USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Звільнений керівник СБУ Волині - про своє ставлення до люстрації

12 Листопада 2014 13:57
Президент Петро Порошенко підписав закон про люстрацію. Указом №863 Володимир Мельникович звільнений з посади начальника управління Служби безпеки України. Напередодні тоді ще керівник служби поспілкувався із журналістами Волинського інформаційного порталу. Він зокрема висловив своє ставлення до наявної люстрації у всіх її проявах.

Як відомо, спочатку «жертвами» звільнення стали усі заступники екс-керівника.

«У мене звільнені всі заступники. Двоє із них внесено в реєстр. Один звільнений 14 жовтня, до набрання чинності законом. Які наслідки цього закону? Якщо дивитися на рівні області, то Управління все одно має працювати як державний орган. Ще навесні через зміни в пенсійному законодавстві пішло 13 найбільш підготовлених співробітників на пенсію, із них семеро – полковники. Зараз – усі заступники. Я - на черзі, бо теж підпадаю під дію закону (інтерв’ю писалося до указу від 8 листопада про звільнення Володимира Мельниковича – авт.).

Яка наступність? Як утримати комунікації та стан діяльності управління на рівні? Як ослабленим колективом і керівним складом можна протидіяти розвідувально-підривним діям іноземних спецслужб, розвідувально-диверсійним групам, сепаратистам? Це ж не тільки «вимиваються» досвідчені спеціалісти, а й страждає моральний дух і впевненість людини. Ті, хто захищає державу, виявилися самі перед недолугим законом беззахисними. А захист гарантувався державою в той час, як вони ішли на службу», - зауважив Мельникович.

Щодо самої люстрації екс-керівник згадав початок своєї роботи в органах державної безпеки ще Радянської України: «Так от, коли розвалився Союз і було створено спочатку службу національної безпеки України, а потім СБУ, нас же перевіряли. І це дійсно була люстрація, хоча і називалась атестацією.

Я сидів перед авторитетними народним депутатами України. Покійні Михайло Горинь, Василь Червоній і нині живий-здоровий Микола Поровський. У Раді створили комісії по кожному управлінню. І серед тих членів комісії, які спілкувалися із працівниками, – Михайло Горинь, який відсидів за антирадянську агітацію. Людина, яка всіма фібрами душі мала б ненавидіти органи КДБ та його співробітників.

Але вони розуміли, що побудувати свою незалежну державу без органу, який захищав би її безпеку, неможливо. І спеціалістів із державної безпеки на вулиці не знайдеш, у центрі зайнятості – теж, і волинські університети їх не готують.

Так от, із цими людьми мав можливість спілкуватися кожен офіцер, який висловив рішення продовжити службу в національній спецслужбі держави Україна. На той час я вже майже 6 років прослужив.

Їм було цікаво, з якої я родини, як виховувався, які в мене патріотичні настрої, чи готовий захищати державу і чи не вчиняв протиправних дій проти народу, чим займався і як бачу майбутнє. І я їм на всі запитання відповідав. А ще ставив свої зустрічні запитання: про деполітизацію майбутньої спецслужби, про можливість законодавчо врегулювати невиконання явно злочинного наказу (це теж виписано), про узаконення оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності».

Тоді, як і більшість офіцерів, зі слів Мельниковича, він пройшов ту люстрацію, свідомо прийнявши рішення служити народу України. «Але то був інший склад органів державної безпеки. Туди не приймали «по блату» дітей партійних працівників і працівників торгівлі. Брали людей від сохи, від землі, від станка, але перевірених та здібних.

Для сьогоднішніх люстраторів важливий сам процес люстрації, їх не турбують його результати та наслідки для держави і суспільства. Я впевнений, що настане час люстрації і тих, хто її запровадив, саме у такий спосіб», - переконує екс-керівник СБУ.

Що ж до так званої сміттєвої люстрації Володимир Мельникович зауважив: «Які ті люстратори, у такий спосіб вони і діють. Як на мене, це громадяни, які демонструють своє невігластво, бо не здатні у цивілізований спосіб люструвати, вони показують найгірші сторони лише частини громади, причому іноді роблять це за гроші.

Вважаю, що такі форми і методи нас точно віддаляють від Європи. І ці «люстратори» забувають: посієш вітер, пожнеш бурю. Причому вони ж, не будучи кращими представниками громади, самі ідуть у владу, тобто прагнуть методом цієї «сміттєвої люстрації» звільнити місця, щоб потрапити в якесь крісло. Звичайно, що такі політтехнології діють проти України. Такий же ефект мала ситуація, коли взимку тодішнього голову ОДА Олександра Башкаленка вели з УМВС на Театральний майдан. Цю ситуацію використала Росія на Раді безпеки ООН проти України.

Люструвати потрібно людей, а не посади. Оцінці мають піддаватися дії чи бездіяльність посадовців. Люстрацію треба проводити за ознаками професійності, деполітизації, департизації та деолігархізації.

Наприклад, у нас, щоб призначити на посади, є певні кваліфікаційні умови. Не відповідаючи ним, людина не зможе мати кар’єрного росту. Водій без довідки про стан здоров’я прав не отримає. А окремі особи з нестійкою чи хворобливою психікою спокійно ідуть до парламенту. І кричать гасла, за які ніколи не будуть відповідати», - резюмував Мельникович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 46
Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 14:01
А ТИ БІДНЕНЬКИЙ НЕ РОБИШ ВСЕ ЗА ГРОШІ.А ТОБІ Б ЗАРПЛАТУ В 1500 ГРН І СИДИ ЗАХИЩАЙ БЕЗПЕКУ І УКРАЇНУ ТАМ В АТО.АЛЕ Ж НІ В ТЕБЕ МІЛЬЙОНИ І ПІЛЬГИ І КВАРТИР І ДАЧІ І МАШИНИ.А ЩЕ СКІЛЬКИ ВІДМИВ.НЕ ПЛАЧ ЛЮД ВАМ НЕ ВІРИТЬ, НІКОГО ВИ НЕ ЗАХИЩАЄТЕ САМІ СЕБЕ.МИ РАБИ, А ВИ ПАНИ І ГНОБИТЕЛІ НАС
громада Показати IP 12 Листопада 2014 14:04
Там он вже "Свобода" заявила, що партійні міністри, голови ОДА, райдержадміністрацій подають у відставку і не хочуть нести відповідальності за ситуацію в країні!:) То дуже просимо Пирожика і Ко. звільнити облраду - від вас толку як від к...а молока...!!! Відповідно міністри с/г і лісового господарства - н@фіг з пляжу!
журналіст з Володими Показати IP 12 Листопада 2014 14:13
Люстрація - це не тільки покарання ЗАКОНОМ, це і заміна управлінського апарату новими, молодими спеціалістами. Закон не можна змінити його можна тільки удосконалювати !!! Цікава фраза керівника СБУ Волині ".... А окремі особи з нестійкою чи хворобливою психікою спокійно ідуть до парламенту. І кричать гасла, за які ніколи не будуть відповідати», - резюмував Мельникович. Ото ж шановний керівнику СБУ Волині , Вам ще у ті попередні роки НЕОБХІДНО було саме ізолювати отаких осіб від суспільства, а не співіати їм осанну !! А то докерувалися ваші спецслужби до розкрадання армії, повального шпигунства на користь інших держав, просрали ваші розвідки початок відкритої агресії на Україну, і багато - багато чого провально !!!
Письменник з Любешов до журналіст з Володими Показати IP 12 Листопада 2014 21:14
Просто демагогiя.
Анонім до журналіст з Володими Показати IP 14 Листопада 2014 12:35
100%%%%
Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 14:16
Тримайтеся!!!
Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 14:19
Але совісті в вас немає...
Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 14:20
Іра.
Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 14:25
Ця люстрація вигідна верхам. частину виженуть щоб самим лишитися. Кращі кадри долой а дурні нехай керують. І Росії легше буде до нас добиратися. Так тримати долбо....би!!!!!!!!!!!!
аноніму до Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 15:33
Повінстю підьримую
Анонім до Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 15:59
А кращі кадри ЦЕ ХТО? Найбільші ХАБАРНИКИ? Незамінних не буває.
osa до Анонім Показати IP 13 Листопада 2014 16:03
Кто был ни чем - тот станет всем....
Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 14:25
Це не Вова!
гнат Показати IP 12 Листопада 2014 15:00
хто б говорив як правильно люструвати!Але увага! чому інших не люструють -що одні да інші ні це щось не чисто
Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 15:06
проти України діяло кучмовсько-медведчуковське кодло, яке створило олігархічно-злодійську, паразитуючу на тілі народу, модель "держави"(якщо це утворення можна так назвати),яке ще й досі у кріслах - слабка люстрація - окозамилювання
віто Показати IP 12 Листопада 2014 15:39
А було б доречно пану генералу розповісти про свої досягнення, щоб було зрозуміло, кого втрачаємо. Очевидно, що їх просто немає. І що таке "найбільш підготовлені спеціалісти"? До чого підготовлені? Кришувати бізнес, "стригти" гроші на кордоні - чиста правда, ще й як підготовлені! Це саме те, чим всі ви займались, і "крити" вам немає чим.. Одні ваші декларації чого варті. Думаю Ваш чотирьох-річний х5, пане генерал, або нерозмитнений, або крадений, адже коштує на ринку як 2 Ваші річні зарплати. Ви просто нездатні робити щось для народу, для країні. Отже, міняти вас треба, чім скоріше, тим краще. На ваші місця-молодих патріотів з хорошою зарплатою і високою відповідальністю. Впевнений, толк буде!
для віто до віто Показати IP 12 Листопада 2014 16:16
ти інтервю уважно ппрочитай, а не окремий витяг, а тоді москалику коментуй http://vip.volyn.ua/articles/ne-vykonav-zhodnogo-protyzakonnogo-nakazu-yak-i-moyi-pidlegli-yakym-yogo-nikoly-ne-davav
віто до для віто Показати IP 12 Листопада 2014 16:45
Зачепило тебе, бо теж від корита відповзати прийдеться? По-перше, це посиланнячко на інший ресурс. По-друге, чув про Станіславського? Як він сказав, "нє вєрю", бо маю підстави. По-третє. Згідно з думкою деяких моїх колег, пан генерал хороший мужик. Міг би стати і хорошим головою управління, але не став. Так що - на пенсію, дорогу молодим.
Волинь Показати IP 12 Листопада 2014 16:00
Дякуємо за роботу , за спокій на Волині в цей непростий час
Штефан, Луцьк Показати IP 12 Листопада 2014 16:10
Дружини співробітників спецслужб, у нічному клубі в Нововолинську, побили до напівсмерті молоду жінку. Як можна мати моральне право на такі слова?! Хто написав вам вашу Декларацію про доходи? Де ви майже мільйонер! Якою має бути зарплата держслужбовця на такі статки? Діду, сидіть на пенсії і не розповідайте нікому, як ви любили Україну. Та дякуйте Богу, що не посадили. Ваш співтовариш і службовець І.Микитюк, брат мільйонера В.Микитюка - екс.начальника Ягодинської митниці, теж дуже багата людина. Чому ви про це нічого не кажете?
ПС до Штефан, Луцьк Показати IP 12 Листопада 2014 21:49
наташа та заспокойся ти вже
експерт Показати IP 12 Листопада 2014 17:31
там за лугандон такий собі ходаковський воює, свого часу не одну атестацію в канторі пройшов. навесні бєзлєру трьох атестованих офіцерів теж атестовані відправили.
товариш Показати IP 12 Листопада 2014 18:54
Пенсія чекає всіх. Сприймайте це як належне, а батьківщина оцінить героїв.
вчителька Показати IP 12 Листопада 2014 21:16
Де ти скотино був як все починалось і готувалось. Всіх сбушників звільнити без пенмій за державну зраду
вчитель до вчителька Показати IP 12 Листопада 2014 21:50
більше не нюхай ацетон!
Ветеран Показати IP 12 Листопада 2014 22:06
Мельникович мудра та розумна людина. Він був звільнений Януковичем, коли відмовився виконувати злочинні накази під час Євромайдану. Революціонери його заповажали, коли він проявив до них увагу та розуміння під час революції. Це тільки дурні проводять таку тупу люстрацію в силових структурах під час війни. Коли у країні війна, то мудрі народи об'єднуються, а дурні продовжують внутрішні розбірки. А ми не просто дурні, бо ми ще й створюємо нові. Навіть інстинкт самозбереження нації не спрацьовує.
ЮЛЯ Показати IP 12 Листопада 2014 22:10
За " ЛУГАНДОН " будуть відповідать усі - кровю....
йцукен до ЮЛЯ Показати IP 12 Листопада 2014 22:47
Іноді краще щось втратити ніж отримати щось із такими друзями
Юлія до ЮЛЯ Показати IP 13 Листопада 2014 09:14
За Лугандон будуть відповідати лугандонці
37ой Показати IP 12 Листопада 2014 22:51
в натуре только берия фамилию поменял
за люстрація Показати IP 12 Листопада 2014 23:30
я за абсолютну люсьрацію але не в цей час, коли люструємо. проте не маємо на даний час кадрів, фкі можуть належним чином забезпечити попередню, і не треба казати, якщо служилти при янику, то не кваліфіковану команду. чому при звільнкні старих ми не бачимо нових, кваліфікованпх начальників зі служби, а не з міліції, податкової, чи прокуратури. в спецмлужбі повинні працювати кваліфковані фахівці, не агенти іноземних спецслужб, в тому числі західноєвропейских, а тим більше російмьких.
13 Показати IP 13 Листопада 2014 07:43
НА..Й ТАКІ КАДРИ. ЧЕРЕЗ ДЕТЕКТОР БРЕХНІ ПАТРІОТА В КЕРІВНИКИ .
Громадянин Показати IP 13 Листопада 2014 09:34
Ця так звана люстрація-тільки повиганяти професіоналів, це вже бачать усі, а крикуни-дикуни неповносправні-швиденько у керівні крісла, тільки що буде далі з державою з такими горе-керівниками, а Мельниковича дуже шкода, бо це якраз один із кращих профі, але це тепер не треба, давай до влади дураків молодих, яким тільки бобло треба і регалії, робота їх ніколи не цікавила-ідем у прірву...
Всім Показати IP 13 Листопада 2014 10:20
Революцію починають романтики, а продовжують д..іли.
Колега Показати IP 13 Листопада 2014 12:26
Особисто знаю Мельниковича, при всіх його недоліках,які в основному створювались ідеологією самоі служби він таки нормальний чоловік і непоганий керівник. Сказане ним про люстрацію все правильно і незабаром люструватимуть люстраторів. А хто коментує його виступ в негативі то це самі ж його бувші підлеглі, такі взаємовідносини в цій структурі. Я не беру до уваги коментів інших, які самі себе називають рабами.
Адвокат Показати IP 13 Листопада 2014 19:05
Яка країна, така й люстрація(((
Лучанка Показати IP 13 Листопада 2014 19:50
Нехай Мельникович розповість, як він та його київські "босси" перетворили СБУ в свою власну "кормушку" - посади продаються, служба - лише шлях для тиску на "грошовиті мішки" з метою отримання хабарів. Взяли в "оренду" по метру кордону і пасуться на цьому - ось на що перетворили СЛУЖБУ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ!!
678 до Лучанка Показати IP 13 Листопада 2014 21:25
Ви так багато знаєте! То не пишіть в коментах, а зверніться до Президента, якщо, звичайно, ви не з тих, хто пропихав свого в органи, а його не взяли
Лучанка до 678 Показати IP 14 Листопада 2014 14:55
А що, Президент цього не знає? Тоді гріш йому ціна! З приходом Наливайченка і його "кАманди" в СБУ нічого не змінилось, а тільки все стало ще гірше!
Корінний лучанин до Лучанка Показати IP 14 Листопада 2014 13:54
Не перемикайте розмову на персони! СБУ -це клон КДБ! Після розпаду СРСР там залишились ті самі кадри, хтось пішов на пенсію , а хтось і залишився. СБУ це служба, яка живе за НАРОДНІ ГРОШІ, ну треба ж це розуміти. Там порядок треба наводити. Хіба може бути нормальне СБУ в неправовій та корумпованій державі якою є УКРАЇНА? Звісно що НІ!!! Так про що мова? Чиновники СБУ- це в основному ГЛИТАЇ та зрадники, за багатьма із них тюрма плаче! ВОНО ж оце( маю на увазі оцих "служак" СБУ) ще й пільгами користується! Декотрих знаю в лице, заходить в маршрутку оте випещене денді при параді в краваті із портфелем і каже водію : " ПОСВІДЧЕННЯ!" А воділа ні мур-мур на це! Якби пенсіонер це сказав, то його б посвідчення під лупою дивився б !
Сбу до корінного до Корінний лучанин Показати IP 14 Листопада 2014 20:28
це точно не СБУшник був. Вони їздять на машинах (в основному) деякі на тролейбусах по посвідченню (хто бідовіший або ще не заробив)
Анна Показати IP 13 Листопада 2014 19:58
20 років, проїзжаючи повз будівлі СБУ, задаю питання: що там робить така велика кількість людей. Простим людям можна було помітити тільки доглянутих, добре одягнутих, здорових, задоволених, впевнених чоловіків, і постійне збільшення кількості дорогих авто. Що зробили доброго, достойного ці люди, як вони захистили безпеку держави, громадян?
678 до Анна Показати IP 13 Листопада 2014 21:29
А проїжджаючи повз будову Волинської ради + Волинської облдержадміністрації, повз будову прокуратури, УМВС - про що думаєте?
679 до Анна Показати IP 14 Листопада 2014 20:34
Краще б ходили обірваними, інвалідами, не впевненими в собі і їздили на запорожцях - отак би око раділо 20 років проїжджаючи повз.....
Декстер до Анна Показати IP 23 Листопада 2014 03:12
Цікаво, а скільки на вашу думку людей повинно захищати державу? Раджу Вам ознайомитись з чисельністю провідних спецслужб світу і Ви будете вражені стосовно кількісного складу і рівня їх фінансування! Наше СБУ апріорі не може буде досконалим з таким законодавством і фінансовим забезпеченням! Повірте, в СБУ працюють далеко не найгірші люди, у той же час, як кажуть, у кожній сім'ї є окремі винятки... Тому, як ви такі впевнені у собі - що Вам заважає працевлаштуватись в органах? Відсутні необхідні знання? Не бажаєте присвячувати роботі увесь свій вільний час? Не хочете поїздити в АТО? Чи може не влаштовує зарплата? Чи може Вас напрягає постійна критика, яка нічим не пояснюється окрім Вашої причетності до структури? Чому ж люди масово не йдуть в СБУ, раз там так добре?)) Питання відкрите...
сансан Показати IP 14 Листопада 2014 17:37
всіх під ду..у

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus