USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Про пілота, який звільняв Волинь і повторив подвиг Гастелло під Берліном

26 Травня 2015 19:00
Легендарний капітан Гастелло – перший, тому подвиг, який він здійснив, назвали його іменем. І насправді Героїв, які повторили його досягнення, було безліч. Один із них – гвардії старший лейтенант Микола Васильович Кузнєцов, який хоробро звільняв Волинську землю від німецько-нацистських загарбників, дійшов до Берліна і не дожив до кінця цієї кривавої бійні лише кілька тижнів. Про нього – чергова публікація рубрики «Волинь не забуває».

Кузнєцов народився в селі Юргинське Тюменської області Росії. Там і закінчив неповну середню школу. Як і багато його однолітків, захоплювався змалку авіацією. Саме тому – аби задовольнити свою юнацьку пристрасть до неба, вступає до місцевого аероклубу. У 1940 році його призвали до лав Червоної Армії. Через те, що він мав первинну авіаційну підготовку, його направили на навчання до Омської військової авіаційної школи пілотів.



Після закінчення навчального закладу у 1942 році Кузнєцова одразу відправили на фронт. Він брав участь у багатьох операціях Другої світової війни. Влітку 1944 року з’явився у Волинському небі на посаді заступника командира 2-ої ескадрильї 70-го гвардійського штурмового авіаполку 3-ої гвардійської штурмової авіадивізії 6-ої повітряної армії, якою командував Герой Радянського Союзу, генерал-лейтенант Федір Петрович Полинін. Особливо відзначився Кузнєцов у бойових діях при штурмі залізничних станцій Ковель, Турійськ і Любомль.



У книзі волинських краєзнавців Ігоря Пасюка та Сергія Яровенка «Золоті Зірки Волині», автори детально описують подвиги славного сибіряка у Волинському небі:

«28-го квітня 1944 року група з 7 літаків Іл-2, яку вів Кузнєцов, в районі Мацеїв – Любомль атакувала скупчення автомобілів, бензоцистерн і танків. У результаті повітряного удару знищили 10 танків, подавили вогонь зенітної батареї, викликали 9 пожеж. На особистому рахунку Кузнєцова було 3 автобензоцистерни. 9-го липня Кузнєцов на чолі групи з п’яти Іл-2 здійснив наліт на залізничні ешелони противника. Внаслідок вдалого штурму він знищив 2 паровози, 6 вагонів з живою силою та військовим майном, пошкодив залізничне полотно. 12-го липня при розвідці противника в районі роз’їзду Липники виявили скупчення 50 автомобілів з піхотою та боєприпасами, залізничний ешелон з живою силою, технікою та майном противника. Із бриючого польоту пара «ілів», ведучим якої був Кузнєцов, здійснила 6 заходів, внаслідок яких було знищено 15 автомобілів, паровоз і 10 вагонів. 19-го липня 1944 року в районі села Бережці Любомльського району під щільним зенітним вогнем Кузнєцов атакував німецьку переправу, на якій було знищено 35 автомобілів. Під ударами штурмовика загорілись опорні пункти гітлерівців у сілах Раковець і Бережці».

Подвиги Героя на нашій землі, що описані вище, а також під час Люблін-Брестської наступальної операції, стали приводом для його гідного нагородження. Указом Президіума Верховної Ради СРСР від 26-го жовтня 1944 року гвардії старшого лейтенанта Кузнєцова Миколу Васильовича нагородили найвищою державною нагородою – званням Героя Радянського Союзу із врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (медаль № 3125). На фото – скани нагородних документів з Центрального Архіву Міністерства Оборони в місті Подольськ Московської області, в яких вказано про присвоєння гвардії старшому лейтенанту Кузнєцову звання Героя Радянського Союзу.



Герой не дожив до славної перемоги над нацизмом лише кілька тижнів. 14-го квітня 1945 року, за два дні до початку Берлінської стратегічної операції, коли з'єднання 1-го Білоруського Фронту на певних ділянках вели розвідку боєм, при виконанні бойового завдання на підступах до Берліна в районі Зеєлов – Долгелін штурмовика Кузнєцова підбили вогнем зенітної артилерії. Хоробрий воїн повторив подвиг легендарного Гастелло – направив палаючу машину на зенітну батарею ворога в 1,5 кілометрах на північний схід від станції Долгелін.

Прах Героя поховали в парку Тиргартен у Західному Берліні. На могилі встановили відповідну меморіальну дошку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Sieger Показати IP 26 Травня 2015 23:21
Штефан, голос!
Штефан, Луцьк до Sieger Показати IP 26 Травня 2015 23:23
Гав!
Sieger до Штефан, Луцьк Показати IP 26 Травня 2015 23:25
Молодець, гарний песик, тримай кісточку. :)
Штефан, Луцьк до Sieger Показати IP 26 Травня 2015 23:35
Ням-ням. :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus