. Скоріше держава не буде нічого визнавати і відшкодовувати, як зазвичай в нашій країні, але через Європейський суд прийдеться, хоча повторюсь це затягнеться на роки.
Костя до Микола Показати IP 3 Березня 2024 23:27
Починай вже мамкін юрист), до пенсії матимеш рішення, знаю наперед пролетиш як фанера
Андерсон до Микола Показати IP 4 Березня 2024 09:04
Ти такий смішний, аж до болю у животі! Посадили ухилянта, і всі про нього забулися. За жодне сцикливе українське чмо ніякий європейський суд не заступиться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus